Otto Rantanen
3.8.2022 klo 08:00
Uutinen

Yrittäjä on maailmansa vanki

Alttius oppia uusia asioita on tärkeä ominaisuus elämän joka sektorilla. Henkilökohtaisessa elämässä täytyy muuttaa kävelyreittejä katuremonttien takia, alkaa ostaa erilaista elintarviketta uuden, itselle sopivamman, ilmaantuessa, tai solmia uusia ihmissuhteita. Uusia taitoja tarvitsee niin työelämässä kuin koulussa, ja niiden oppiminen on opiskeluajan tarkoitus. Näiden lisäksi valmius oppia uusia asioita on elintärkeä taito myös yrittäjänä ja yrittäjämäisessä toiminnassa.

Yrittäjänä on maailmansa vanki. Yritystoiminnan jalo tarkoitus voi olla muuttaa maailmaa mutta mikään yritys ei toimi nykyisestä maailmasta irrallaan. Kansainväliset suuret trendit vaikuttavat pienimpäänkin yksilöön. Yksittäinen ihminen ei voi kovin paljoa vaikuttaa maailmanlaajuiseen konttikriisiin ja toimitusketjujen sakkaamiseen tai kiihtyvän inflaation aaltoileviin vaikutuksiin. Koronaa tai ilmastonmuutostakaan ei yksittäinen yrittäjä pysty nitistämään, vaikka parhaansa voi tietysti tehdä.

Vastalääkkeinä turbulenteissa ajoissa toimii kartalla oleminen. Kun tietää, mitä maailmassa ja sen eri nurkissa – niin fyysisissä kuin henkisissäkin – tapahtuu, on paljon joustavampaa ottaa iskut ja vaihtuvat tilanteet vastaan. 

Juontamassani Uskalla Yrittää

-podcastissa helmikuussa vieraillut Petri Rajaniemi puhuu paljon toimintaympäristöistä. Jaksossa puhuimme savolaisesta hirsimökkiyrittäjästä puun hinnan moninkertaistumisesta koituvassa ahdingossa. Kun ottaa toimintaympäristön eli kirjaimellisesti ympäristön, jossa toimii, haltuun, voi olla askeleen edellä muita. Tietenkään aivan kaikkeen ei lopulta voi varautua.

Rajaniemi nosti avainasemaan toisiin ihmisiin luottamisen. Kun uskaltaa kohdata muita ihmisiä, eikä usko, että he yrittävät aiheuttaa pahaa, on helpompi kohdata maailman ongelmat. Kun käy hyviä keskusteluja, tapaa samalla mielenkiintoisia ihmisiä, joilta voi oppia vaikka mitä uutta

Resilienssin lisäksi vapaaehtoisella uuden oppimisella on vaikutuksia oman kekseliäisyyden kannalta. Kun on laajalti kiinnostunut maailmasta, voi aivoihin syntyä erilaisia ja jännittäviä synapseja. Jos on oman elämänsä yleisnero – homo universalis –, on todennäköisempää, että osaa tehdä oikeat asiat oikealla hetkellä. Jo pelkästään ajankohtaisista aiheista keskusteleminen on antoisaa, mutta parhaimmillaan työelämässä tai yrittäjyydessä käy kuin Roope Ankalle Don Rosan sarjakuvakirjan Roope Ankan elämä ja teot tarinassa Klondiken keisari: Ilmapiirin haistelu johtaa kultaryntäyksen eturintamaan ja karttunut, turhaltakin tuntunut tieto, auttaa kullan paikantamisessa.

Samoilla linjoilla oli podcastimme ensimmäisen tuotantokauden vieras, tietotekniikan, journalistiikan, kouluttamisen ja yrittämisen aloilla meritoitunut Reidar Wasenius. Hän kuvaili itseään sanalla sanoen “ihmisrakkaaksi”. Kun kysyimme, miten pääsee hänen tilanteeseensa, jossa huikeita ja erilaisia työmahdollisuuksia aukeaa läpi mielenkiintoisen uran, hän painotti toisia ihmisiä ja heiltä oppimisen tärkeyttä. Lisäksi Reidar oli seurannut laajasti aikaansa ja ollut aina kehityksen etupäässä. 

Yleissivistystä ei siis kannata jättää nuoruuden ihanteeksi, vaan sitä kannattaa tavoitella ja siitä kannattaa pitää kiinni. Kun toimintaympäristöt muuttuvat, tietäväisimmät mukautuvat. Kun uusia projekteja ilmaantuu näköpiiriin, ajassa kiinni pysynyt yrittäjä tietää, mitä niiltä voi odottaa. Ja kun on kerännyt päähänsä tietoa monesta asiasta, saattaa käydä Roope Ankat – saattaa iskeä kultasuoneen

Artikkelin kirjoittaja Otto Rantanen on nuori Uskalla Yrittää -podcastin juontaja sekä NY-alumni, jonka osallistuminen Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan on poikinut mm. puhujakeikkoja ja lukemattomia verkostoja. Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 14.6.2022