Järki-Saneeraus Oy:n perustaja Eerik Säkkinen valittiin vuoden 2021 nuoreksi yrittäjäksi. Kuva: Pauli Reinikainen
1.12.2021 klo 07:48
Uutinen

Vuoden nuori yrittäjä haukkasi liian ison palan ja mietti jo lopettamista: ”Siinä ei nuori pojankloppi pysynyt mukana”

Kattoremontteja tekevän Järki-Saneerauksen perustaja Eerik Säkkinen kertoo podcast-jaksossa kriisistä, joka oli lopettaa yrityksen toiminnan.

Vastikään vuoden nuoreksi yrittäjäksi Valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä palkittu Järki-Saneeraus Oy:n perustaja Eerik Säkkinen on vieraana Yrittäjän podcastin uusimmassa jaksossa.

Yrityksen uutuuttaan hohtavat toimitilat sijaitsevat Lopella Silmänkannon teollisuusalueella. Toimitilojen pihalle ajettaessa ei voi olla huomaamatta isoa seinäpintaa, johon on kiinnitetty sanoja kuten ahkeruus ja positiivisuus.

– Nelisen vuotta sitten lähdimme työstämään yrityksen arvoja. Kun hallia alettiin rakentaa, päätimme, että arvot pitää ehdottomasti laittaa seinälle. Aluksi se tuntui hassulta, mutta niiden merkitys on koko ajan vain korostunut yrityksen toiminnassa, esimerkiksi rekrytointitilanteissa, yrittäjä kertoo.

Säkkisen yrittäjäura alkoi nuorena. Hän perusti Järki-Saneerauksen ollessaan 21-vuotias. Sitä ennen hän oli kehittänyt osaamistaan remontointialalla työntekijänä.

– Olen aina tykännyt fyysisistä töistä. Nuoresta asti olin tehnyt remontointihommia ja osaaminen oli vahvaa. Päätös siitä, että haluan lähteä yrittäjäksi, syntyi jo varhain. Lähdin yrittäjäkurssille ja sitä kautta perustin oman firman.

Säkkinen uskoi kykyihinsä, mutta melko alkuvaiheessa yritys ajautui pahaan kriisiin.

– Muistan, kun yritys oli 3,5 vuotta vanha. Toimintamme oli aika isosti tappiollista siinä liikevaihtoluokassa. Silloin muistan aidosti miettineeni, että lopetan. Se oli sellainen montunpohja, josta selviämisen jälkeen emme ole viiteen vuoteen tehneet yhtään tappiollista kuukautta.

Syynä ongelmiin oli liian kova ja hallitsematon kasvu.

– Siinä ei nuori pojankloppi pysynyt mukana. Otin liian monta työntekijää kerrallaan töihin. Henkilöstökulut rasittivat yritystä liikaa. Piti aika paljon järjestellä, että sai työntekijöiden palkkarahat kasaan järjestelemällä muita kuluja. Se oli melkoise stressaavaa aikaa. Kasvu oli niin voimakasta, että en yrittäjänä päässyt koskaan tilantewen päälle. Sitten kun pystyimme paremmin hahmottamaan kuluja enemmän reaaliajassa, tilanne alkoi parantua.

Podcastissa Säkkinen kertoo, mikä hänelle tuli isoimpana yllätyksenä yrittäjyyden alussa ja mitä ominaisuuksia hän pitää menestyksen perustana omassa johtajuudessaan. Hän paljastaa myös, pitääkö maine kattoremonttien hyvistä katteista paikkansa. 

Kuuntele Yrittäjän podcast Supla-palvelusta, Spotifysta ja Googlen podcast-palvelusta.

Pauli Reinikainen