YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Pörssisähkö ei olekaan niin kallista
– Jos sähköä aikoo kuluttaa samaan tapaan kuin ennenkin, sopimustyyppejä vertailtaessa merkitystä on vain kuukauden keskihinnalla, Yrittäjien ekonomisti sanoo. Kuva: Getty Images
3.1.2024 klo 12:12
Uutinen

Tuntuuko siltä, että pörssisähkö on kallista? Ekonomisti muistuttaa tosiasiasta, josta ei liiemmin puhuta: “Palannut halvimmaksi”

Yrittäjien ekonomisti kannustaa vertailemaan sähkön hintaa kuukauden perspektiivillä.

Samalla kun pakkanen paukkuu ja pörssisähkön tuntihinnat ovat nousseet, Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom kannustaa tarkastelemaan sähkön hintaa pidemmällä aikavälillä.

– Energiakriisin jälkeen pörssisähkö on palannut keskihinnaltaan halvimmaksi sopimustyypiksi. Kun katsotaan lähes mitä tahansa satunnaista, vähintään kuukauden pituista ajanjaksoa ennen ja jälkeen kriisin, pörssisähkö on ollut halvin sopimustyyppi, Ohlsbom huomauttaa.

Mediassa on viime päivinä uutisoitu pörssisähkön hintapiikeistä, mutta niissä on useimmiten kyse yksittäisistä päivistä tai korkeintaan muutaman päivän jaksoista.

Ohlsbom haluaakin rauhoitella pahimpia pelkoja pörssisähkön kalleudesta.

– Energiakriisin seurauksena jopa yksittäisten tuntien hinnoista revitään otsikoita. Oli sopimustyyppi mikä tahansa, sähkön käyttäjän ei tarvitse välittää päivän tai edes kuukauden sisäisistä hintavaihteluista.

Pörssisähkösopimuksessa olevan pienyrittäjän kannattaa Ohlsbomin mukaan tuijottaa yksittäisten tuntien tai päivien hintojen sijasta pörssisähkön keskihintaa. Tämän artikkelin kirjoitushetkellä (3.1.) pörssisähkön 28 vuorokauden keskihinta on 8,16 senttiä.

– Jos sähköä aikoo kuluttaa samaan tapaan kuin ennenkin, sopimustyyppejä vertailtaessa merkitystä on vain kuukauden keskihinnalla. Halutessaan pörssisähkön käyttäjä voi lisäksi säästää rahaa ajoittamalla kulutustaan halvemmille tunneille. Nykyään kulutuksen ajoittamisen voi myös automatisoida aiempaa helpommin ja edullisemmin.

– Kun tarpeeksi moni valitsee pörssisähkön yhdistettynä kulutuksen ajoittamiseen, siitä hyötyvät kaikki suomalaiset. Lisääntynyt kysyntäjousto tasapainottaa sähköverkkoa ja laskee sähkön keskihintoja kaikille kuluttajille, Ohlsbom muistuttaa.

Pörssisähkösopimuksessa olevan pienyrittäjän kannattaa Ohlsbomin mukaan tuijottaa yksittäisten tuntien tai päivien hintojen sijasta pörssisähkön keskihintaa.

Kulutuksen automatisointi puoltaa pörssisähköä

Mutta onko pörssisähkö paras valinta kaikissa tapauksissa? Ei välttämättä.

– Se on kiinni muun muassa yrityksen toimialasta, mutta sanoisin, että mitä pienempi osuus kustannuksista sähkölasku on, sitä todennäköisemmin kannattaa valita pörssisähkö. Kohtuuhintaista kiinteää sopimusta Ohlsbom pitää ”hyvänä vakuutuksena” energiakriisin kaltaisten pidempikestoisten hintojen nousun varalta.

– Mitä suurempi osuus kustannuksista tulee sähköstä, sitä suurempi riski ja tarve kyseisen kaltaiselle vakuutukselle. Jos yrityksellä on mahdollisuus ajoittaa kulutusta tai automatisoida kulutuksen ajoittaminen, pörssisähkö voi olla merkittävästi edullisempi vaihtoehto.

Yrityksellä on vaihtoehtona myös sähkösopimuksen osittainen kiinnittäminen kiinteään hintaan, jolloin osa sopimuksesta voi olla sidottu pörssisähköön.

– Pörssisähköä voi ajatella maltillisena riskisijoituksena, jossa historiaan perustuva odotusarvo on positiivinen. Kiinteässä sopimuksessa sen sijaan maksetaan vakuutuksesta hinnan nousun varalta sekä siitä, että sähkökustannukset ovat etukäteen tiedossa sopimuksen keston ajan. Paljon on kyse siitä, kuinka paljon yrittäjä on valmis maksamaan tasaisesta sähkön hinnasta.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen