1.2.2017 klo 11:44
Uutinen

Yli 55-vuotiaista yrittäjistä 73 prosenttia aikoo luopua yrityksestään lähiaikoina

Seuraavan kahden vuoden aikana lähes 40 prosenttia varsinaissuomalaisista yli 55-vuotiaista yrittäjistä aikoo luopua yrityksestään.

Omistajanvaihdosbuumin kiivas vaihe on käsillä nopeasti, mutta siihen ei ole valmistauduttu yrityksissä kovin laajasti.

Varsinais-Suomen Yrittäjien omistajanvaihdoskyselyyn vastanneista yli 55-vuotiasista yrittäjistä 73 prosenttia arvioi luopuvansa yrityksestään seuraavien viiden vuoden aikana ja 95 prosenttia seuraavien kymmenen vuoden kuluessa.

Kysyttäessä yritystoiminnan tulevaisuudesta 69 prosenttia ulkopuoliselle jatkajalle myymistä suunnittelevista vastaajista sanoo, ettei jatkajaa tai ostajaa ole vielä löytynyt, eikä edes yritetty etsiä.

– Yritystoiminnan tulevaisuutta olisi syytä lähteä pohtimaan asiantuntijoiden kanssa hyvissä ajoin. Kun 39 prosenttia vastaajista ilmoittaa luopuvansa yrityksestään vuoden 2018 loppuun mennessä, on melko hälyttävää, ettei jatkajan löytymistä ole vielä mietitty, koordinaattori Henri Wibom Varsinais-Suomen Yrittäjistä sanoo.

Hänen mukaansa maakuntaan tarvitaan yksi toimija, joka koordinoisi akuuttia omistajanvaihdosbuumia. Valtakunnallisen pk-barometrin mukaan suurin osa omistajanvaihdosta suunnittelevista yrittäjistä kertoo ottavansa ensimmäiseksi yhteyttä käyttämäänsä tilitoimistoon.

Suurimmaksi omistajanvaihdokseen liittyväksi haasteeksi vastaajat ilmoittavat seuraajan tai jatkajan löytämisen (45 %). Myös yrityksen arvonmääritys koetaan hankalaksi (41 %). Erityisesti kaupan alan yrityksissä ostajan löytämisen ongelma korostuu. Vähiten asiantuntija-apua yrittäjät kokevat tarvitsevansa yrityksestä luopumisen henkisen vaikeuden (19 %) sekä yrityksen myyntikuntoon valmistelun (25 %) kanssa.

– Yrityksen myyntikuntoon saattaminen on pitkä ja haastava prosessi, johon tulisi lähteä hyvissä ajoin. Se on onnistuneen omistajanvaihdoksen edellytys, tutkimuksen tehnyt elinkeinoasiantuntija Lassi Rosala Auranmaan yrityspalveluista sanoo.

Yrityksestään luopumista suunnittelevista 41 prosenttia kaavailee myyvänsä sen ulkopuoliselle toimijalle. Luopujista 26 prosenttia ilmoittaa yritystoiminnan loppuvan kokonaan. Vastaajista 23 prosenttia suunnittelee sukupolvenvaihdosta.

Kaikista vastanneista yrittäjistä asiantuntijapalveluyritysten osuus oli lähes neljännes. Kyselyyn vastanneista miesten osuus oli 73 prosenttia ja naisten 27 prosenttia. Vastaajista 80 prosenttia oli perustanut yrityksensä itse, 13 prosenttia ostanut yrityksen tai sen liiketoiminnan ja seitsemän prosenttia jatkanut yritystoimintaa sukupolvenvaihdoksen kautta.

Varsinais-Suomen Yrittäjät järjestää yrityksen myyjien ja ostajien kohtaamisen edistämiseksi muun muassa vuosittaiset Omistajanvaihdostreffit – seuraavan kerran 2. maaliskuuta Kokouskeskus Maunossa Turussa.

– Omistajanvaihdostreffeiltä on vuosittain käynnistynyt onnistuneita omistajanvaihdosprosesseja ja paikalla on parhaimmillaan ollut satoja osallistujia. Lisäksi Varsinais-Suomeen valmistellaan yrittäjäjärjestövetoisesti sähköistä Yrityspörssiä, joka aukeaa verkossa alkuvuoden aikana, Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter kertoo.

Omistajanvaihdoskysely toteutettiin 16.-30.11.2016. Vastauspyyntö lähetettiin 2776 Varsinais-Suomen Yrittäjien paikallisyhdistysten yli 55-vuotiaalle jäsenyrittäjälle. Kyselyyn vastasi 353 henkilöä ja sen vastausprosentti on 12,7. Vastaajien keski-ikä oli 61 vuotta. Vastaajien yrittäjäura oli kestänyt keskimäärin yli 23 vuotta.

Lisätiedot:

Hanna Munter, toimitusjohtaja, Varsinais-Suomen Yrittäjät
Puh. 044 296 9071, hanna.munter@yrittajat.fi

Henri Wibom, omistajanvaihdoskoordinaattori, Varsinais-Suomen Yrittäjät
Puh. 050 3800 150, henri.wibom@yrittajat.fi

Lassi Rosala, elinkeinoasiantuntija, Auranmaan Yrityspalvelut
Puh. 040 631 0464. lassi.rosala@auranmaanyp.fi