24.9.2021 klo 07:34
Uutinen

Messuja 20 vuotta kipparoinut Hannu Vähätalo antaa tilaa seuraajalleen ensi vuoden alussa

Vuodenvaihteessa Tampereen Messujen toimitusjohtajuudesta luopuvan Hannu Vähätalon suurimmasta työhaasteesta ei ole epäilystä. Alkuvuodesta 2020 Suomeen rantautunut koronavirus toteutti odottamattoman ja pisti messut puolentoista vuoden tauolle, joka päättyi vasta tätä haastattelua edeltäneenä viikonloppuna. Pirkanmaan Yrittäjä -lehti tapasi tuolloin Tampereen messujen konttorilla sekä Vähätalon että hänen seuraajakseen valitun Tuomas Räsäsen.

Toimitusjohtaja Hannu Vähätalo myöntää, että tämän syksyn Asta-messujen järjestämisen onnistuminen oli iso juttu. Ja vaikka niiden kävijämäärä odotusten mukaisesti jäikin normaalimessujen tasosta, symbolisesti niiden merkitys oli valtava.

– Tietysti se oli taloudellisestikin merkittävä, mutta ehkä eniten vaikutus oli kuitenkin henkisellä puolella. Tämä tauko on ollut sen verran pitkä ja raskas, että meillä on hartaasti odotettu tätä hetkeä ja kauan, hän tiivistää. Tauko on tosiaan venähtänyt pitkäksi. Edellisen kerran Tampereen Messu- ja Urheilukeskus oli messukäytössä 1,5 vuotta sitten.

Tätä toimitusjohtajan tulee ikävä

Hannu Vähätalon messu-uralle tuli mittaan kaikkiaan neljännesvuosisata. Ensimmäistä kertaa hän asteli työntekijänä messukeskuksen ovista sisään 5. päivä elokuuta vuonna 1996, jolloin hän aloitti projektijohtajana. Toimitusjohtajaksi hänet valittiin vuonna 2000. Ei Hannu Vähätalo olisi messuilla aloittaessaan pystynyt kuvittelemaan siitä näin pitkää siivua tulevan.

– Olin itse ollut edeltävät 10 vuotta it-alalla ja koin jo sen aika hyväksi pätkäksi. Suurin piirtein sen pituiseksi kuin olin kuvitellutkin. Vuosien saatossa se kuitenkin eli, sillä koin olevani erittäin hienossa ja mukavassa työpaikassa ja eritoten työyhteisössä, Vähätalo miettii. Eniten hän kertookin jäävänsä kaipaamaan työstään työkavereitaan.

– Meillä koko henkilökunta on osaavaa ja ammattitaitoista, ja heidän kanssaan on ollut ilo työskennellä. Yhteisöllisyys ja hyvä henki on tämän paikan ehdoton vahvuus, Vähätalo kehuu.

Avainsanana kasvu

Jos Vähätalon vuodet messuorganisaation peräsimessä pitäisi tiivistää yhteen sanaan, olisi ”kasvu” erinomaisen vahva ehdokas. Tampereen Messut kun on kasvanut viimeisen kahden vuosikymmenen aikana oikeastaan vähän joka mittarilla, aina fyysisiä tiloja myöten. Kun Vähätalo aloitti messuilla, oli nykyisistä halleista sijoillaan vaan A- ja B-hallit. Sen jälkeen keskus on saanut vielä kylkiinsä C-, D- ja viimeisimpänä E-hallin.

Myös taloudellisesti yhtiö on kehittynyt aivan oikeaan suuntaan. Siinä missä vuosituhannen vaihteessa Tampereen messujen liikevaihto oli euroihin käännettynä noin kahden miljoonan luokkaa, on se viime vuodet ollut lähempänä 15 miljoonaa euroa. Työntekijämäärä on kasvanut konsernissa kymmenestä noin 50:neen. Kaiken kaikkiaan Hannu Vähätalon 20 toimitusjohtajavuoden aikana yhtiö teki ennen pandemiaa 19 erittäin kannattavaa vuotta.

Sitten tuli virus

Toimitusjohtajan uran pahinta paikkaa Vähätalo ei joudu kauaa miettimään. Edellä mainittu 19 vuoden putki katkesi koronaan.

– Korona on ollut ehdottomasti pahin koettelemus. Vaikka on ollut yleistaloudellisesti heikompia aikoja, me pystyimme silti täällä tekemään joka vuosi positiivista tulosta, hän kertoo ja huomauttaa, että toiminta säilyi voitollisena myös finanssikriisiä seuranneina heikomman talouskasvun vuosina.

– Emmekä me siis tuolloin joutuneet vähentämään henkilökuntaa tai käymään yt-neuvotteluja. Siinä suhteessa korona oli kyllä shokki, Vähätalo kertoo. Korona tarjosi messuyhtiölle erittäin kylmää kyytiä, sillä aasialaisvirus pisti messutoiminnat kirjaimellisesti seis. Muutoksen kontrasti oli räikeä.

– Meillä vuosi 2020 näytti ennakkoon historian parhaalta. Meillä oli ennätysmäärä messuja kalenterissa, ja myös vuosi 2021 näytti jo hyvältä, Vähätalo kertaa. Yhtäkkiä oltiin kuitenkin tilanteessa, jossa koko historiansa aikana yhtiö ei ollut aiemmin perunut. Nyt peruttiin kaikki.

Jatkoajalle mentiin

Tilanteen äkillisestä kehittymisestä kertoo paljon sekin, että epidemian Suomeen rantautumisen aikoihin Tampereella oltiin järjestämässä Konepaja-messuja, joihin oli tulossa näytteilleasettajia ja isoja koneita ympäri maailmaa aina Japania myöten. Messuyleisö ei kuitenkaan niitä ikinä nähnyt, sillä messut peruttiin vain muutama päivä ennen niiden alkamista.

– Tavallaan ajoitus oli siis meille pahin mahdollinen, Vähätalo myöntää. Korona vaikutti myös Vähätalon omiin suunnitelmiin. Hän kun oli hyvissä ajoin sopinut hallituksen kanssa siitä, että jäisi eläkkeelle täyttäessään 60 vuotta. Nämä suunnitelmat kuitenkin menivät uusiksi koronaviruksen myötä, ja yhtiön hallitus pyysi häntä jatkamaan toimitusjohtajana haasteellisen pandemiakauden ylitse.

– Käytännössä koronan myötä sopimukseen sitten otettiin siis yksi lisävuosi.

Viranomaisille ei ruusuja satele

Vähätalo ei silittele päätä puhuessaan epidemia-ajan viranomaisrajoituksista, eikä hän taatusti ole messumaailmassa ajatustensa kanssa yksin.

– Viranomaisohjaus on ollut poukkoilevaa, ja viestintä paitsi huonoa myös ristiriitaista, Hannu Vähätalo tiivistää. Hän käyttää verrokkiesimerkkinä kauppakeskuksia ja ihmettelee, millä logiikalla ne ovat saaneet olla auki rajoituksetta, kun kerran messuille kielto on ollut ehdoton.

– Nyt yhtäkkiä me olemmekin sitten samassa riskiluokassa niiden kanssa, hän päivittelee. Kaikkiaan messuitta keskus ehti toimia reilut 1,5 vuotta. Eikä se paljon lämmitä, että samanlainen oli tilanne myös kaikilla muilla alan toimijoilla. Valoa tunnelin päässä on näkynyt vasta aivan äskettäin.

– Meidän Asta-messumme olivat järjestyksessään toinen sisätiloissa järjestetty messutapahtuma Suomessa. Turussa ehdittiin pitää yhdet meitä ennen, Hannu Vähätalo kertoo.

Asta tienraivaajana

Ensimmäinen tilaisuus valoi myös mukavasti uskoa syksyn muihin tapahtumiin. Messujen kruununjalokiven eli Alihankinta-messujen lisäksi tämän vuoden puolella kalenterista löytyy esimerkiksi Lemmikkimessut sekä vielä myöhemmin Sporttec- ja Kädentaito-messut. Koko messuporukan harras toive on, että niistä kaikki saataisiin nyt järjestettyä. Alustavasti myös ensi vuoden osalta tilanne näyttää nyt lupaavalta.

– Meillä on itse asiassa varmasti jo tehty myyntiennätys ensi vuoden osalta, joten siinä mielessä lähtökohdat onnistumiseen ovat hyvät, mutta tietysti se edellyttää, että tilanne taudin suhteen normalisoituu. Se on kuitenkin erittäin hyvä signaali, että sekä näytteilleasettajilla että kävijöillä tuntuu olevan voimakas halu päästä tapahtumiin.

Hotelli jää seuraajalle

Oikeastaan ainoa asia, jonka Vähätalo olisi vielä halunnut saattaa maaliin ennen kapulanvaihtoa, liittyy messualueelle jo pidemmän kaavailtuun hotelliprojektiin. Sellainen kun on jo pitkään ollut yhtiön agendalla. Kuten arvata saattaa, myös sen osalta korona kuitenkin pakotti painamaan jarrupoljinta. Nyt, maailman jälleen palatessa normaalimpaan, myös sen osalta on taas aktivoiduttu.

– Itse asiassa viimeisimmän puhelun, jonka juuri kävin ennen tätä haastattelua, kävin erään hotellioperaattorin kanssa tästä asiasta, Vähätalo kertoo, mutta myöntää, että varsinainen toteutus menee pakostakin hänen jatkajalleen. Tyystin eläkepäivien viettoon Hannu Vähätalo ei vielä 61-vuotiaana ole valmis. Todennäköisesti runsaasti tekemistä tarjoaa ainakin perheyritys Liikuntakeskus GoGo Oy. Ja messuilla käymistä Hannu aikoo jatkaa jatkossakin.

– Ehdottomasti!

Innostunut tulokas

Pöydän toisella puolella Hannun haastattelua on seurannut hänen jatkajansa Tuomas Räsänen. Hän on vielä hyvin tuore messulainen, sillä hänellä ei työpäiviä ole plakkarissa haastattelupäivänä vielä viittäkään. Alun perin Savon Varpaisjärveltä kotoisin oleva Tuomas Räsänen muutti Tampereelle ensimmäisen kerran vuonna 1999, jolloin hän aloitti kauppatieteen opinnot Tampereen yliopistossa.

Töissä hän on sittemmin ollut muuallakin, mutta pysyvästi hän on asunut Tampereella vuodesta 2007. Messuille hän siirtyy Lindström Oy:n tulosyksikön johtajan tehtävästä, jossa hän on vastannut Etelä-Suomen tulosyksikön liiketoiminnoista ja niiden kehittämisestä. Tampereen Messut oli hänelle tuttu, joskaan ei läheinen yhtiö.

– Tampereen Messut on tietysti perinteinen ja tunnettu toimija Tampereella, mutta bisneksenä tapahtumaliiketoiminta on minulle uusi tuttavuus. Hyvin innoissani täällä aloitan, sillä pidän tehtävää sopivan haasteellisena ja toimialaa hyvin mielenkiintoisena. Tässä pääsee olemaan ilmiöiden ja megatrendien aallonharjalla.

OIKEASTAAN AINOA asia, minkä Vähätalo olisi vielä halunnut saattaa maaliin ennen kapulanvaihtoa, liittyy messualueelle jo pidemmän aikaa kaavailtuun hotelliprojektiin. Myös hotellibisnes kun jäätyi toviksi lähes totaalisesti, mutta on nyt selvästi elpymässä. – Itse asiassa viimeisin puhelun ennen saapumistasi oli hotellitoimija, joka kyseli hankkeen perään. Siitä olen vakuuttunut, että hotelli tänne ehdottomasti on tulossa, hän kertoo.

Neljän kuukauden siirtymä

Tuomas Räsänen aloitti messupestinsä virallisesti 1. syyskuuta liiketoimintojen kehitysjohtajana ja toimitusjohtajaksi hän siirtyy vuodenvaihteessa. Molemmat miehistä ovat tyytyväisiä siihen, että johtajanvaihdos päästään näin toteuttamaan kaikessa rauhassa.

– Meillä on neljä kuukautta aikaa, mikä on äärimmäisen hyvä. Näin meidän ei tarvitse tehdä ympäripyöreitä päiviä tämän perehdytyksen kanssa, vaan voimme sopia palavereita pitkin matkaa, Vähätalo kertoo. Seuraaja on samoilla linjoilla.

– On todella hienoa, että pääsemme liikkeelle kaikessa rauhassa. Nykyinen johto liidaa luonnollisesti organisaation vuoden vaihteeseen, mutta erittäin hyvin minut on kyllä otettu mukaan tähän työhön, hän lisää.

_______________________________________________________________________________

Fakta

Areena ei ole kilpailija

Pirkanmaan tapahtumaliiketoiminnan kentällä eletään muutenkin isojen muutosten aikoja, sillä ensi vuonna Tampereella toimii myös Uros Live Areena. Hannu Vähätalo tai hänen seuraajansa Tuomas Räsänen eivät kuitenkaan näe sitä kilpailijana.

– Meidän ja heidän tilat ovat täysin erityyppiset. Pikemminkin me näemme uudessa Areenassa paljon mahdollisuuksia. Ja itse asiassa meidän ensi vuoden ensimmäinen tapahtuma, it-alalle tarkoitettu DigiTre-messutapahtuma aiotaan järjestää juuri Areenalla, hän kertoo.

 

Teksti ja kuvat: Ville Kulmala

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 21.9.2021