Tiesitkö? Maksutapalisää ei saa enää periä asiakkaalta

Vuoden alusta voimaan astunut muutos ei ole välttämättä kiirinyt kaikkien korviin. Tavallisimmista maksutavoista ei saa enää periä maksutapalisää.

Vuodenvaihteessa voimaan astunut kielto perustuu EU-lainsäädäntöön. Direktiivin mukaan yrittäjä ei saa periä lisämaksua kuluttajilta yleisimpien maksukorttien, kuten esimerkiksi Visa ja MasterCard-kortin käytöstä. Lisämaksua ei saa periä myöskään silloin, kun maksaja maksaa ostoksensa euromääräisenä SEPA-tilisiirtona tai -suoraveloituksella, joissa sekä maksajan että maksunsaajan maksupalveluntarjoajat ovat EU:n sisällä. Laki koskee myös tapahtumia, joissa ainoa maksutapahtumaan osallistuva maksupalveluntarjoaja on EU-alueella.

Jos yritys perii asiakkailtaan maksutapalisää muiden maksutapojen käytöstä, maksun pitää silloinkin olla asianmukainen. Säädöksen mukaan tarjolla pitää aina olla ainakin yksi tavanomainen, yleisesti käytössä oleva maksutapa, josta erillistä maksutapalisää ei peritä.

– Käytännössä yrittäjät siis joutuvat sisällyttämään nämä kustannukset normaaliin tapaan yrityksen myymien hyödykkeiden hintoihin, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen sanoo.

– Tilanne ei ole asiakkaan tai yrittäjän kannalta huono, sillä kielto kytkeytyy korttimaksujen siirtohintoja koskevaan asetukseen, jolla on rajoitettu esimerkiksi korttimaksamisesta yrittäjälle koituvia siirtohintoja. Näin ollen yrittäjien maksamisen kulut alenevat, Malinen jatkaa.

Maksutapalisän periminen asiakkaalta oli aikaisemmin yleistä esimerkiksi lentolippujen kohdalla.

– Käytäntö juontaa siihen, että kauppias joutuu maksamaan maksuvälityksestä provision luottoyhtiölle. Lisähinta on ollut aikaisemmin järkevää laittaa yksittäiseen maksutapahtumaan. Nyt kun maksuvälitysmaksuihin tuli katto ja ne pienenivät, samassa yhteydessä todettiin, että veloitus asiakkaalta ei ole enää sallittua.

Malisen mukaan huolena on, että tieto kiellosta ei ole kiirinyt kaikkien yrittäjien korviin.

Kuva: iStockPhoto / zorandimzr

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi