3.3.2020 klo 07:46
Uutinen

Tuohitöitä uusin, uteliain silmin

Anni Koskeli-Ratamaa loi ilmiön tuohirusetista, vaikka yrittäjyyden piti olla vain sivujuonne elämässä. Nyt hänen tuohituotteensa viedään käsistä.

– Kannatti heittäytyä, toteaa reilun vuoden ajan Tuohi Design -yritystä sivutoimenaan pyörittänyt Anni Koskeli-Ratamaa, 29.

Käsistään kätevä Koskeli-Ratamaa haaveili lapsena käsityöopettajan ammatista, mutta edes villeimmissä kuvitelmissaan hän ei uskonut lyövänsä läpi tuohitöillä. Yrittäjyys sai alkunsa sattuman kauppana juhlista, joissa oli pukukoodina ”jotain puusta”. Tuota pikaa Koskeli-Ratamaa taiteili jemmaan jääneestä tuohesta mirriä miehensä kaulaan.

– Kokeilin, ja kun onnistuin, niin innostuin. Juhlissa moni tuli kyselemään, mistä rusetti on ostettu, ja siitä innostuneena perustin toiminimen.

Suosio yllätti täysin. Parissa kuukaudessa tuoreen yrittäjän käsistä oli viety jo sata rusettia. Tällä hetkellä Tuohi Design:in valikoimista löytyy rusettien ohella tuohiasusteita ja -koruja. Erityisen innoissaan tuotteista ovat olleet hääparit, ja vastikään Tuohi Design nappasi kakkossijan Vuoden hääyritys 2019 -kilpailussa Vuoden sulhaspalvelu -kategoriassa.

Jälleenmyyjiä on jo ympäri Suomen, ja joukko kasvaa koko ajan. Asiakkaiden toivomusten pohjalta Koskeli-Ratamaa valmistaa myös tilaustöitä.

– Niitä on hauska tehdä, pääsee haastamaan itsensä. Yritän aina ylittää asiakkaan odotukset ja tuoda tuotteeseen jotakin lisää. Jossain vaiheessa yleensä tuskailen, että pitikö suunnitella näin vaikea, mutta lopussa voi olla tyytyväinen toteutukseen, Koskeli-Ratamaa nauraa.

Supersankarin hommia

Päivisin Koskeli-Ratamaa työskentelee palveluneuvojana Joensuun kaupungilla, mikä hieman hillitsee yrittämistä. Tuohitöiden näpertely alkaakin oman kodin työhuoneessa lasten mentyä nukkumaan.

– Kotona nauramme, että tämä on minun supersankarityöni. Onneksi minulla on mahdollista ottaa palkatonta vapaata päivätyöstä, jos työn alla on isompia tilauksia.

Materiaalina tuohi kiehtoo tekijäänsä, sillä se antaa loputtomasti mahdollisuuksia ja jaksaa yllättää yhä uudelleen.

– Värisävyjä ja kuviointeja on laidasta laitaan, ja lopullisen luonteensa tuohi näyttää vasta öljyämisen jälkeen. Osa muistuttaa nahkaa, osa silkkiä. Tuohta valitessani otan aina villejä kortteja sekaan, Koskeli-Ratamaa kuvailee.

Tähän asti tuohta on löytynyt hyvin paikalliselta Jespuu Oy:ltä ja ProMaisemalta. Pohjois-Karjalan yrittäjille Koskeli-Ratamaa lähettää lämpimiä terveisiä.

– Yllätyin, miten muut yritykset ovat tsempanneet, ja miten hyvä henki täällä yrittäjien kesken vallitsee. Jopa sellaiset yrittäjät, joita en ole tavannut, ovat mainostaneet tuotteitani eteenpäin.

Maailmanmaineeseen

Anni Koskeli-Ratamaan ensimmäinen yrittäjyysvuosi huipentui terveisiin maailmalta. Joulukuussa Koskeli-Ratamaa sai kuulla, että hänen käsissään syntynyt rusetti oli annettu lahjaksi Iso-Britannian prinssi Charlesille. Itsenäisyyspäivänä tuohitaiteilija seurasi puolestaan televisiosta, kun Euroopan metsäinstituutin johtaja asteli tuohirusetti kaulassaan Linnan juhliin.

– Linnan juhlat kruunasivat mielenkiintoisen vuoden, oli haaveeni nähdä rusetti siellä.

Yrittäjyydessä Koskeli-Ratamaata kiehtovat paitsi käsityöt, myös ideoinnin ja markkinoinnin vapaus.

– Parasta on, kun saa tehdä mitä tahansa lain puitteissa. Aika näyttää, miten laajaksi tämä paisuu. Nyt vain annan mennä niin pitkälle kuin omat taidot riittävät, ei tässä voi hirveästi hävitä.

Anni Koskeli-Ratamaa

  • 29 vuotta
  • kotoisin Savonlinnasta, asunut Joensuussa reilut 10 vuotta
  • koulutukseltaan filosofian maisteri
  • päivätyö vastaava palveluneuvoja Carelicumissa
  • sivutoiminen yrittäjä, Tuohi Design perustettu 2018
  • työhuone kotona Utrassa

Teksti ja kuva: Tiina Varpiola