YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Lankakauppa Titityy Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Tiina Huhtaniemi on valittu Jyväskylän Vuoden yrittäjäksi 2021.
23.4.2022 klo 21:15
Uutinen

Titityy Oy:n Tiina Huhtaniemi on Jyväskylän Vuoden yrittäjä 2021

Kansainvälisen kasvuyrityksen rakentaminen voi alkaa monella tavalla. Vaikka itse yrittäminen ei alussa juurikaan kiinnosta, yrittäjän intohimo omaan asiaan kantaa yritystä menestykseen. Lankakauppa Titityy Oy:n yrittäjä ja toimitusjohtaja Tiina Huhtaniemi on tästä erinomainen esimerkki.

Titityyn menestys on huomattu, siitä kertoo Huhtaniemen valinta Jyväskylän Vuoden yrittäjäksi 2021. Palkinto julkistettiin Keski-Suomen Maakunnallisessa Yrittäjäjuhlassa Jyväskylän Paviljongissa lauantaina 23. huhtikuuta.

Yrittäjäperheen lapsena Huhtaniemi näki läheltä yrittäjyyden kaikki puolet: nousut, laskut ja lamat. Hänellä ei ollut harhakuvitelmia siitä, millaista yrittäjän arki on. Kuva oli realistinen, ellei jopa inhorealistinen.

”Yrittämiseen liittyy paljon sellaista, mistä en pidä. Luonteeltani en ole myynti- tai yrittäjähenkinen. Lukujen pyörittäminen on pitänyt opetella, mutta eihän kaikkea tarvitse osata itse”, Huhtaniemi huomauttaa.

”Ei pidä ymmärtää väärin. Vaikka alussa itse yrittäminen ei kiinnostanutkaan, niin nykyään tilanne on toinen. Yksi mikä ei ole muuttunut on innostukseni ilmiöiden, brändin, yhteisöllisyyden ja kansainvälisyyden kehittämiseen. Kaiken tämän pohjana on tietysti intohimoni lankoja kohtaan”, hän lisää.

Pienesti liikkeelle

Tiina Huhtaniemi perusti lankakauppa Titityyn vuonna 2006. Yrittäjäuran alku on tuttu monelle nuorelle suomalaisnaiselle: lastenhoidon lomaan äitiys- ja vanhempainvapaalla piti keksiä omaa tekemistä. Innokkaana neulojana Huhtaniemi tilaili lankoja ulkomailta, kunnes lankavarasto alkoi pursua yli.

”Sijoitin jonkin verran rahaa alkuvarastoon ja laitoin pystyyn pienen verkkokaupan kellarin nurkkaan. Pikkuhiljaa toiminta laajeni ja piti miettiä, haluanko tehdä tätä tosissaan. Vuonna 2009 otin virkavapaata lastentarhanopettajan työstä ja avasin kivijalkakaupan Jyväskylän keskustaan”, hän kertoo.

Seuraava askel oli myymälän muutto juuri avattuun Toivolan Vanhaan Pihaan vuonna 2012. Osakeyhtiöksi yritys vaihtui vuonna 2013. Keväällä 2016 Huhtaniemi osti kotimaisen Tukuwool-villalankabrändin, jolla on nykyään kymmeniä jälleenmyyjiä ulkomailla.

Menestyksen taustalla on oman intohimon ja sitoutuneen työntekijätiimin lisäksi neulojien ja alan yrittäjien kumppaniverkosto ympäri maailmaa.

Koronavuodet hurjaa kasvua

Koronapandemian alku keväällä 2020 nostatti huolen tulevaisuudesta. Huolia seurasikin, mutta aivan päinvastaisia kuin Huhtaniemi oli ensin pelännyt. Lankojen verkkokaupan myynti ampaisi melkein pystysuoraan kasvuun. Vaikka vuodet 2020 ja 2021 olivat taloudellisesti ylivoimaisesti parhaat, ne olivat myös vaikeat.

”Kasvu ei ollut hallittua ja asiakaspalvelun taso alkoi olla uhattuna. Iski pelko siitä, pysymmekö kasvussa tahdissa mukana”, Huhtaniemi kertoo.

Ratkaisuna oli myymälän ja verkkokaupan erottaminen sekä varastojärjestelmän kehittäminen. Titityyn verkkokauppa siirtyi Jyväskylän Seppälään Gummeruksen entiseen kirjapainotaloon. Myymälä saatiin rauhoitettua ja se on nyt idyllinen keidas, jossa aikaa riittää asiakkaalle. Verkkokauppaa hoitaa oma tiiminsä ja myymälää omansa. Titityy Oy:llä on nyt yrittäjän lisäksi 13 työntekijää.

Panostusta hallitustyöskentelyyn

Huhtaniemi on kehittänyt myös yrityksen hallitustyöskentelyä. Alun perin konsulttina ja sparraajana kuvaan tullut Varustelekan yrittäjä Valtteri Lindholm on nyt mukana Titityy Oy:n hallituksessa.

”Valtterin mukaantulo on ollut meille todella iso asia. Muun muassa yhtiön strategiatyö on noussut aivan uudelle tasolle”, Huhtaniemi sanoo.

Vuoteen 2021 mahtui vielä yksi iso kehitysaskel. Huhtaniemi lähti osakkaaksi Etelä-Savon Puumalaan perustettuun kehräämöön Saimas Spinnery Oy:öön. Titityy on kehräämön suurin asiakas.

”Kaikki kehrättävät kuidut ovat kotimaisia. Tuoreen lampaanvillan lisäksi käytämme muun muassa alpakanvillaa, angoraa, mohairia ja koiranpohjavillaa. Kehräämme lankaa myös kierrätyskuiduista”, hän toteaa.

Kahden vuoden myllerryksen jälkeen yrityksen kasvu on asettunut hallittavalle tasolle. Huhtaniemen mukaan kasvaminen on rankkaa, se vie voimavaroja, eikä pystysuora kasvu ole normaalitilanne. ”Kasvu on pidettävä hallinnassa ja riskitaso sopivana. Tällöin voi nukkumaan yönsä rauhassa ja pystyy pitämään työkykynsä kunnossa”, Huhtaniemi sanoo.