YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

28.6.2018 klo 11:32
Uutinen

Vaikuttamistyö on parasta kasvokkain tehtynä

Avoin keskustelu ja säännölliset tapaamiset lisäävät yritysnäkökulman huomioimista kuntien päätöksenteossa.

Yksi yrittäjäjärjestön päätehtäviä on kunta- ja valtakunnallisella tasolla tehtävä vaikuttamistyö. Esimerkiksi Pirkanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Pasi Mäkinen ja elinkeinoasioiden päällikkö Maria Virtanen kulkevat säännöllisesti tapaamassa ja kouluttamassa kuntien ja kaupunkien johtoa ja luottamushenkilöitä. Keskeinen vaikuttamistyön tavoite on varmistaa, että yritysten ja yrittäjyyden näkökulma tulee huomioiduksi kaikessa päätöksenteossa.

Pirkanmaan Yrittäjissä iloitaan siitä, että useissa Pirkanmaan kunnissa vuoropuhelu yrittäjäjärjestön paikallisyhdistyksen ja yrittäjien välillä toimii. Tampereella asia on hieman mutkikkaampi, sillä kaupungin konsernirakenne on moniportainen ja -mutkainen, ja kaupunginosayhdistyksiäkin peräti 11 kpl. Tupa olikin täysi, kun Tampereen kaupunginosayhdistysten väki ja Tampereen kaupungin johtoa pormestari Lauri Lylyn johdolla kokoontuivat yhteisen pöydän ääreen Pirkanmaan Yrittäjien toimistolle Kehräsaareen.

Hyvät käytännöt esiin

Maria Virtanen kertasi lyhyesti Pirkanmaan yrittäjyys- ja elinvoimakuntakilpailun tulokset ja niitä keskeisiä hyviä käytäntöjä, joita kilpailussa menestyneissä kunnissa kuten Ylöjärvellä ja Lempäälässä on käytössä. Vaikka Tampereella mittakaava on monessa asiassa ympäryskuntia isompi, on hyvissä käytännöissä paljon toteutettavissa olevaa.

– Muualla Pirkanmaalla järjestetään esimerkiksi hankintamessuja ja muita yhteisiä tapahtumia, huolehditaan kuntapäättäjien ja -esimiestenkin yrittäjyyskasvatuksesta ja tavataan säännöllisesti kasvokkain. Yrittäjät arvostavat kuntien elinkeinopolitiikassa ehdottomasti eniten sitä, että päätöksenteon yritysvaikutuksia arvioidaan aktiivisesti ja säännöllisesti yhdessä yrittäjien kanssa, Virtanen sanoo.

Tampereellakin on jo hyviä kokemuksia kaupungin, yrittäjäjärjestön ja yritysten välisestä yhteistyöstä esimerkiksi sote-puolen hankintainfotilaisuuksien ja markkinavuoropuheluiden saralla, mutta esimerkiksi infraan ja rakennuttamiseen liittyvissä kilpailutuksissa erityisesti pk-yritykset kaipaavat lisää tietoa.

Ensi kerralla paremmin Elpo-kyselyssä

Sekä Pirkanmaan Yrittäjiä että Tampereen kaupungin väkeä huolettaa, että Tampereen tulos Suomen Yrittäjien viimeisimmässä Elinkeinopoliittisessa mittaristossa, Elpo-kyselyssä, oli niinkin kehno. Virtanen kertasi kyselyssä esiin nousseita haasteita.

– Kaikista tyytymättömimpiä tamperelaiset vastaajat olivat edellisessä mittauksessa kaupungin hankintapolitiikkaan. Samoin monet kokevat, että kaupungin tulevaisuuteen suuntautuva ja sinänsä siis positiivinen elinkeinopolitiikka jättää monesti tässä nykyhetkessä toimivat yrittäjät paitsioon. Päätöksenteko koetaan kankeana, eivätkä yrittäjät löydä oikeiden palveluiden ääreen.

Positiivista Tampereen osalta on se, että monet niistä kyselyn osa-alueista, joilla Tampereen tulos on kohtuullisen hyvä, kuten koulutus ja osaaminen sekä kunnan viestintä ja tiedottaminen, ovat sellaisia asioita, jotka yrittäjät kokevat kaikista merkityksellisimmiksi. Yksi elinkeinopolitiikan osa-alue on tärkeydessään kuitenkin ylitse muiden, ja se on kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyys.

Yhteistyötapaamisen parasta antia oli varmasti avoin ja hyvä keskustelu, sekä koko porukan yhteinen tavoite, jonka pormestari Lauri Lyly summasi jo tilaisuuden alussa:

– On hienoa olla yhdessä keskustelemassa ja miettimässä, millä toimenpiteillä saamme nostettua Tampereen elinkeinomittausten kärkeen!