29.4.2017 klo 13:06
Uutinen

Vähennä stressiä, lisää työtehoa: Uutuuskirja lupaa helpon ratkaisun kolmella keinolla

Fiksummalla ajankäytöllä voidaan välttää tehokkaasti stressiä, väittää uutuuskirjan kirjoittanut yritysvalmentaja.

JP Jakosen uutuuskirja Stressivapaa yrittäjä – 7 askelta yksinkertaiseen ajankäyttöön, syvään työhön ja viisaaseen vapaa-aikaan lupaa helpottaa yrittäjän stressiä kolmella yksinkertaisella rutiinilla.

– Kirjan perusajatuksena on ajankäytön muokkaaminen. Työpäivä jaetaan kolmeen osaan: aikaan ennen työpäiovää, aikaan työpäivän aikana ja työpäivän jälkeiseen aikaan, Jakonen selvittää.

Ennen työpäivän aloittamista Jakonen neuvoo yrittäjiä kehittämään aamurutiinin, joka voi olla esimerkiksi joogaa, aamulenkki, lukemista tai meditaatiota.

– Parikymmentä minuuttia riittää. Liian monella yrittäjällä työpäivän edeltävää aikaa ei ole lainkaan vaan töiden pariin kammetaan välittömästi sängystä.

Keskity ”syvään työhön”

Työpäivän aikana parhaan tuottavuuden takaa Jakosen mukaan ”syvän työn” käsitteen noudattaminen. Se tarkoittaa keskittymistä vaativimpaan työhön.

– Syvä työ on keskeinen työpäivän tehtävä. Se ei ole sähköpostien lukemista tai puheluihin vastaamista, elleivät nämä ole yrittäjyyden keskiössä. Se on toimintaa, joka on vaikeaa ja jota kohtaan tunnetaan usein vastarintaa mutta joka tuottaa syvän tyydytyksen tunteen.

Jakosen mukaan syvän työn vastakohta on kapea työ, joka aiheuttaa yleensä stressiä.

– Se on sirpaleista ajankäyttöä, joka eri välttämättä johsa mihinkään.

Jakonen kehottaa yrittäjiä olemaan avaamatta yhtäkään sähköpostia ensimmäiseksi aamulla. Ensin pitäisi tehdä tärkeämpiä asioita.

– Jäljelle jäävää energiaa voi käyttää sähköposteihin.

”Vedä töpseli irti”

Työpäivän jälkeen Jakonen neuvoo yrittäjiä katkaisemaan työnteon.

– On tärkeää erottaa työaika ja vapaa-aika toisistaan. Moni tekee sen virheen, ettei vedä töpseliä irti.

Niinkin yksinkertainen toimenpide kuin kannettavan tietokoneen kannen sulkeminen ja koneen siirtäminen pois näkyvistä voi auttaa.

– Tai se, että kotiin tullessaan pysähtyy hetkeksi kahville tai kuuntelemaan lintujen laulua. Pääasia, että laskuri nollataan.

Lisäksi Jakonen neuvoo yrittäjiä harrastamaan liikuntaa tai sellaista toimintaa, joka tarjoaa täydellisen vastapainon työlle.

– Sen pitää olla täysin hyödytöntä ja itselle hauskaa kuten elokuvien katselua tai musiikin kuuntelua.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi