Venäjä-pakotteet vaikeuttavat saatavien perimistä ja maksuliikennettä Venäjältä Suomeen. Kuva: Getty Images
28.2.2022 klo 18:15
Uutinen

Toimi näin, jos yritykselläsi on saatavia Venäjältä – Rahaliikenne tyrehtyy vauhdilla: ”Voi olla, että kohta käy vain käteinen”

Lisää ongelmia saatavien perintään voivat aiheuttaa Venäjän vastapakotteet, joista odotetaan tietoa lähipäivinä.

Jos yrityksellä on saatavia Venäjältä, tilanne voi muuttua huonommaksi varsin lyhyessä ajassa. Suomalais-Venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen neuvoo toimimaan heti.

– Jos saatavat alkavat erääntyä ja on pelko siitä, että ne jäävät kokonaan saamatta, ensimmäisenä toimenpiteenä tulee ottaa asiakkaaseen yhteyttä ja selvittää asiakkaan tilanne.

Tällä hetkellä tilanne voi olla vaikea, sillä venäläisiin asiakkaisiin kohdistuu paineita monelta eri suunnalta. Merkittävimpänä Rekolainen pitää ruplan kurssin syöksyä. Maanantaina alkuiltapäivästä rupla oli halventunut noin 30 prosenttia.

Lisää ongelmia saatavien perinnälle aiheuttavat Venäjään kohdistuvat pakotteet.

– Varat ja tilit voivat olla pakotteen alaisessa pankissa. Lisäksi ongelmia voi aiheutua maksuliikenteen rajoittamisesta. Saatavien viivästymisessä syynä voi olla myös asiakkaan heikentynyt maksukyky yleisen tilanteen seurauksena, Rekolainen jatkaa.

”Varat ja tilit voivat olla pakotteen alaisessa pankissa.”

Jaana Rekolainen

Hän kehottaa käymään tarkasti läpi tilaajan ja asiakkaan välisen sopimuksen esimerkiksi perintätoimien osalta.

– Olisi myös tärkeää huomioida ennakoivasti sellaiset maksut, jotka eivät ole vielä erääntyneet. Meillä on sellainen käsitys, että suomalaiset yritykset eivät sovella kovin pitkiä maksuaikoja.

SWIFT-pakotteet käyttöön

EU-maat ja Yhdysvallat sopivat viikonlopun aikana sulkevansa joitakin venäläisiä pankkeja kansainvälisen Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle. Käytännössä pakotteet kohdistuvat pankkeihin, joille kansainvälinen yhteisö on aiemmin asettanut pakotteita. Toimenpiteellä halutaan sulkea kyseiset pankit kansainvälisten rahoitusvirtojen ulkopuolelle.

Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) on tietoverkko, jota käytetään maksujen välittämiseen eri maiden välillä. Kyseessä on ainoa maailmanlaajuinen verkko tähän tarkoitukseen. Swift-tietoverkon omistavat pankit.

– Pakotteet tulevat hidastuttamaan ja osin estämään maksuliikennettä, Rekolainen sanoo.

Yhdysvallat on jo aikaisemmin asettanut pakotteita, jotka estävät tietyiltä venäläisiltä pankeilta dollaripohjaisen maksuliikenteen. Vielä on epäselvää, mitkä pankit ovat Swift-järjestelmän ulkopuolella.

Rekolainen ei osaa vielä sanoa, mitä muita tapoja saatavien maksamiseen Venäjältä Suomeen on.

– En tiedä, missä määrin suomalaiset tai länsimaiset pankit ja yritykset ovat valmiita käyttämään vaihtoehtoisia maksunvälitystapoja ja kuinka hyvin halutaan tukkia kaikki mahdolliset reiät. Sen osalta pitää vielä odottaa.

Venäjän vastapakotteita odotetaan

Suomalais-Venäläiselle kauppakamarille on tullut runsaasti yhteydenottoja liittyen maksuliikenteeseen ja pakotteiden vaikutuksiin.

– Kyselyiden seurauksena olemme rakentamassa useita webinaareja ja tapahtumia lähiaikoina. Suosittelen seuraamaan niitä.

Pakoteklinikoita ja ajankohtaiskatsauksia järjestetään useita tällä viikolla muun muassa yhteistyössä EK:n kanssa. Keskiviikkona on webinaari Swift-pakotteista.

Suomalaisille yrityksille Rekolaisella on selvä viesti.

– Nyt kannattaa seurata tarkasti pakotteisiin ja yritysten liiketoimintaympäristöön liittyvää tietoa. Ajankohtaisen tiedon seuraaminen on oleellisen tärkeää etenkin niille, jotka toimivat Venäjällä. Voi olla, että pian Venäjällä ei voi maksaa muulla kuin käteisellä. Silloin voi olla vaikeaa jatkaa esimerkiksi palkanmaksua.

Lisää vettä tuovat Venäjän vastapakotteet, joista odotetaan tietoa kuluvan viikon aikana

– Sieltä tulee varmasti ikäviä yllätyksiä. Julkisuudessa on ennakoitu muun muassa mahdollista ulkomaalaisten yritysten omaisuuden ja varojen takavarikointia.

Pauli Reinikainen