12.8.2020 klo 14:31
Uutinen

Yksityiset yritykset valmiita koronatestaukseen, jos kunnat niin haluavat – Yrittäjät: Hyljeksiminen järjetöntä ja anteeksiantamatonta

Koronatestauksen lisääminen on alan ammattilaisten mielestä kaikkien etu. Turhasta byrokratiasta halutaan eroon.

Viime päivinä uutisoitu koronavirustestauksen ruuhkautuminen on lisännyt tarvetta yksityisten terveydenhuoltoalan yritysten käyttämiseen testauspaikkoina.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen vaatii nopeita toimia koronatestauksen lisäämiseksi.

– On ensiarvoisen tärkeää saada suojaus, testaus ja jäljitys toimimaan nopeasti ja kattavasti, jotta toinen aalto ei leviä eikä tarvita tiukkoja rajoitustoimia tuhoamaan talouden elpymistä. Yksityiset yritykset pitää valjastaa testioperaatioon.

Julkisuudessa on ihmetelty, miksei yksityisiä yrityksiä ole pyydetty kuntien avuksi. Pentikäinen pitää tilannetta kestämättömänä.

– Nyt näyttää siltä, että yksityisiä hyljeksitään ideologisista syistä. Se on järjetöntä ja anteeksiantamatonta. Sillä on kova hinta, kun uhkaa realisoitua.

”Hallituksen toimittava pikaisesti”

Hyvinvointiala HALI ry on Yrittäjien kanssa samoilla linjoilla. Sen mielestä Suomen hallituksen valitsema koronastrategia ei onnistu, ellei testaaminen suju nykyistä joustavammin ja tehokkaammin.

– Hallituksen pitää nyt toimia pikaisesti ja päättäväisesti. Kesälomakausi on vasta päättymäisillään ja ihmiset palaamassa arkeen ja esimerkiksi julkisiin liikennevälineisiin. Silti testaukset ovat paikoin pahoin ruuhkautuneet jo nyt, HALI kommentoi tiedotteessaan.

HALI ry:n johtaja Arja Laitisen mukaan tilanne ei ole voinut tulla yllätyksenä hallitukselle.

– Julkisen puolen testeihin ei esimerkiksi pääkaupunkiseudulla pääse kuin merkittävällä viiveellä, vaikka hallituksella on ollut keväästä asti aikaa varautua tähän tilanteeseen.

Yksityiset terveydenhuoltoalan yritykset pystyvät HALIn laskujen mukaan tekemään noin 6 000 testiä päivässä. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan kunnat päättävät, ostavatko ne testausta yksityisiltä toimijoilta. Suuri osa kunnista ei ole näin tehnyt.

– Hallituksen ja STM:n on ohjattava palvelujen järjestäjiä hoitotakuuvelvoitteen kaltaisesti: jos oma kapasiteetti ei riitä, palveluja on ostettava yksityiseltä sektorilta, Laitinen jatkaa.

Yrittäjä: Turhat byrokraattiset välikädet pois

Vääksyn Lääkärikeskuksen yrittäjä Tiina Wangel toivoo, että testauskapasiteettia lisättäisiin pian myös maakunnissa.

– Kunnalta ei ole tullut meiklle kyselyitä. Jo viime keväänä olin julkisesti sitä mieltä, että yksityistä puolta voisi hyödyntää enemmän. Olen edelleen samaa mieltä, koska ruuhkia koronatesteihin tulee varmasti.

Wangelin mukaan kyse on osittain kankeasta lupapolitiikasta.

– Esimerkiksi me emme ole vielä tehneet yhtäkään koronatestiä, koska valmiutta siihen ei ole. Tarvitsemme Aluehallintoviraston luvan testaustoimintaan. Emme ole vielä lähteneet hakemaan lupaa mikrobiologiseen laboratoriotoimintaan, koska prosessi on kankea ja luvan saaminen voi kestää pitkään.

Vääksyn Lääkärikeskus toimii 20 kilometrin päässä Lahdesta. Sen alueella testauksia ei tee edes kunnallinen Asikkalan terveyskeskus. Lähimmät testaajat ovat Päijät-Hämeen keskussairaala ja Mehiläinen Lahdessa.

– Suomessa kannattaisi nyt hyödyntää kaikki mahdollinen testausosaaminen. Kaikkien, jotka pystyvät testaamaan ihmisiä, pitäisi niin tehdä. Toivon, että voisimme tehdä enemmän yhteistyötä kunnan kanssa. Turhat byrokraattiset välikädet pitäisi poistaa, Wangel sanoo.

”Yhteistyötä ei ole koskaan liikaa”

Raumalla ja Eurassa toimiva Lääkärikeskus Minerva on tehnyt koronatestejä Rauman toimipisteessään huhtikuusta lähtien. Kunnan kanssa yhteistyötä ei ole liiemmin ollut.

– Kunnilla ei ole ilmeisesti ollut vielä tarvetta lisätestauskapasiteetille, Lääkärikeskuksen yrittäjä ja toimitusjohtaja Kaisa Koskinen kertoo.

– Mikäli kunta haluaa syventää yhteistyötä, sellainen on toki mahdollista. Tilanteesta käydään keskustelua. Yhteistyötä ei koskaan ole liikaa, hän jatkaa.

Koskisen mukaan Raumalla koronatestausta kartoitetaan hyvässä yhteishengessä.

– Kysyntä testaukselle kasvaa koko ajan. Olemme valmiita yhteistyöhön, sillä onhan tämä yhteinen taisto.

Tällä hetkellä Koskisen yritys pystyy tekemään ”kymmeniä” koronatestejä viikossa. Kapasiteettia voidaan hänen mukaansa nostaa, kun olemassaolevat ajat alkavat täyttyä.

– Pienen toimijan etu on, että pystymme ketterästi lisäämään kapasiteettia.

Tällä hetkellä Raumalla pääsee testiin pääsääntöisesti samana päivänä. Tulokset tulevat nopeimmillaan 24 tunnissa, mutta viimeistään 48 tunnissa.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi