Yrittäjä Juha Pihanen teki testamentin alle 30-vuotiaana
Yrittäjä Juha Pihanen on päivittänyt testamenttiaan useaan otteeseen vuosien varrella.

Yrittäjä Juha Pihanen teki testamentin alle kolmekymppisenä ja neuvoo muita tekemään samoin: ”Olen nähnyt tappeluita, kun testamenttia ei ole ollut”

Maatilaa ja omaa yritystä pyörittävä Juha Pihanen halusi varmistaa ajoissa, ettei perinnön saajille koidu ongelmia.

Tänä vuonna 55 vuotta täyttävä yrittäjä Juha Pihanen teki ensimmäisen testamenttinsa 25 vuotta sitten.

Suurimmalla osalla 25–30 -vuotiaista testamentti ei ole välttämättä päällimmäisenä mielessä.

– Ihmiset elävät sen mukaan, ettei mitään tapahdu. Emmehän me koskaan kuole tai eroa aviopuolisosta. Sitten kun jotain odottamatonta tapahtuu, moni on pulassa. Testamentin teko ei ole pahaa vaan hyvää karmaa, Pihanen perustelee. 

Nykyisin 350-vuotias Hollolassa sijaitseva sukutila siirtyi Pihasen omistukseen tämän ollessa parikymppinen. Myöhemmin myös oma yritys alkoi kasvaa.

Pihanen palasi runsas suosi vuosi sitten Suomeen asuttuaan ulkomailla viidentoista vuoden ajan. Hän teki yrityksensä nimissä töitä muun muassa Applelle tuottajan nimikkeellä. Sitä ennen hän kokeili siipiään näyttelijänä New Yorkissa ja Berliinissä. Nyt hän pyörittää yksin omistamaansa yritystä, joka keskittyy muun muassa verkkokoulutuksiin.

Päänvaivaa maaomaisuudesta

Pihanen on päivittänyt testamenttiaan useaan otteeseen vuosien varrella. Ajatukset testamentin tärkeydestä ovat vain vahvistuneet.

– Minulla ei ole sisaruksia. Asioita oli vaan pakko ruveta järjestelemään. Olen nähnyt tappeluita sen takia, kun testamenttia ei ole ollut. Asioiden on hyvä olla selvillä.

Yrityksensä Pihanen perusti kommandiittiyhtiönä vuosituhannen vaihteessa. Myöhemmin se muutettiin osakeyhtiöksi. Nykyisin yritys työllistää yrittäjän lisäksi yhden työntekijän.

Testamentin tärkeys korostui Pihasen mukaan etenkin maaomaisuuden takia.

– Sen jättäminen jälkipolville on huomattavasti monimutkaisempaa. Jos mitään ei ole suunniteltu etukäteen, työtä on paljon. Maatila on voi olla isompi ongelma, koska maata on vaikeampi muuttaa rahaksi.

Perintövero voi olla riippa

Pihasen mukaan testamenttia laadittaessa kannattaa aina miettiä perintöveron vaikutuksia.

– Perinnön saajan pitää pystyä suoriutumaan perintöverosta, ettei tule sellaista tilannetta, ettei hänellä olekaan varaa maksaa perintöveroa tai pitää yllä perintönä saamaansa omaisuutta. Pahimmillaan perintövero aiheuttaa sen, että perintö on myytävä selvitäkseen veroseuraamuksista.

”Etenkin yrityselämässä olisi toivottavaa, että perinnöstä ehditään sopia hyvissä ajoin etukäteen.”

Juha Pihanen, yrittäjä

Petteri Orpon (kok) johtama hallitus aikoo selvittää perintöveron korvaamista perityn omaisuuden luovutusvoiton verottamisella. Nykyisin keskimääräinen perintöveroprosentti on valtioneuvoston arvion mukaan 9–12 prosenttia. Veroa peritään 20 000 euroa ylittävästä omaisuuden arvosta.

Viime vuonna perintö- ja lahjavero tuottivat valtiolle noin 900 miljoonaa euroa.

– Etenkin yrityselämässä olisi toivottavaa, että perinnöstä ehditään sopia hyvissä ajoin etukäteen. Jos yritys siirretään eteenpäin, olisi toivottavaa, että uudella yrittäjällä on halu jatkaa ja kehittää toimintaa.

Pihanen toivoo, että hallitus pohtisi tosissaan vaihtoehtoja perintöverolle.

– Se on edelleen melkoinen rasitus, vaikka yksi maksuluokka onkin pudotettu pois. Sanonta ”rikas on ainoastaan kuollessaan” pätee monessa tapauksessa, myös yrittäjien kohdalla.

Näin perintöveroa maksetaan

  • Jos oma osuus perinnöstä on alle 20 000 euroa, veroa ei tarvitse maksaa.
  • Perukirja ja mahdollinen testamentti määräävät, minkä kokoisesta perintöosuudesta jokainen maksaa veroa.
  • Perintövero on maksettava maksaa yhdessä erässä, jos summa on alle 500 euroa.
  • Vero on jaettu kahteen maksuerään, jos summa on 500 euroa tai enemmän.
  • Maksueriä voi olla enintään kymmenen, jos verosta vähintään 1 700 euroa tulee maatilasta tai muusta yrityksestä, jonka toimintaa perinnönsaaja jatkaa. Yksi maksuerä on tällöin vähintään 850 euroa.
  • Pidempää maksuaikaa voi hakea perukirjassa tai lahjaveroilmoituksessa. Maksuajan pidennystä täytyy hakea ennen kuin verottaja toimittaa verotuksen. Jos myönnämme lisää maksuaikaa, vero maatilasta tai yrityksestä jaetaan enintään 10 vuosittaiseen erään. Pidennetyltä maksuajalta ei peritä korkoa.

Lähde: Verohallinto

Juha Pihasen vinkit testamentin tekoon

  • Ennen kun lähdet etenemään asiassa lakimiehen kanssa, mieti yksin tai perheesi kanssa, mitä perintöä sinulta kenties jää ja kenelle haluat jättää mitäkin.
  • Varmista, ettei perinnön saajille tule kohtuuton riippa perinnöstä tai perintöverosta.
  • Käytä aina lakimiestä. Lakimies osaa kysyä ne tyhmätkin kysymykset, joita ei itse osaisi välttämättä kysyä. Lakimiehen käyttö varmistaa, että testamenttiin tulee kirjattua kaikki tarvittavat asiat oikeassa muodossa. Siitä kannattaa vähän maksaa.
  • Nosta asia avoimesti pöydälle perinnön saajien kanssa. Kannattaa kysyä, onko henkilö ylipäätään kiinnostunut kyseisestä perinnöstä.
  • Varaudu omaan äkkilähtöön. Testamentti tekee perinnön saajien elämästä paljon helpompaa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen