20.6.2018 klo 10:40
Uutinen

Työministeri Lindström haastaa yrittäjät: käyttäkää oppisopimusta työvoiman saamiseksi

Työministeri Jari Lindström haastaa yrittäjät hyödyntämään uutta joustavaa oppisopimuskoulutusta. Sen avulla voi palkata työntekijän vaikka vain kesäksi tai muutamaksi kuukaudeksi.

– Yrittäjät pähkäilevät, mistä löytää oikeanlaista työvoimaa. Moni työtön taas huomaa, että omalle koulutukselle ja osaamiselle ei ole kysyntää”, sanoo työministeri Jari Lindström (sin).

– Haastan yrittäjät harkitsemaan oppisopimuskoulutusta. Koulutukseen tulijoita olisi, jos vain olisi paikkoja tarjolla.”

Lindström toteaa tiedotteessaan, että Suomi kärsii parhaillaan työvoimapulasta. Monella kymmenellä alalla on puute osaavasta työvoimasta. Samaan aikaan Suomessa on yli 200 000 työtöntä, joiden on vaikea löytää työtä.

Oppisopimus on nyt joustava

Oppisopimuskoulutus uudistui vuoden 2018 alussa ja se on entistä joustavampi. Esimerkiksi oppisopimuksen pituudella ei ole enää alarajaa.

Lisäksi oppisopimuskoulutuksen rahoituksen taso on nostettu vastaamaan muun ammatillisen koulutuksen tasoa.

– Aiemmin oli niin, että yritys sitoutui oppisopimukseen puoleksitoista – pariksi vuodeksi, mutta nyt oppisopimus voidaan tehdä esimerkiksi vain johonkin tutkinnon osaan, havainnollistaa Suomen Yrittäjien ammattikoulutuksen asiantuntija Terhi Haapaniemi.

Nyt on myös käytössä ns. kesäoppisopimus, jonka voi sopia vanhan, ilman alan koulutusta olevan työntekijän tai uuden, alalle haluavan työntekijän kanssa.

Satoja kesäoppisopimuksia tehty

Suomen Yrittäjien selvityksen mukaan kesäoppisopimuksia on tehty eri puolilla Suomea vähintäänkin satoja. Yrittäjät.fi:ssä kerrottiin viime viikolla, että esimerkiksi Kotkan-Haminan koulutuskuntayhtymän alueella niitä on noin 200, Oulun seudun ammattiopiston alueella 150 ja Seinäjoen Sedussa noin 50 kesäoppisopimusta.

– Työvoimaa etsivän yrittäjän kannattaa olla yhteydessä oman alueensa ammattioppilaitokseen ja keskustella, miten päästä alkuun oppisopimuskoulutuksessa, työministeri Jari Lindström korostaa.

– Yrittäjiä huolettaa yleensä, kuka ehtii opastaa koulutettavaa. Siihen ei ole mitään poppaskonsteja. Mutta kehottaisin miettimään kokeneempien työntekijöiden hyödyntämistä ns. mestareina. Olisiko työpaikalla henkilö tai henkilöitä, joilla olisi kyky siirtää osaamisensa nuoremmalle sukupolvelle, Lindström pohtii.

Oppisopimuksessa opiskelijalle maksetaan TES:n mukaista palkkaa ja töitä on tarjottavat vähintään 25 tuntia viikossa. Työnantaja voi saada koulutuskorvausta.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi

Lisätietoa oppisopimuksesta:

yrittajat.fi/amis

minedu.fi/amisreformi

oppisopimus.fi