YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

6.12.2021 klo 13:22
Uutinen

Uupumuksesta masennukseen

Minusta on tullut laiska. Tällainen huomio pamahti tajuntaani vuoden 2005 paikkeilla. Työt ei maistu, vaikka yritys menestyy ja kasvaa. Ensimmäinen huomio oli, että siirsin isot ja vastenmielisimmät työt pinon alimmaisiksi. Ennen olin tehnyt juurikin päinvastoin. Väsytti, aina vain väsytti. Kilojakin alkoi kertyä, ja Alkossakin tuli käytyä useammin kuin ennen. Mikään ei oikein napannut eikä kiinnostanut. Ei edes uni maistunut. Kuitenkin olin vasta lähestymässä 50 ikävuotta, mies terävimmillään?

Onnekseni työterveyslääkäri otti puheeksi työuupumuksen. Ulospäin kaikki näytti hyvältä, eikä tarkkavainuinen vaimokaan huomannut mitään. Ihmetteli vain lyhyitä yöunia, mutta olen aina nukkunut (liian) vähän. Pidettyäni itseni kanssa hallituksen kokouksen totesin, että hoidin yksin liian isoa osaa yritykseni asioista. Firmahan oli siirtynyt sataprosenttisesti omistukseeni vuonna 2004. Henkilökuntaa oli jo päälle kolmekymmentä, ja kasvutahti jatkui. Aika pian nostin ensin yhden ja sen jälkeen toisenkin kuljettajista hoitamaan ajojärjestelyjä. Ulkoistin palkanlaskennan sekä laskutuksen ja kevensin muutenkin työmäärääni. Se helpotti.

Yrittäjillä riski on kohonnut

Minulla kävi hyvä tuuri, koska yrityksen kasvu ja tulos mahdollistivat mainitut toimenpiteet. Muuten olisin haudassa tai pöpilässä. Itse asiassa nämä olivat ensi askeleet firman johtamisjärjestelmän täydelliseen uudistamiseen. Tosin se venyi pitkälle 2010-luvulle ja päättyi osaltani liikkeenluovutukseen.

Useampienkin tutkimusten mukaan jopa 40 prosentilla yrittäjistä on riski uupua. Aihetta on tutkinut muun muassa työeläkeyhtiö Elo. Yrittämiseen liittyy läheisesti riskienotto. Työterveyspsykologi Kristian Kurikan mukaan tämä voi johtaa siihen, että yrittäjä ottaa riskiä myös oman jaksamisensa suhteen. Samoin taloudellinen ja maineellinen paine onnistua voivat linkittyä yrittämiseen.

Suojaavista tekijöistä keskeisimpiä ovat sosiaalinen tuki eli hyvät ihmissuhteet sekä hyvä itsetunto ja kyky käsitellä ristiriitoja. Ne lisäävät voimavaroja. Mitä suuremmat voimavarat henkilöllä on, sitä paremmin hän kestää vastoinkäymisiä.

Lyhyt matka

Mielenterveysseuran erityisasiantuntijan Mirja Erlundin mukaan uupuminen uhkaa kaikkia yrittäjiä. Erlundin mukaan resurssien puute ajaa monesti uupumuksen partaalle. Pienyrittäjällä ei välttämättä ole riittävästi tietoa ja osaamista hankkia itselleen apua ajoissa. Vaikka tietoa olisi, myös monen yrittäjän pakko jaksaa -asenne estää avun hankkimisen.

Uupumuksesta on vain lyhyt matka masennukseen. Se valtaa ihmisen vaivihkaa, ja siksi siihen tottuu helposti eikä sitä välttämättä tunnista itsessään. Osana jokapäiväistä elämää ihminen tuntee vain huonoutta ja epäonnistumista. Tämä johtaa sitten häpeän ja syyllisyyden tunteisiin. Tässä vaiheessa on jo kiire lääkäriin.

Kolmen kohdan kiteytys

Mitä sitten on tehtävissä, kun uupumus iskee? Kirjallisuutta löytyy niin paljon, että sen penkomisessa varmasti uupuu ja masentuu hyvinkin pian! Ilman minkäännäköistä lääkinnällistä koulutusta pelkästään omien tuntemusteni perusteella kiteyttäisin asian näin:

1. Hae apua ajoissa.

 2. Keskustele asiasta rehellisesti ja avoimesti ystäviesi kanssa.

3. Ole rehellinen ja armollinen itsellesi.

Tekstin kirjoittaja on entinen kuljetusalan yrittäjä, joka myi Nokialla päämajaansa pitävän yrityksensä muutama vuosi takaperin sen pitkäaikaisille työntekijöille. Tämä oli toinen osa Pekka Aallon kolmen kirjoituksen sarjasta. Ensimmäisellä kerralla keskityttiin yrittäjän perheisiin, tässä käsitellään masennusta ja viimeisessä osassa aiheena on merkityksellisyys.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 16.11.2021

Pekka Aalto