Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Riikan kotiompelimo
Kuva: Fotomelba
29.8.2023 klo 07:30
Uutinen

Vaatteen teettäminen on helppo ja vastuullinen ratkaisu

Riikan kotiompelimon yrittäjä Riikka Viljanen tekee mittatilaustöiden lisäksi vaatteiden korjausompelua Hämeenkyrön keskustassa. Käsityönä teetetyille vaatteille riittää kysyntää. Omien liiketilojen myötä Riikan työmäärä on kymmenkertaistunut muutamassa vuodessa.

Kiinnostus vaatteisiin syntyi jo lapsuudessa

Riikka Viljanen muistaa menneensä salaa äitinsä ompelukoneelle jo viisivuotiaana.

– Olen tiennyt jo lukioaikana, 2000-luvun alussa, että minusta tulee joskus ompelija. Hylkäsin kuitenkin ajatuksen hetkeksi ja kouluttauduin ensin lähihoitajaksi. Käsityön arvostus ei ollut kovin suurta ja pikamuoti alkoi yleistyä tuohon aikaan, Riikka kertoo.

Riikka perusti Riikan kotiompelimo -yrityksensä kahdeksan vuotta sitten. Yrityksen perustamista edelsivät vaatetusalan opinnot Ikaalisten käsityö- ja taideteollisuusoppilaitoksella.

– Ompelijoilla ei juuri ole työpaikkoja, joten yrittäjyys oli ainoa vaihtoehto. Kun hain yritykselleni starttirahaa, tuli eteen vaatimus irtisanoa itseni vakituisesta työsuhteesta ja hypätä tuntemattomaan. Yrittäjyys jännitti, muttei pelottanut. Hoitoalataustan ansiosta tiesin työllistäväni itseni tavalla tai toisella, Riikka kertoo.

Mittatilaustöitä ja korjausompelua

Riikka valmistaa vaatteita tilauksesta ja tekee sen lisäksi myös korjausompelua. Eniten tilataan kesämekkoja ja hameita. Myös juhlapuhuja, häämekkoja ja housuja tehdään mittatilauksena. Yleisimmät työt korjausompelussa ovat lahkeen lyhennys, vetoketjun vaihto ja kavennus. Riikka suunnittelee vaatteet yhdessä asiakkaan kanssa tai asiakkaan idean pohjalta. Kankaat tulee hankkia itse, mutta siinäkin Riikka auttaa tarvittaessa. 

– Jos vaatteita ei ole teettänyt aikaisemmin, prosessi voi vaikuttaa alkuun monimutkaiselta eri vaiheineen suunnittelusta sovituksiin. Muutaman kerran jälkeen vaatteen teettäminen on kuitenkin aika helppoa ja yksinkertaista, Riikka sanoo.

Riikan mukaan vaatteen tärkeimpiä ominaisuuksia ovat hyvä istuvuus ja se, että vaate tuntuu hyvältä päällä. Vaatteen laadun tunnistaa usein viimeistelystä, kun katsoo vaatteen sisälle.

– Vaatetta hankkiessa on hyvä huomioida, että runsaasti yksityiskohtia, saumoja ja nappeja sisältäviä vaatteita voi joutua korjausompelussa purkamaan yllättävän paljon, Riikka toteaa.

Yrittäjyydessä Riikalle on tärkeintä toteuttaa itseään, omia arvojaan ja auttaa samalla asiakkaitaan.

– Haluan tehdä hyviä ja laadukkaita vaatteita, jotka kestävät isältä pojalle ja äidiltä tyttärelle, hän sanoo.

Toiminta kasvanut jatkuvasti

Riikka aloitti yritystoiminnan kotonaan Hämeenkyrössä. Toiminta on kasvanut alusta saakka, ja muutama vuosi takaperin Riikka vuokrasi yritykselleen liiketilan Hämeenkyrön keskustasta.

–  Asiakkaiden on helppo tulla tänne ja uskon että sen ansiosta myös työmäärä on lähes kymmenkertaistunut tässä parin vuoden aikana. Samalla toki myös yrityksen menot ovat kasvaneet, Riikka sanoo.

Käsityöyrittäjänä Riikka ei odota yritystoiminnalta suuria voittoja tai rikastumista. Työmäärän lisääntyessä on kuitenkin herännyt ajatuksia toiminnan laajentamisesta.

– Periaatteessa olen ajatellut, että olisin yksinyrittäjänä myös jatkossa. Toisaalta nyt kun töitä on riittänyt jo pidemmän aikaa, ajattelen että minusta olisi kiva olla työnantaja tai, että olisi yhteistyökumppani tässä. Voisin hyvinkin laajentaa toimintaa jossain kohtaa, Riikka miettii. 

Kesä on vilkasta sesonkia ja työpäivät voivat venyä jopa 13-tuntisiksi. Ompelijan työn lisäksi Riikka toimii Hämeenkyrön Yrittäjien puheenjohtajana. Luottamustehtävä tarjoaa mikroyrittäjälle arvokkaita verkostoja.

– Puheenjohtajuudessa minua motivoi halu vaikuttaa ja edistää yrittäjien asiaa. Meillä on myös hyvät yhteydet kuntaan ja esimerkiksi paikallislehteen. Yrittäjäjärjestöön kannattaa kuulua, koska yhdessä olemme enemmän, Riikka toteaa.

Teksti: Elli-Noora Nieminen

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 19.8.2023