YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

3.9.2021 klo 08:10
Uutinen

Tulevaisuuden kantele soi yhteistyöllä

Kanteleenrakentaja toisessa polvessa. Sitä rääkkyläinen Hannu Koistinen on, mutta paljon muutakin. Visionääri ja kehittäjä, joka uskoo yhteistyön voimaan.

Koistinen Kantele Oy:n tarina alkaa Otto Koistisen tekemistä kanteleista vuonna 1957. Nyt reilun 60 vuoden jälkeen kantele on uusiutunut.

Hannu Koistinen aloitti soitinrakentamisen 24-vuotiaana vuonna 1990. Verstaalle löytyi kotipaikaksi Rääkkylästä arvorakennus, 1800-luvun lopun Iso-Pappila.

– Rääkkylällä on valtava merkitys koko kansanmusiikkialalle, täältä on kasvanut kansainvälisestikin merkittäviä muusikkoja. Täällä myös tehdään maailmanluokan soittimia, toteaa toimitusjohtaja Koistinen.

Viimeisin kehitysvaihe ovat yhteissoittokanteleet. Alkuidea tuli kannelta työvälineenään käyttävältä musiikkiterapeutilta, joka ehdotti kahden viisikielisen yhdistämistä yhdeksi, yhdessä soitettavaksi soittimeksi. Syntyi Twin5.

– Kunpa olisin aikaisemmin oivaltanut, miten kehittämistyö nousee ihan uudelle tasolle, kun sitä tehdään yhdessä.

Yhteissoittokanteleen ajatus on yhä kasvanut, kun pääkaupunkiseudun ammattikorkeakoulu Metropolia on solminut Koistisen kanssa yhteistyösopimuksen. Musiikin uudisrakennukseen Arabian kampukselle Helsinkiin rakentuu syksyllä uniikki, noin flyygelin kokoinen yhteissoittokannel.

– Soittimen ensimmäinen prototyyppi syntyi Burning Man -taideprojektin tuloksena Nevadassa vuonna 2015. Sinne lähtiessä ei ollut ajatustakaan, miten taideprojekti liittyisi kanteleenrakentamiseen.

Quartet8 on akustinen, sisäänrakennetulla mikkisysteemillä vahvistettava, neljän soittajan bluesvireinen yhteissoittokantele, joka on jo markkinoilla ja jota on nähty mm. Saimaa-Ilmiön markkinoinnissa.

Yhteistyötä pelaa myös tuotannossa. Työntekijöitä on yrittäjän lisäksi kaksi, sekä kaksi osa-aikaista. Yrityskumppaneita ovat esimerkiksi rääkkyläinen Karjalan Puu, Kiteen tekstiilitehdas, joensuulainen Fimec CNC Oy, kontiolahtelainen Vesuto Oy. Tervapusan Tauno Kinnusella puolestaan on ohittamatonta puun CNC-koneistusosaamista.

– Tuotteidemme pohjoiskarjalaisuusaste on pitkälti yli 90 prosenttia.

Kuva: Hannu Koistinen seuraa kanteleidensa menoa maailmalla. Kihaus Folkissa kävi esiintymässä OP Rääkkylän lainakanteleen tämänhetkinen haltija Senni Valtonen.

Teksti ja kuva: Riitta Mikkonen


Artikkeli on Neuvokas-jäsenlehdestä. Pääset lukemaan sitä klikkaamalla tästä >