9.6.2017 klo 06:54
Uutinen

Verkkopankkia käyttää jo mummokin: Tutkimustulokset perustelevat konttoreista luopumista

Vain yksi prosentti suomalaisista maksaa edelleen laskunsa pankin tiskillä tai laskunmaksuautomaatilla, selviää tuoreesta tutkimuksesta. Käteisen rooli maksuvälineenä on pienentynyt entisestään.

Finanssiala ry:n teettämän tutkimuksen mukaan 90 prosenttia suomalaisista maksaa laskunsa verkkopankissa. Tutkimuksessa selvitettiin säästämistä, luotonkäyttöä ja maksutapoja Suomessa.

Vain prosentti vastaajista maksaa edelleen laskunsa pankin konttorin tiskillä tai laskunmaksuautomaatilla. Näin ollen myös vanhemmat ikäluokat ovat hiljalleen ottaneet sähköisen maksamisen käyttöön. Monella alueella siihen on ollut pakko turvautua, kun pankit ovat supistaneet konttoriverkostoaan.

Vielä kaksi vuotta sitten vain joka kolmas käytti verkkopankkia mobiililaitteella. Tuoreen tutkimuksen mukaan mobiilikäyttäjien määrä on nyt noussut selvästi ja yli puolet suomalaisista käyttää säännöllisesti verkkopankkia esimerkiksi älypuhelimella.

Eniten pankin mobiilipalvelua käyttävät 18–44 -vuotiaat. Heistä noin 70 prosenttia maksaa laskuja ja hoitaa pankkiasioita mobiililaitteella. Sama ikäryhmä suosii myös e-laskuja.

Käteinen ei ole enää kuningas

Tutkimus paljastaa, että maksukortti on käytössä jo 88 prosentilla alle 18-vuotiaista suomalaisista. Käteisen rooli vähenee jatkuvasti, sillä enää 18 prosenttia vastaajista maksaa ostoksensa paperirahalla. Käteistä suosivat lähinnä yli 55-vuotiaat.

Tutkimuksessa kysyttiin myös lähimaksamisen suosiosta. Ominaisuus oli käytössä 64 prosentissa vastaajien pankkikorteista. Yli 80 prosenttia ominaisuuden haltijoista myös käytti lähimaksua kaupassa käydessään.

Finanssiala ry:n tilaaman tutkimuksen toteutti IROResearch Oy ja siihen haastateltiin viime helmi-maaliskuussa yhteensä 2 500 mannersuomalaista 15–79 -vuotiasta henkilöä. Kyseessä on seurantatutkimus, joka toteutetaan 1–2 vuoden välein.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi