23.4.2020 klo 15:17
Uutinen

Verkostoyrittäjä lasketaan koronatuissa yksinyrittäjäksi – Ei auta, vaikka tapahtumatuottaja työllisti viime kaudella 50 alihankkijaa

Jopa satoja tekijöitä työllistävä tapahtuma-alan yrittäjä voidaan tulkita koronatukien jakoperusteissa yksinyrittäjiksi. ”Business Finland olisi yritykselleni oikea tukija”, sanoo Fantastico Production Oy:n Minna Pentti.

Tapahtumatuotantoalalla pitkään toiminut Minna Pentti on huolissaan siitä, että kunnat, Business Finland ja ELY-keskus eivät välttämättä osaa ottaa huomioon, miten suuri työllistäjä tapahtuma-alan ammattilainen voi olla.

– Ravintola-alalla on vielä mahdollisuus ruoan ulosmyyntiin. Mutta jos ajatellaan tapahtumatuottajia, tapaaminen on nyt pannassa, ja työmme on täysi tyrmääntynyt koronan takia, Fantastico Productionin Pentti harmittelee.

Julkinen keskustelu on pyörinyt etupäässä artistien töiden loppumisessa, mutta tapahtumatuottaja rakentaa eri sisällöistä tapahtuman, oli se sitten konsertti, yritys- tai yksityinen tapahtuma.

– Jos tukea ei tule, moni keikkoja välittävä tapahtumatuotanto-organisaatio kaatuu. Tämän myötä menettävät tuloa jatkossa myös koko tuotantoketjun ammattilaiset. Me olemme monille tärkeä työllistäjäorganisaatio. Esiintyvien taiteilijoiden lisäksi ilman työtä ovat jo jääneet keikkamyyjät, yritysjuhlien tapahtumatuottajat, catering-yritykset, tekninen henkilöstö, tapahtumatilavuokraajat ja monet muut yhteistyökumppanit.

Verkostoyrittäjä ei maksa suoraan palkkaa muille, raha siirtyy tuotantoketjussa

Yksinyrittäjät on ohjattu hakemaan toimintatukea koronan talousvaikutusten vuoksi omasta kunnastaan. Toimintatuki on kertatuki, jonka suuruus on 2000 euroa. Business Finlandin myöntämä rahoitus voi olla enintään 100 000 euroa. Lähtökohta yrityksen työntekijämäärän määrittämisessä on hakemushetkellä voimassa olevat työsopimukset, jotka määrittävät sen, mihin hakuun yritys kuuluu. Jos samassa yrityksessä työskentelee useampi kuin yksi päätoiminen yrittäjä, yritys voi hakea tukea ELY-keskuksesta.

Minna Pentti kertoo ymmärtävänsä Business Finlandin rahoitusmallin suuntaamiseen kehittämiseen. Ongelma hänen ja monen muun verkostoyrittäjän mielestä on siinä, jos verkostossa toimiva yrittäjä määritellään suoralta kädeltä yksinyrittäjäksi.

– Se on ongelmallista, että miten ELY-keskus tai Business Finalnd käsittelee yrittäjyyden mallin, kun minä olen yrityksen ainoa omistaja. Laskin Business Finland -hakemusta varten, että olen työllistänyt alihankkijoita, tekniikan firmoja, taiteilijayhtiöitä ja ravintolapalveluntarjoajia noin 50 henkilön verran viime tilikaudella.

Pentin kanssa töitä tekee ”vakituisesti” kolme henkilöä yrittäjien yhteisessä myyntiorganisaatiossa.

– Yhteiskunta on jo vuosia ajanut yrittäjiä siihen, että hallintokulut ovat jatkuvasti kasvaneet. Jos vuoden aikana työllistää satoja freelancereita, koko palkanmaksun hallinnon ylläpito haukkaa leijonan osan esimerkiksi artistimyynnin ohuista katteista. Vaikka emme maksaisi suoraan palkkioita, esimerkiksi kevytyrittäjinä toimivat artistit laskuttavat meiltä yhtälailla palkkionsa.

”Ei ole juuri mitään, mitä voisimme nyt tuottaa” – Tapahtumat ovat pannassa

Koronaepidemian leviämisen estämiseksi tehdyt rajoitustoimet ovat pysäyttäneet alan työt lähes täysin.

– Kehitin kymmenen vuotta sitten verkossa toteutettavan koelaulun. Se oli myös ekologista, koelaulajia tuli Kauniaisiin, missä oli kamerat, moderaattori, ja ulkomaisia oopperataloja sekä Suomen Kansallisooppera verkkoyhteyden päässä. Tämä pilotoitiin silloin, ja nyt olen jatkokehittänyt tätä mallia.

Fantastico Production Oy:n Minna Pentti aikoo olla yhteydessä Business Finlandiin ohjeita kysyäkseen. Hän ei ole halunnut ruuhkauttaa palvelua lisää, sillä hänellä on muutaman kuukauden toimintakassa. Yrityksen liikevaihto vuonna 2019 päättyneellä tilikaudella oli 511 000 euroa.

– En ole hakenut kunnan rahaa, 2000 euroa ei tulisi mitenkään kattamaan yrityksen kiinteitä kuluja usealta kuukaudelta. Mutta ilmoittauduin työttömäksi työnhakijaksi.

1990-luvun lopulla Pentti juonsi televisiossa Euroviisuja ja viihdekonsertteja.

Business Finland vastaa verkostossa toimivien oy-muodossa toimivien yksinyrittäjien tukikanavakritiikkiin

Käytättekö tukipäätöstä tehdessänne harkintaa, kun yrittäjä työllistää alihankkijoita, vai tuleeko kaikille oy-muotoisille verkostossa toimiville yksinyrittäjille teiltä hylky? Business Finlandin alueellisten palveluiden johtaja Kari Komulainen vastaa:

– Verkostona toimivat yritykset voivat kukin hakea poikkeusrahoitusta työ- ja elinkeinoministeriön työnjako-ohjeen mukaisesti. Esimerkiksi 50 yrityksen verkostossa, jota yllä kuvaat, kukin näistä yrityksistä voi tehdä oman poikkeusrahoitushakemuksensa oman henkilömääränsä mukaan määräytyvältä rahoittajalta.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi