YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

Työnantajapalvelut tukevat yrityksiä työvoiman saatavuudessa Tampereen seudun työllisyysalueella
Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalveluissa on parin viime vuoden aikana järjestelmällisesti kehitetty työnantajapalveluja. Tavoitteena on ollut rakentaa palveluja, jotka tukevat Tampereen kaupungin ja Tampereen seudun työllisyysalueen yritys- ja elinkeinopalvelujen kokonaisuutta.
– Olemme rakentaneet tiivistä yritysyhteistyötä. Kerromme alueen yrityksille, että Tampereen kaupunki ja Tampereen seudun työllisyysalueen kunnat auttavat yrityksiä myös työvoiman saatavuuteen liittyvissä asioissa, kertoo palvelupäällikkö Jari Jokinen.
Rekrytointipalvelut tukevat yritysten kasvua
Esimerkkinä tiiviistä yritysyhteistyöstä on puolitoista vuotta sitten käynnistetty rekrytointipalvelu, joka on osa laajempia yrityspalveluja. Rekrytointipalvelujen asiantuntijat käyvät aktiivisesti keskusteluja yrityksien työvoimatarpeista. Yritysyhteistyö pohjautuu yritysvierailuihin, joissa keskustellaan ja saadaan käsitys yrityksen tarpeista ja tekijätoiveista.
– Jokainen yritys saa työllisyys- ja kasvupalveluista oman vastuuihmisen, joka varmistaa, että yritykselle löydetään sopiva tekijä 48 000 tuhannesta asiakkaasta. Haastattelemme työnhakijat kasvotusten, jolloin saamme hyvän käsityksen kunkin työnhakijan osaamisesta ja kokemuksesta. Näin jokaiselle yritykselle voidaan löytää sopiva työntekijä, Jokinen kertoo.
Rekrytointipalvelujen tulokset puhuvat puolestaan. Viime vuonna rekrytointipalveluissa tehtiin yli 1 000 yrityskäyntiä sekä käytiin 2 800 puhelinkeskustelua paikallisten yritysten kanssa. Viime vuonna rekrytointipalveluihin tuli 350 rekrytointitoimeksiantoa, joihin esiteltiin 900 esihaastateltua ehdokasta. Kaikkea toimintaa siivitti vahva asiakastyytyväisyys: asiakastyytyväisyyttä mittaava Net Promoter Score (NPS) oli erinomaiset 80, mikä kertoo asiakkaiden halukkuudesta suositella palvelua.
Koulutusratkaisuja työnantajien tarpeisiin
Jos yritykselle ei löydy suoraan valmista tekijää työnhakija-asiakkaista, niin potentiaalisen tekijän osaamista voidaan syventää yrityksen tarpeiden mukaisesti erilaisten koulutusratkaisujen avulla.
Työllisyys- ja kasvupalvelut järjestää työllisyysalueen laajuisesti muun muassa ammatillista työvoimakoulutusta sekä yhteishankintakoulutuksia ja kaikissa koulutuksissa koulutussisältöjä muokataan yritysten tarpeiden mukaan.
– Kaikkien koulutusratkaisujemme tavoite on vastata työnantajien osaavan työvoiman tarpeisiin ja meitä voi lähestyä milloin tahansa, jos valmiita osaajia ei löydy. Meillä on paljon erilaisia mahdollisuuksia, joista voimme räätälöidä sopivan toteutuksen työnantajan tarpeisiin toteaa Tampereen kaupungin kehityspäällikkö Sari Pirttiluoto.
Koulutuksia voidaan käynnistä joustavasti milloin tahansa, räätälöinti mahdollistaa myös yksittäisten työnhakijoiden osaamisen kehittämisen ja koulutuksia voidaan toteuttaa yhteistyössä koulutuksenjärjestäjien kanssa minkä tahansa yrityksen toimialaan.
Palveluja koko yrityksen elinkaareen tarpeisiin
Yrityskäynnin yhteydessä kartoitetaan yrityksen nykytilanne ja tulevaisuuden tarpeet. Työllisyysalueen yrityksille suunnatuista palveluratkaisuista löytyy tukea yrityksen eri tilanteisiin. Tampereen kaupunki tekee tiivistä yhteistyötä verkostoissa tarjotakseen monipuolisia palveluja seudun yritysten kannattavuuden ja kasvun edistämiseksi.
– Yrityksillä on erilaisia tarpeita elinkaaren eri vaiheissa. On tärkeää, että yrittäjät tunnistavat tarjolla olevat palvelut ja että apua on helposti saatavilla. Esimerkiksi alkavan yrittäjän palveluilla on tutkitusti myönteinen vaikutus yritystoiminnan edellytyksiin, kertoo Pirkanmaan Yrittäjien elinkeinoasioiden asiantuntija Elina Purho.
On tärkeää, että yrittäjät ja yritykset löytävät sopivat palvelut helposti julkisten palvelujen joukosta. Tämän mahdollistamiseksi Tampereella on kehitetty yritysten digitaalista asiointia.
– Olemme koonneet paikalliset julkiset palvelut yhteen paikkaan ja lisänneet sinne tekoälyavusteisen palvelun, joka auttaa yrittäjiä löytämään tilanteeseensa sopivat palvelut. Kehittyvä yritys.tampere.fi -portaali kokoaa jatkossa kaikki yrityksille suunnatut palvelut yhteen, kertoo palvelupäällikkö Joni Ramu.
Nuorten työllisyyteen panostetaan
Tampereen työllisyys- ja kasvupalveluissa on havaittu merkkejä nuorten työllisyystilanteen heikkenemisestä. Palvelupäällikkö Jari Jokisen mukaan nuorten työllisyyteen aiotaan jatkossa panostaa entistä enemmän resursseja. Yhteistyötä oppilaitosten, Kauppakamarin ja Business Tampereen kanssa tiivistetään, jotta löydetään ratkaisuja nuorten työllisyyden edistämiseksi. Lisäksi alueen yritysten kanssa kehitetään työkokeilupolkuja ja muita käytännön keinoja koko Tampereen seudun työllisyysalueella.
– Tavoitteenamme on löytää Tampereen seudun työllisyysalueen kunnista yrityksiä, joiden kanssa voimme rakentaa yhteistyökumppanuuksia, joilla voidaan kiinnittää nuoret työelämään, Jokinen jatkaa.
Tampereen kaupungilla on käytössään myös muita konkreettisia keinoja, joilla edistetään nuorten työllisyyttä. Näistä esimerkkejä ovat kesätyöseteli ja kesäyrittäjyysseteli. Monissa muissa työllisyysalueen kunnissa on samankaltaisia palveluja käytössään.
–Kannustamme tamperelaisia nuoria hakemaan kesätöitä ja työnantajia tarjoamaan heille arvokkaita mahdollisuuksia Kesätyösetelillä, joka on 320 euron arvoinen ja tukee 15–17-vuotiaan nuoren palkkaamista, sanoo kesätyösetelivastaava, palveluohjaaja Petri Räsänen.
–Kesäyrittäjyyssetelillä tuetaan nuoria rakentamaan itse omat kesätyöpaikkansa. 350 euron arvoisen setelin voi saada tamperelaiset noin 15–21-vuotiaat nuoret, jotka aikovat työllistää itsensä kesän aikana. Yrittäjänä voit kannustaa nuoria ryhtymään kesäyrittäjiksi ja sitä kautta hankkia nuorilta palvelua kesätyöntekijöiden palkkaamisen sijaan, kertoo Joni Ramu.
Ota yhteyttä sähköpostitse tyonantajat@tampere.fi tai soita yleiseen puhelinnumeroon 040 5808811 niin keskustellaan yrityksesi tarpeista ja mahdollisista ratkaisuista.
https://yritys.tampere.fi/
Kirjoittajat: Sanna Orbinski ja Marja-Liisa Tuomisaari
Kuvat: Hanna Kirmanen
