24.8.2017 klo 13:31
Uutinen

Vuoden tuote Varsinais-Suomessa on Jäspi älyvaraaja

Varsinais-Suomen Yrittäjät, Turun Messukeskus Oy ja Varsinais-Suomen Yrittäjälehti arvioivat vuoden tuote -kilpailuun ilmoittautuneita varsinaissuomalaisia tuotteita ja palveluita. Joka toinen vuosi järjestettävän kilpailun voittajaksi arvioitiin Jäspi Älyvaraaja.

Palkintolautakunta kiinnitti valinnassaan huomiota mm. tuotteen ajankohtaisuuteen, tuotteistamiseen ja kotimaisuusasteeseen. Tuote on esittelyssä Turun Messuilla 24.-27.8.

Kuluttajalle tuote tekee energiakulutuksen aikaisempaa näkyvämmäksi. Laite sisältää varaajaan liitettävän älykkään ohjausmodulin, joka puolestaan liitetään asiakkaan kotona verkkoon.

Tekninen johtaja Rami Aaltonen Kaukora Oy:stä pitää tuotetta malliesimerkkinä tuotteiden digitalisoitumisesta.

– Tällä mm. suihkuveden kulutus ja sen tarvitsema sähkö saadaan mitattavaan muotoon. Jokainen voi näin havainnoida, tiedostaa sekä vaikuttaa veden ja energian säästöön, kuvailee Aaltonen.

Suomalaisilla on mm. vedenkulutuksessa paljonkin vähentämisen varaan. Aaltonen kertoo, että suomalaisilla kuuluu keskimäärin suihkun aikana noin 50 litraa vettä. Saksalaiset pärjäävät 30 litralla.

Palkitun Jäspi Älyvaraajan kehuttuihin ominaisuuksiin kuuluu myös turvallisuus. Digitaalisoidun järjestelmän kautta laite ilmoittaa käyttäjälle nopeasti häiriöt, kuten ylikuumenemisen, vuodon tai jäätymisen.

Lämminvesivaraaja on energiavarasto, ”virtuaaliakku”, johon voidaan ladata energiaa sähkö avulla tai jonka sähkön käyttöä voidaan lykätä tietyissä rajoissa myöhäisemmäksi.

Keksinnöllä on näin myös yhteiskunnallinen vaikutus. Laite ja koko laitekanta, noin miljoona laitetta Suomessa, voisi toimia ”virtuaaliakkuna”, joka mahdollistaisi omalta osaltaan energiantuotannon siirtymistä kohti uusiutuvia ja päästöttömiä tuotantomuotoja -heikentämättä kuluttajakokemusta.

Kotimainen Jäspi Älyvaraaja on lanseerattu markkinoille 2016. Kaupallinen toiminta kuluttajille aloitetaan syksyllä 2017.

Vuoden varsinaissuomalainen tuote -palkinto jukistettiin torstaina 24.8. Suomi 100 -lavalla Turun Messuilla.

Lisätietoja tuotteesta: http://www.alyvaraaja.fi/

Kaukora Oy, tekninen johtaja Rami Aaltonen, puh. 040 845 5345, rami.aaltonen@kaukora.fi