LinePack Karigasniemi porot
28.4.2022 klo 19:36
Uutinen

Tämä ylöjärveläisfirman keikka oli poikkeuksellinen eksoottinen, vaikka se kotimaahan suuntautuikin

Eipä kovin paljon kauempaa olisi asiakasta kotimaasta enää voinut löytää, myöntävät Linepack Oy:n yrittäjät Henri Ihalainen ja Sami Mäenpää. Ylöjärveläisfirma nimittäin toimitti vuodenvaihteen tienoilla upouuden pakkauslinjaston Lapin Karigasniemelle. Sen myötä poronlihan pistetään nyt pakettiin pitkälti automatisoituna.

Linepackin pakkauslinjanston asiakkaana oli Lumiporo Oy sekä sen kaksi yrittäjää ja poromiestä, Vesa ja Asko Länsman. Yrityksellä on toimintaa Karigasniemellä ja Utsjoella. Koko prosessi lähti liikkeelle Ihalaisen yhteydenotosta. Se sattui olemaan hyvin oikea-aikainen.

– Poromiehet kertoivat, että käsityön automatisaatiota oli mietitty jo pidemmän aikaa. Aikaisemmin kaikki vakuumipussitukset oli tehty käsityönä, Henri Ihalainen kertoo.

Vuoroin vieraissa

– Kerran tavattiinkin Rovaniemellä, missä käytiin yhteistuumin katsomassa Linepackin aiemman asiakkaan luona vähän samankaltaista lihanpakkauslinjaa. Kun hetkeen ei taas kuulunut mitään, mietin, kuinkahan tosissaan poromiehet olivat oikein olleet pakkausajatuksensa suhteen. Vähän myöhemmin minulle tuli sitten kuitenkin pohjoisesta soitto, että vieläkö Linepack Oy haluaisi konetta myydä vai onko tarjoukset jo mitätöity. Tuumasin siihen, että tarjoukset ovat toki tallella, Ihalainen hymyilee.

Seuraavaksi sovittiin sitten poromiesten reissusta Ylöjärvelle, jossa yhdessä mietittäisiin, mitä kaikkea on toteutettavissa. Reissussa käytiin myös toiseen suuntaan, kun Linepackin Henri Ihalainen ja Matti Maajaakkola kävivät Utsjoella katsastamassa tiloja ja pohtimassa, miten käsilaitteet saataisiin automatisoitua.

– Ihmiset ottivat lämmöllä Pirkanmaan miehet vastaan, ja kauppoja alettiin hieroa, Ihalainen muistelee.

LinePack Oy kuljetus Lumiporo
1092 KILOMETRIÄ. Sen verran ilmoitti autonavigaattori matkaksi, kun toimitusta lähdettiin ajamaan Ylöjärveltä kohti Karigasniemeä.

Sitten käärittiin hihat

Kun miehet palasivat takaisin Pirkanmaalle, alkoi suunnittelu.

– Käytännössä me teimme linjastosta 3D-suunnitelman, joka sovitettiin asiakkaan tiloista otettuihin pohjakuviin, yrittäjä taustoittaa.

Varsinainen pakkauskone tuli valmiina italialaiselta Reepackilta. Se oli Linepackille hyvin tuttu talo jo entuudestaan, sillä ylöjärveläisfirma on Reepackin pakkauskoneiden valtuutettu maahantuonti, myynti- ja huoltoliike. Kaikki muut toimituksen laitteet olivatkin sitten Linepackin omaa käsialaa.

Kokonaisuudessaan linja käsittää lihatuotteiden siirron pakkauskoneella, jossa tuote annostellaan koneen valmistamaan pakkaukseen. Tämän jälkeen tuote siirtyy ryhmittelyasemalle, jonka jälkeen tuote paitsi punnitaan, siihen myös kiinnitetään etiketti hintatietoinen ja EAN-koodeineen.

Jatkossa suurin osa lappilaisyrityksen poronlihasta pussitetaan automaattisesti. Aivan kaikkeen kone ei silti pysty.

– Osa tuotteista, kuten fileet ja potkakiekot laitetaan koneelle käsin, koska ne halutaan tiettyyn muotoon pakkaukseen.

LinePack liha
LUMIPOROLLE TUOTANNON automatisointi oli iso uudistus, sillä aikaisemmin paketointi sujui puhtaasti käsityönä.
LinePack purku
PERILLÄ ALKOI purkaminen.

Varaosia ja työkaluja varattiin reippaasti

Joulun tienoilla linja kasattiin ensimmäistä kertaa Ylöjärvellä yrityksen omaan halliin, jossa sille tehtiin tarvittavat testit. Ja kun kokonaisuus oli saatu kuosiin, linja purettiin ja lastattiin yrityksen rekkaan. Kuormasta tuli pulleanpuoleinen, sillä mukaan lastattiin työkaluja ja varaosia kiitettävästi. Suomen pohjoisimmassa kolkassa kun erikoisosia ei ole saatavilla aivan samaan tapaan kuin täällä etelässä

Kaiken kaikkiaan asennuskeikka kesti matkoineen kymmenisen päivää, sillä samalla Linepack hoiti myös seiniin tarvitut muutostyöt. Linepackin puolesta luvattiin myös tehdä koneelle tarvittavat sähkönsyötöt, sillä ei niitä sähkömiehiäkään niin ylhäällä Suomea ainakaan liian hyvin ole saatavilla. Viimeiset sovitut säädöt ja muutokset asennushommiin käytiin tekemässä helmikuussa. Yrittäjät myöntävät, että toimitus oli mieleenpainuva, vaikka se kotimaan rajojen sisällä tapahtuikin.

– Hienoa oli myös tutustua koko poronjalostukseen sekä saamelaiskulttuuriin. Saimme myös tuntea, miten ystävällisiä ja mukavia tilaajamme, Asko ja Vesa, ovat, kuten myös muut paikalliset ihmiset, jotka kävivät linjaa ihmettelemässä, yrittäjä muistelee.

Länsmanin yrittäjäveljekset ovat tottuneet poronhoitoon lapsesta saakka ja jatkavat siis sukunsa perinteitä porotalouden harjoittajina jo ties kuinka monennessa polvessa. Heidän poronsa laiduntavat ympäri vuoden vapaana Utsjoen alueen tuntureilla. Muistina hyvin tehdystä työstä on alkuvuosi ollut linepackilaisille poronlihavoittoinen. Sitä kun saatiin kaupantekijäiseksi melkoisen mukava satsi – ja tietysti upeasti pakattuna.

Kuvat: LinePack Oy

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 5.4.2022

Ville Kulmala
Ville Kulmala