YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Ideat syntyvät vuorovaikutuksessa. – Minulla on hyllymetreittäin Tampere-aiheista kirjallisuutta. Välillä asiakkaat kertovat Tampereesta jotain, mitä voin penkoa lisää, Heikki Närvänen sanoo. Kuva: Numi Nummelin
30.12.2021 klo 08:42
Uutinen

Yhden miehen idealingolle verkostot ovat elinehto – “Jos pyörii vain omassa kuplassaan, kehitystahti hidastuu”

Hyvät asiat ja ideat syntyvät verkostoissa, tietää ohjelmapalvelualan yksinyrittäjä Heikki Närvänen.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Yrittäjä-lehdessä marraskuussa 2021.

– Olen aivan hirveä työntekijä.

Näillä sanoilla Heikki Närvänen aloitti esittelyvideon itsestään saadessaan vuoden yksinyrittäjäpalkinnon syyskuun lopussa. Seikkailu- ja ohjelmapalveluyritys Amazing Cityn perustaneen Närväsen työhistoriaan kuuluu myös seitsenvuotinen ura teräskaupan parissa Pirkanmaalla Rautaruukilla.

– Se oli tapahtumaköyhää, keskiluokkaista, kahdeksasta neljään toimistotyötä, joka kyllästytti niin että tylsistyminen alkoi käydä voimille. Jos en olisi lähtenyt, olisin saanut burnoutin, Närvänen kertoo.

Närvänen ei ole tylsien rutiinien ihminen, vaan ideoiden ja visioiden synnyttäjä. Sellainen työpaikka, joka sopii itselle, täytyy luoda itse. Närvänen ryhtyi yrittäjäksi vuonna 2006.

Kehitystyötä opinnoissa

Polku yrittäjyyteen lähti kouluttautumisen kautta. Erä- ja luonto-opaskoulutus, josta hän valmistui vuonna 2005, tutustutti ohjelmapalveluiden maailmaan. Seikkailukasvatus ja elämyspedagogiikka ohjasivat ryhmätoimintaan ja -dynamiikkaan. Ne alkoivat poikia omia tuotteita yrityksille.

– Olen suorittanut viisi ammatti- ja erikoisammattitutkintoa yrittäjyyden rinnalla. Opiskeluun on erilainen ote, kun siinä tekee kehitystyötä omaan yritykseen ja pääsee puhumaan omasta yrityksestä muiden kanssa.

Närväsen ohjelmapalvelut ovat sittemmin keskittyneet kaupunkiseikkailuihin Tampereella. Eniten huomiota on viime aikoina saanut kattokävely vanhan Finlaysonin tehdasalueella. Idea syntyi vuosia sitten.

– Sanoin idean ääneen oikeassa seurassa. Kun Finlaysonin alue sitten halusi jotain erikoista 200-vuotisjuhlan kunniaksi, minulta kysyttiin, lähtisinkö toteuttamaan sitä, koska olen näyttänyt kynteni.

Elämä on sattumia

Kattokävelyn syntyyn liittyvä sattuma kertoo kaksi tärkeää opetusta Närväsen ajattelutavasta. Ensimmäinen on se, että verkostoituminen ja verkostomainen toimintatapa on tärkeä tapa toimia. Närväsen tapauksessa se on myös ainoa tapa, sillä keikkatyöläiset ja alihankkijaverkostot ovat toiminnan ytimessä. Parhaimmillaan hänellä on ollut apuna 21 alihankkjiaa yhdessä tapahtumassa.

Idea ei ole minkään arvoinen, jos sitä ei toteuta.

Heikki Närvänen

– Jos pyörii vain omassa kuplassaan, kehitystahti hidastuu. Verkostoista saa palautetta, ja kohtaamiset ruokkivat ideoita. Olen törmännyt yrittäjien väliseen kateuteen, mutta myös pyyteettömään kannustamiseen ja esittelyyn uusille tuttavuuksille. Tapaamiset ilman agendaa ovat järjettömän hyödyllisiä.

Erityisesti yksinyrittäjälle verkostoituminen voi olla välillä vaikeaa, jos kontakteja ei ole.

Toinen tärkeä ajatus Närväsen toiminnassa on se, että asioistaan ja ideoistaan on pidettävä meteliä.

– Idea ei ole minkään arvoinen, jos sitä ei toteuta. Kun asioita sanoo ääneen, voi mennä vuosi tai kaksi, kunnes joku tarttuu sanomisiisi.

Ulkopuoliselle voi näyttää siltä, että asiat tapahtuvat sattumalta – ja voi se olla tottakin.

– Elämä on sattumia, mutta niiden eteen täytyy aina tehdä paljon töitä.

Seuraavaksi Närväsen on otettava yrityksessään uusi askel ja palkattava työntekijä. Se on pohdituttanut.

– Ideaalitilanteessa kloonaisin itseni. Mistä löydän tyypin, joka hallitsisi mahdollisimman monta osa-aluetta? En osaa sanoa yksittäistä osa-aluetta, jonka voisin heittää toiselle. Voisimme tehdä samaakin asiaa, mutta riittääkö töitä kahdelle. Toisaalta ideoita ja uusia avauksia tulee, joten en usko, että työt loppuvat.

Närvänen kirjoittaa Seikkailutirehtöörin kynästä -otsikolla ajatuksiaan LinkedIn-palvelussa. Yhdessä päivityksessään hän pohti, onko hän itse kasvun este.

– Hyviä, kannattaviakin, tuotteita on mennyt hautaan, kun olen kyllästynyt tekemään niitä itse. Vanhaa on jäänyt sivuun uuden tieltä. Monta asiaa voisi tehdä paremmin ja tehokkaammin. Olen itse esteenä kaikessa.

Kasvusuunnitelmissa on palveluiden laajentamisia, uusia avauksia ja kumppanuuksia, jotka voivat muuttaa koko toimintatavan nopeastikin. Yksi tuoreimmista on Ellivuori Resortin ohjelmapalvelujen ja aktiviteettien tuottaminen.

Elina Hakola