YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Turvetuottajat
Hand of male holding soil in the hands for planting.
10.3.2022 klo 16:52
Uutinen

Vuosi on kulunut – Mitä kuuluu turvetuottajien asialle?

Ukrainan sota on nostanut turpeen jälleen tapetille. Satakunnan Yrittäjät, MTK Satakunta ja Kankaanpään kaupunki ovat jo ennen sotaa päättänyt pitää turvetuottajien tilanteesta tilaisuuden: Vuosi on kulunut – mitä kuuluu turvetuottajien asialle? Tilaisuus järjestetään torstaina 10.3. Kankaanpäässä klo 17-19.

– Järjestimme alkuvuonna 2021 tilaisuuden turvetuottajien tilanteesta. Nyt vuosi myöhemmin, turvetuotanto on jo osin ajettu alas ja välineistöä romutettu. Ukrainan sota on taas nostanut turveasian valtakunnallisiinkin uutisiin, kun huoltovarmuus on noussut otsikoihin. Nyt pitää toimia ja tehdä kestäviä ratkaisuja turvetuottajien kannalta, Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja Markku Kivinen painottaa.

Jäljellä olevat turvetuottajat ovat hankalassa tilanteessa, koska tuotannon kustannukset ovat korkeimmat ikinä ja tuotteelle ei tällä hetkellä ole varmaa ostajaa, saati hinnasta ei ole tietoa. Turvetuottajat vaativat selviä näkymiä tulevaisuuteen.

– Nämä näkymät täytyy turvata 5-10 vuodelle, jotta toimialalle uskaltaa enää investoida, huomauttaa Juha Leivo, Honkajoen Yrittäjien puheenjohtaja.

Millaisia ratkaisuehdotuksia turvetuottajat tuovat päättäjien eteen?

Turpeen verotukselle ja päästökaupalle on saatava helpotuksia, jotta voimalaitokset voivat käyttää turvetta polttoaineena. Turpeesta tulisikin tehdä selkeästi puun tukipolttoaine, jota käytetään verovapaasti esimerkiksi 30 prosenttia voimalaitoksen koko tarpeesta. Näin saadaan varmistettua turpeen tasainen menekki ja huoltovarmuusvaraston kierto. Polttotekniikan ja savukaasujen käsittelyn teknologian kehitykseen tarvitaan rahoitusta.

– Pienemmille tuotantoalueille tarvitaan esimerkiksi viiden vuoden jatkoaika ympäristöluvan haulle. Tällä keinolla saataisiin nopeasti tuotantoon alueita, jotka ovat muuten jumissa hitaan lupahakuprosessin vuoksi, Juha Leivo ehdottaa. Lupaprosessien selkeyttäminen ja yhdenmukaistaminen ovat avainasemassa, jotta uusia alueita saadaan tuotantoon.

Turve tulisi myös luokitella uusiutuvaksi sen vuotuisen kasvun osalta. Tällaiset päätökset tulee tehdä tieteeseen perustuen, eikä arvalla. Turpeesta on mahdollista myös tehdä dieseliä. Olisi tärkeää myös helpottaa turvetuotannon järkyttäviä polttoainekustannuksia esimerkiksi verovapaalla polttoaineella tai alv-helpotuksella.

– Kun päätöksiä nyt muuttuneen maailmantilanteen takia jälleen pohditaan, on tärkeää muistaa, että turvetuotanto on loppujen lopuksi kiinni sääolosuhteista ja sadekesinä turvetta ei pystytä tuottamaan. Siksi tuotantoa on suunniteltava pitkällä aikajänteellä, jotta voidaan puhua oikeasta ja kannattavasta huoltovarmuuden ylläpitämisestä.

Lisätietoja:

Markku Kivinen, toimitusjohtaja Satakunnan Yrittäjät | 050 377 8006 |

Juha Leivo, puheenjohtaja Honkajoen Yrittäjät | 050 379 9992 |