22.1.2018 klo 12:17
Uutinen

Toiminimestä kansainvälistyväksi osakeyhtiöksi

Toiminimi on kokkolalaisen Emmi Salon mielestä hyvä yritysmuoto aloittavalle yrittäjälle. Kun toiminta kasvaa, kannattaa yritysmuotoa harkita uudelleen.

Emmi Salon liikunta- ja ravitsemusalan yritys Fitverstas Oy on kasvanut toiminimestä kommandiittiyhtiön kautta osakeyhtiöksi. Kaikki vaiheet ovat Kokkolan Vuoden 2017 nuoreksi yrittäjäksi valitun Salon mielestä olleet tarpeellisia.

– En tekisi mitään toisin, jos lähtisin nyt yrittäjäksi. Minulla olisi taatusti ollut paljon enemmän paineita ja stressiä, jos olisin heti alussa perustanut osakeyhtiön ja ryhtynyt tavoittelemaan isoa liikevaihtoa.”

Yrittäminen on sujunut Salosta helposti ja jouhevasti, kun yritys on saanut kasvaa isommaksi omassa tahdissaan. Aluksi Salo pyöritti yritystä kotoaan ja vasta viime syksynä siirtyi omaan toimistoon.

Suomen Yrittäjien jäsenyydestä Salo kokee hyötyneensä paljon yritystoiminnan eri vaiheissa.

– Olen saanut Suomen Yrittäjistä paljon hyviä neuvoja, kuten myös KOSEKista (Kokkolanseudun Kehitys Oy), Salo kiittää.

Blogi toi ensimmäiset asiakkaat

Salosta tuli yrittäjä toukokuussa 2014. Hän oli muuttanut Tampereelta Kokkolaan opiskelemaan markkinointia, yrittäjyyttä ja johtamista ammattikorkeakouluun. Oman, personal trainer -palveluja tarjoavan yrityksen perustaminen oli ollut mielessä jo opintojen alkaessa. Salo on aiemmin kilpaillut niin ratsastuksessa kuin telinevoimistelussa, ja hän on valmentanut molempien lajien harrastajia.

– Lähdin yrittäjäksi rennolla otteella ja sillä asenteella, että katsotaan, mitä tapahtuu, Salo kertoo.

Yritystoiminta lähti käyntiin oikein hyvin. Uudella yrityksellä oli valmiina iso liuta maksavia asiakkaita, koska Salo oli pitänyt Tampereelle jääneen ystävänsä kanssa treeniblogia, jota luettiin Suomen ulkopuolellakin.

– Yritykseni laskutus oli hyvä heti ensimmäisestä kuukaudesta lähtien, koska blogin seuraajat olivat jo pitkään kyselleet, mistä he saisivat ostaa treeniohjeita.

Valmentajien tiimi kasvaa

Salo ryhtyi heti kasvattamaan Fitverstaan valmentajatiimiä.

– Ensimmäinen valmentaja tuli tiimiini kahden kuukauden kuluttua yritystoiminnan aloittamisesta, Emmi Salo kertoo.

Nyt Salolla on 14 toiminimellä työskentelevää valmentajaa. Franchising-mallilla toimivat yrittäjät saavat Salon yritykseltä tukea liiketoimintansa pyörittämiseen ja markkinointiin.

Tällä hetkellä valmentajien henkilökohtaista, kasvokkain tapahtuvaa ravinto- ja liikuntavalmennusta saa 13 paikkakunnalla eri puolilla Suomea.

Valmentajien joukko kasvaa yhdellätoista, kun Fitverstaan omassa valmentajakoulutuksessa olevat opiskelijat valmistuvat maaliskuussa. Sen jälkeen lähivalmennus leviää vielä viiteen uuteen kaupunkiin.

– Asiakkaita meillä on noin 30 000 eri puolilla Suomea, Salo kertoo.

Ensi vuonna ulkomaille

Salo ei ole ehtinyt itse toimia valmentajana enää aikoihin. Valmentajien kouluttaminen ja yrityksen toiminnan kehittäminen täyttävät täysin Fitverstaan omistajan, toimitusjohtajan ja samalla Fitverstaan ainoan palkallisen työntekijän työpäivät. Avukseen Salo on hankkinut johdon assistentin, myyntivalmentajan ja tiimivalmentajan. He toimivat toiminimellä ja laskuttavat Salon yritystä.

Seuraavaksi Salo vie Fitverstaan ulkomaille. Ensin suunnataan Isoon-Britanniaan, sitten Yhdysvaltoihin, Saksaan ja Ruotsiin. Kansainvälistyminen on Salon mielestä helpoin aloittaa englanninkielisistä maista, koska englanninkielisiä tuotteita voidaan kohdentaa useaan maahan ja käännöstyö pitää tehdä vain kerran. Apua kansainvälistymissuunnitelmiinsa Salo on saanut muun muassa KOSEKista.

Kansainvälistymissuunnitelmat olivat syynä siihen, miksi Salo vaihtoi toiminimestä kommandiittiyhtiöön alkuvuodesta 2017.

– Hain Tekesiltä innovaatiorahoitusta kansainvälistymiseen, eikä tukea myönnetä toiminimelle, Salo kertoo.

Kommandiittiyhtiö tuntui vielä tuossa vaiheessa Salon mielestä paremmalta ja kevyemmältä vaihtoehdolta kuin osakeyhtiö.

– Kommandiittiyhtiö ei eroa rakenteeltaan juurikaan toiminimestä, joten se oli helppo ja turvallinen askel eteenpäin.

Tuossa vaiheessa ei ollut vielä tietoa siitä, että yrityksen liikevaihto tulisi kasvamaan räjähdysmäisesti. Syksyllä Salo oli jälleen uuden tilanteen edessä.

Osakeyhtiö laajenee konserniksi

Asiakkaat innostuivat ostamaan Fitverstaan verkkosivuilta Salon tuotteistamia uusia treenipaketteja niin paljon, että liikevaihto pomppasi yhtäkkiä 300 prosenttia ylöspäin ja Salon veroprosentti kipusi 48 prosenttiin.

Verotuksellisista syistä Salon oli järkevää ruveta maksamaan itselleen palkkaa ja vaihtaa yritysmuoto osakeyhtiöksi.

– Minulle on ollut hirveän korkea kynnys ruveta maksamaan itselleni palkkaa, koska sehän on yritykselle kulu. Osakeyhtiö tulee kuitenkin järkeväksi yritysmuodoksi siinä vaiheessa, kun yrityksen liikevaihto on noin 100 000 euroa, Salo sanoo.

Fitverstaan liikevaihto nousi 2017 noin 350 000 euroon.

Salon osakeyhtiöstä tulee hyvin pian konserni, koska hän perustaa kansainvälistymistä varten tytäryhtiön. Myös valmennettavien koulutus on tarkoitus eriyttää tulevaisuudessa omaan, emosta erilliseen yhtiöön.

Emmi Salon neuvot aloittavalle yrittäjälle:

  • Suunnittele hyvin. Suunnitelma saa elää, eikä kaikkea tarvitse tietää etukäteen. On silti helpompi lähteä liikkeelle, jos tietää, mitä tekee esimerkiksi ensimmäiset kuusi kuukautta.
  • Kokeile uutta. Uutta ei kannata pelätä, koska vanhaan voit aina palata, jos kokeilu ei toimi.
  • Pidä kulut pieninä ja hanki hyvä kirjanpitäjä. Todella harva yrittäjä on mestari kirjanpidossa. Hyvä kirjanpitäjä auttaa kaikissa talousasioissa, myös yritysmuodon muuttamisessa.

Kuva: Anne Kytölä

Lue lisää yrityksen perustamisesta ja yritysmuodon valitsemisesta >>