12.3.2018 klo 11:51
Uutinen

Turun Yrittäjät palkitsi Vuoden Yrittäjäperheenä Wihannon perheen ja Vuoden Yksinyrittäjänä Kari Lintualan

Turun Yrittäjät juhli pyöreitä vuosia lauantaina 10.3.2018 Logomossa.

Turun Yrittäjät ry täyttää tänä vuonna 150 vuotta ja viettää juhlagaalaa lauantaina 10.3.2018 Logomossa. Gaalaan on tulossa yli 430 vierasta. Illan aikana palkitaan Vuoden Yrittäjäperhe ja Vuoden Yksinyrittäjä sekä jaetaan yrittäjäristin timanttiristejä pitkän yrittäjäuran tehneille sekä yrittäjille, jotka ovat toimineet pitkään yrittäjäjärjestön luottamustoimissa.

− Olen kiitollinen, että saan toimia Turun Yrittäjien puheenjohtajana tänä juhlavuotena. Vuonna 2015 Turun Yrittäjät ry valittiin Suomen parhaaksi isoksi paikallisyhdistykseksi ja viime vuoden aikana kasvoimme Suomen suurimmaksi paikallisyhdistykseksi. Turun Yrittäjillä on nyt 2600 jäsentä ja meidät nähdään tärkeänä turkulaisen elinkeinoelämän vaikuttajana. Tästä on hyvä jatkaa seuraavat 150 vuotta. Aktiivisesti ajassa, yrittäjyyden eteen toimien, kiteyttää Turun Yrittäjien puheenjohtaja Jari Rastas.

Vuoden Yrittäjäperhe 2018 -tunnustuspalkinto Wihannon perheelle

Turun Yrittäjät jakaa Vuoden Yrittäjäperhe –tunnustuspalkinnon tänä vuonna 32. kerran. Turun Yrittäjät ry:n hallitus on valinnut palkinnon saajaksi Wihannon perheen. Yrittäjyys on jatkunut suvussa jo kuudessa sukupolvessa.

Vuonna 1946 kauppiaan poika, sähköasentaja Osmo Vihanto perusti Vihannon Sähkö Oy:n. Näin syntyi perheyritys, jossa jo neljäs polvi jatkaa perustajansa työtä. Osmo Vihannon jälkeen yrityksen toimitusjohtajana on toiminut Jukka Wihanto. Nykyisin kauppiaana on hänen poikansa Sakari Wihanto. Aluksi toiminta kattoi sähköasennukset ja sähkötarvikkeiden myynnin. Kauppatieteen tohtori Jukka Wihannon johdossa yritys on laajentunut Wihanto-Yhtiöksi.

– Perheyrityksen tärkein menestystekijä on taito osata omistaa. Kaikki yritystä koskevat päätökset tulee tehdä yhtiön edun kannalta. Vaaralliset karikot on mahdollista välttää laatimalla yhtiöjärjestyksen lisäksi osakassopimus, Jukka Wihanto sanoo.

– On myös hyvä antaa kassan ja kirjanpidon hoito suvun ulkopuolisille, luotettaville asiantuntijoille, jotka ovat täysin riippumattomia toisistaan. Rahaliikenteen koordinointi kuuluu yrityksen toimitusjohtajalle ja hallitukselle, omistajia ei saa päästää sotkemaan sitä. Wihanto-Yhtiöissä näin on toimittu onnistuneesti alusta saakka, Jukka Wihanto jatkaa.

Laaja näkökulma yhteiskunnan asioihin, yritysmaailmaan ja talouteen

Jukka Wihanto on toiminut yli 30 vuotta luottamusmiehenä verotuksessa ja saanut Turun kauppakorkeakoulun kunniatohtorin arvon. Hän on ollut perheyritystensä lisäksi mukana useiden yritysten ja järjestöjen luottamustehtävissä. Jukka Wihanto on entinen Belgian kunniakonsuli, jossa tehtävässä toimii nykyisin hänen poikansa Antti Wihanto.

– Missään yrityksessä ei käy päinsä, että unohtaa työnteon. Pärjätäkseen yrittäjänä tarvitaan paljon kovaa työtä, rohkeutta ja ennakkokuulottomuutta. Myös historiaa on hyvä tuntea. Lisäksi hyvä kielitaito on mielestäni tärkeää. Minulle se on mahdollistanut toimimisen viidellä eri mantereella, Jukka Wihanto kertoo.

Turun Yrittäjät lanseeraa Vuoden Yksinyrittäjä -tunnustuspalkinnon

Turun Yrittäjät on päättänyt lanseerata Vuoden Yksinyrittäjä -tunnustuspalkinnon. Ensimmäiseksi palkinnon saajaksi Turun Yrittäjien hallitus valitsi elektroniikkalukkoseppä Kari Lintualan. Hänellä on 34-vuoden kokemus lukitusalalta, joista 17 vuotta hän on toiminut yksinyrittäjänä.

Ennen yrittäjäksi ryhtymistä Kari Lintuala hankki työkokemusta Posti- ja telelaitoksessa verkkoasentajana, telakalla puhelin-, automatiikka- ja sähköasentajana sekä lukkoliikkeessä mekaanisten- sekä sähköisten lukitusjärjestelmien parissa. Yrityksensä alkuajoista lähtien hän on tehnyt perinteisiä lukkoasennuksia ja niiden korjauksia sekä sähköisiä kulunvalvonta- portti- ja oviautomatiikkatöitä. Kari hoitaa myös ovien ja ikkunoiden mekaanisia korjauksia sekä kiinteistöjen sähkölaitteiden korjaus- ja automatiikkatöitä. Asiakkaina hänellä on kiinteistönhuoltoyhtiöt, isännöitsijät sekä yksityiset henkilöt.

– Olen tehnyt töitä lähes kaikissa Turun taloyhtiöissä. Tyytyväiset asiakkaat innostavat minua tässä työssä. Periaatteeni on ollut hoitaa työt kokonaisvaltaisesti loppuun saakka. Siitä olen saanut myös kiitosta ja uskon sen olevan pitkien asiakassuhteiden taustalla, kertoo yrittäjä Kari Lintuala.

Yksinyrittäjälle jatkajan löytäminen on haaste

Kari Lintuala on laaja-alainen turvallisuustuotteiden moniammattilainen, jollaisia ei ole montaa Suomessa. Hän on etsinyt työlleen jatkajaa ja alkanut vähitellen ajaa yritystoimintaansa alas. Jatkajan löytymisen haasteena on se, että yksityisyrittäjänä työ henkilöityy vahvasti. Lisäksi käsityövaltaisella alalla hyvä ammattitaito omalla sektorilla ei riitä, vaan pitää olla moniosaaja.

– Yksinyrittäjänä työskentelevän täytyy olla samaan aikaan nöyrä ja ammattiylpeä. Lisäksi on tärkeää toimia joustavasti. Yksinyrittäjänä minulle on tärkeää myös luotettujen yrittäjien verkosto, jolle voin tarvittaessa ohjata asiakkaita, jotta he saavat kokonaisvaltaisen palvelun vaivattomasti, kertoo Kari Lintuala.