31.1.2020 klo 11:17
Uutinen

Versoista kasvoi menestys – ”Asiakkaiden erinomainen palaute sai jatkamaan vaikeiden vuosien yli”

Silmusalaatin ensimmäiset siemenet kylvettiin yksiön kylpyhuoneessa Tampereella loppuvuodesta 2011. Samuli Laurikainen halusi yrityksensä olevan osa kestävän kehityksen ratkaisua, eikä osa ongelmaa.

Syksy 2012 oli Samuli Laurikaiselle niin työntäyteinen, että painokin tippui Snafu Oy:n liiketoimintaa rakentaessa. ISO-laatujärjestelmä rakennettiin kuukaudessa, rakennettiin kasvuhuone, tehtiin tuotekehitystä ja tuote lanseerattiin lokakuun puolessa välissä, hän kertoi Yrittäjä Plus -lehdelle. Juttu ilmestyi tammikuun Yrittäjä Plussassa.

Laurikainen valmistui vuonna 2006 konetekniikan diplomi-insinööriksi. Hän työskenteli valmistuttuaan kuusi vuotta isoissa suomalaisissa yrityksissä ja etsi samalla ostettavaa yritystä tai yritysideaa. Hän neuvotteli ja tutki yrityksiä ruumiskylmiöiden valmistuksesta alkaen voimalaitosten tulipesien muuraukseen ja kaikkea siltä väliltä.

Yrittämisen draiverit

Yhtenä ajurina yrittäjyyteen Laurikainen mainitsee sen, että pääsee testaamaan omien ideoiden toimivuutta käytännössä. Toimeenpano on se, mikä ratkaisee, exceleiden parissa viihtyvä luomuviljelijä kertoo.

– Rahan takia en stressaa. Henkilöstö ja ihmiset ovat mielenkiintoisia juttuja. Tiimiin liittyvistä asioista saan suurimmat onnistumisen tunteet. Välillä olen ollut tosi huono rekrytoija. Yrityksen kasvun myötä oma rooli on muuttunut paljon.

Onnistumista yrittäjä ja omistajat peilaavat hieman erikoisen mission ’To be not so fucked up’ kautta.

– Miten voimme tehdä asioita fiksummin? Riski silloin, jos ei tee mitään, on niin järjetön suhteessa siihen, mitä olisi tehtävissä.

Vastuullisen yrityksen pari ensimmäistä vuotta menivät kädestä suuhun.

– Alkuun valmistimme 250 rasiaa viikossa, ja koko firman tuotanto oli myytävä, että pystyimme jatkamaan. Firman ainoana työntekijänä hoidin kaiken.

Syksyllä 2014, kun yritys oli kaksi vuotta vanha, asiakkailta alkoi tulla todella hyvää palautetta tuotteista.

– Kaiken järjen mukaan meidän olisi jo täytynyt tehdä konkurssi, mutta asiakkaiden erinomainen palaute sai jatkamaan. Kolmen vuoden jälkeen äitini kysyi, että eikö olisi aika mennä oikeisiin töihin, niin pystyisit elättämään perheesi?

Muutto pienestä suureen

Silmusalaatti muutti loka-marraskuun vaiheessa Espoon Keraan Inexin entiseen logistiikkakeskukseen. Kerrosneliöt ampaisivat vajaasta 200 m2 600 neliömetriin. Logistiikkakeskuksessa on kokonaisuudessaan yli 100 000 kerrosneliöitä, eipä ainakaan lopu tila kesken. Laurikaisella on mahdollisuus vuokrata lisää.

Satoa saadaan 14000 kiloa neliömetriltä 10 kerroksessa. Vehnäsadon maailmanennätys hehtaarilta on 16 800 kiloa.

– Pystymme 2-3-kertaistamaan liikevaihdon uusissa tiloissa. Marraskuun lopussa päättyneellä tilikaudella vaihto oli 900 000 euroa. Kaiken, mitä kassaan tulee, käytämme markkinointiin, konseptin kehittämiseen ja kasvuun. Koen olevani epäonnistunut kasvuyrittäjänä, jos kassassa on rahaa.

Yrittäjä on ottanut lainaa, jotta investoinnit saadaan jaettua pidemmälle aikavälille. Kasvu tapahtuu tulorahoituksella, mikä hidastaa kasvuaskelia.

Laurikaisella on neuvonantajaryhmä (advisor board), jonka kanssa yrittäjä sparraa ja työskentelee skenaarioiden avulla. Neuvonantajina ja osaomistajina ovat Famigro Oy:n omistajat Caroline ja Albert Grotenfelt, Timo Parmasuo sekä Tapio Eräheimo.

”Emme ole kertaakaan nostaneet tuotteiden hintoja”

Ilman maataloustukia toimivassa viljelyprosessissa on kolme perustyövaihetta: lataus, idätys ja siirto versotukseen sekä lopuksi sadonkorjuu. Sadonkorjuu vaatii eniten työvoimaa, silloin apuna on tuntityöläisiä.

– Prosessiin menee ainoastaan siemenet, vesi ja pakkausmateriaalit. Kun kerta toisensa jälkeen onnistumme ja saamme tavoittelemamme laadun, tuntuu se hyvältä. Saamme kolme satoa viikossa.

Prosessi on resurssitehokas ja sähkö on uusiutuvaa.

– Olen työskennellyt robotiikan parissa, enkä ole sormi suussa laitteiden kanssa. Automatisaatiota lisäämällä saamme sormenjälkiä pois tuotteista. Näin saamme työn mielekkäämmäksi ja tuotteen hinnan oikeaksi. Emme ole kertaakaan nostaneet tuotteiden hintoja, vaan olemme pystyneet tehostamaan toimintaa, kustannusten noususta huolimatta.

Kahdeksan luomuviljelijää

Yritys palkkasi ensimmäisen työntekijän vuonna 2015. Nyt työntekijöitä on noin kahdeksan, lisäksi on tuntityöläisiä ja lisäksi vielä tuote-esittelijät. Kaikkien titteli on sama: luomuviljelijä.

Rummuissa idätetyt siemenet siirretään rasioihin ja versotusvaiheeseen. Versoja huuhdellaan toista sataa kertaa. Tällöin ne näkevät ensi kerran valoa, valojaksossa alkaa yhteyttäminen. Versot kasvavat rasioissa lopulliseen kokoonsa. Kasvuhuone on ikkunaton tila, jonka ansiosta prosessi on todella energiatehokas. Käytetty sähkö on sertifioitua tuulisähköä. Idätysvaihe tapahtuu tietokonevalvonnan alla.

Helmikuussa iso projekti saatiin päätökseen ja Silmusalaatti lanseerasi uuden kartonkisen pakkauksen.

Kansainvälistyminen kiinnostaa vuoden Luomuyrityksenäkin palkitun Silmusalaatin yrittäjää. Vienti Viroon alkoi syksyllä. Silmusalaatin brändättyjä tuotteita myydään Selver-kauppaketjussa. Yritys julkistaa alkuvuodesta tuotteen hiilijalanjäljen siementen valmistuksesta kaupan hyllyyn saakka. Laskentaan on ostettu asiantuntijaosaamista.

Silmusalaatin viljelyprosessille ei ole haettu patenttia. Laurikaisen mukaan hintalappu liikkuisi arviolta parissa sadassa tuhannessa, eikä se ole mahdollista pienyritykselle.

 

Teksti ja video: Riikka Koskenranta

Kuvat: Aleksi Poutanen