18.2.2021 klo 10:32
Uutinen

Yhä useampi yksinyrittäjä halutaan mukaan kustannustuen seuraavalle kierrokselle – Hallitus esittää jatkoa yrittäjän työmarkkinatuelle

Elinkeinoministeri Mika Lintilän mukaan nyt selvitetään keinoja tapahtuma-alan erilliseen tukemiseen.

Kustannustuen kolmannella hakukierroksella tavoitteena on tukea entistä useampaa yksinyrittäjää ja pientä yritystä. Olemme jo aikaisemmin kertoneet, että yksinyrittäjätuesta tulee jatkossa osa kustannustukea.

Työ- ja elinkeinoministeriö pyytää kustannustukilakiin ehdotetuista muutoksista lausuntoja 24. helmikuuta mennessä. Tavoitteena on antaa lakiesitys eduskunnan käsittelyyn maaliskuun alussa ja avata haku yrityksille huhtikuussa. Kuten aikaisemminkin, yritykset hakisivat kustannustukea Valtiokonttorista.

– Tavoitteena on tukea entistä joustavammin sekä isoja että pieniä yrityksiä ja yksinyrittäjiä. Kaikkien alojen yritykset voivat hakea tukea, elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoo.

Lintilän mukaan parhaillaan selvitetään mahdollisuutta tukea tapahtuma-alaa erillisellä tuella. Samalla arvioidaan tarvetta kustannustuen mahdolliselle neljännelle hakukierrokselle.

Kustannustuki on yrityksille suoraa tukea, jota ei tarvitse maksaa takaisin. Tuki olisi edelleen korvaus yrityksen joustamattomista kustannuksista ja palkkamenoista, mutta sillä ei korvata liikevaihdon laskemista. Kustannustuen toinen hakukierros on käynnissä 26.2.2021 klo 16.15 saakka.

Tuen perusperiaatteet ennallaan

Kustannustuen kolmas hakukierros olisi ministerilön mukaan tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on koronapandemian vuoksi pudonnut yli 30 prosenttia. Tukikausi olisi 1.11.2020 – 28.2.2021, kun sitä verrataan vastaavaan ajankohtaan vuosina 2019–2020.

Yrityksen oman liikevaihdon lisäksi arvioitaisiin yrityksen toimialan liikevaihdon laskua. Näin on tehty myös aiemmilla hakukierroksilla. Jos toimialan liikevaihto on laskenut tukikaudella vähintään 10 prosenttia, yritys voi hakea kustannustukea ilman lisäperusteluja, jos muut tuen ehdot täyttyvät. Valtiokonttori voisi edelleen myöntää tukea harkinnanvaraisesti myös niille yrityksille, jotka eivät kuulu tiettyyn toimialaan.

Yhä useampi yksinyrittäjä mukaan kustannustukeen

Kustannustukea myönnetään yritysten liikevaihdon laskun ja toteutuneiden kustannusten mukaan. Lakiluonnoksen mukaan jatkossa tukea maksettaisiin vähintään 2000 euroa, vaikka yrityksen tuki jäisi laskennallisesti alle kyseisen summan. Näin tukea voisivat saada aiempaa useammat pienyritykset ja yksinyrittäjät, jos muut tukiehdot täyttyvät.

Yksinyrittäjät ja pienyritykset ovat olleet aikaisemminkin oikeutettuja kustannustukeen. Edellisillä hakukierroksilla on kuitenkin havaittu, että pienimpien, alle 70 000 euron vuosiliikevaihdon yritysten kustannustukihakemuksista on hylätty yli 80 prosenttia. Pääsyy tukihakemuksen hylkäykselle on ollut tuen jääminen laskennallisesti alle 2000 euron alarajan.

Jotta yritys voisi hakea kustannustukea, sillä täytyy olla Y-tunnus. Vaatimuksena on myös, että yrityksellä on tukikaudella hyväksyttäviä kustannuksia vähintään 2000 euroa.

Yksinyrittäjille tarjottiin aikaisemmin erillistä tukimuotoa, josta vastasivat kunnat. Tämä tukimuoto on päättynyt. Kunnat myönsivät yksinyrittäjätukea 97 miljoonaa euroa, mikä oli noin 38 prosenttia tukeen varatusta 250 miljoonasta eurosta. Tukea myönnettiin kaikkiaan 48 665 yksinyrittäjälle.

Hallitus esittää jatkoa työmarkkinatuelle

Tuen enimmäismäärä kasvaa, mikä vastaa erityisesti isojen yritysten tarpeisiin. Yritys voisi saada tukea miljoona euroa, kun aiemmilla hakukierroksilla yläraja on ollut 500 000 euroa.

Jo myönnetyt tuet huomioidaan kustannustuen määrässä siten, että samojen Euroopan komission tilapäisten valtiontukisääntöjen mukaan myönnetyt tuet yhteenlaskettuina eivät ylitä 1,8 miljoonaan euroa. Aiemmin katto on ollut 800 000 euroa. Uusi yläraja perustuu komission päätökseen nostaa tuen yrityskohtaisia enimmäismääriä.

Hallitus esittää myös jatkoa yrittäjien oikeudelle saada työmarkkinatukea koronaviruspandemian takia. Aiemmin ovat olleet käytössä myös ravitsemusalan erityistuki sekä yksinyrittäjätuki.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi