YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Yrittäjä menetti kaikki kanansa, päätti keskittyä joulukinkkuihin
Vampulalainen sikafarmari aikoo laajentaa vapaan possun tuotantoa. Kuvituskuva: Getty Images
15.12.2025 klo 09:19
Uutinen

Yrittäjä Tomi Horna menetti kaikki tilansa kanat ja 60 000 euroa – Keskittyy nyt laadukkaisiin joulukinkkuihin: ”Siitä eläin luontaisesti tykkää” 

Tämä teksti on konekäännetty.

Tomi Hornan sikatilan eläimet saavat liikkua vapaasti ja syödä aina kun nälättää.

Vampulalainen Tomi Horna joutui lokakuussa kovan paikan eteen. Tuolloin toimeentulonsa enimmäkseen siipikarjalla tehnyt yrittäjä menetti yhdessä päivässä kaikki kanansa. 

– Se oli lokakuun 14. päivä kello 14.03. Se päivä jäi mieleen.

Tuona hetkenä Horna sai tiedon, jonka mukaan yhdessä tilan kanojen ulosteista otetuista näytteistä oli salmonellabakteeri.

– Kaikki lähti saman tien. Siinä romuttui kaikki se, mitä vajaassa 30 vuodessa olin saanut aikaiseksi.

Horna kertoo ”ottaneensa turpaan” noin 60 000 euroa eläinten ja niille hankittujen rehujen hävittämisestä. Tilan kanalasta otettiin kymmenkunta näytettä. Oli enemmän kuin lähellä, että myös tilan siat olisi lähetetty lopetettaviksi.

– Onhan se aika rajua touhua tuottajan kannalta, että rahantulo loppuu kuin seinään. Hirveän taistelun jälkeen sain onneksi Aluehallintoviraston erikoisluvalla myydä tilan siat, joista ei löytynyt näytteissä mitään.

Lisähuolta aiheutti se, ettei yrittäjällä ollut vakuutusta yllättävään eläinten menetykseen.

– Olin ollut siinä luulossa, että pakkaamo oli ottanut tuottajalle vakuutuksen. Yleensä näin toimitaan, mutta koska en toimittanut munia säännöllisesti, minulle vakuutusta ei oltu otettu.

Tomi Horna.

Possut liikkuvat vapaasti

Näillä näkymin Hornan sukutilalla ei enää pidetä eläimiä viranomaisten asettaman kiellon takia. Eläinten tuominen takaisin edellyttäisi noin 200 000 euron remonttia nykyisiin tuotantotiloihin.

Onni onnettomuudessa oli se, että Hornalla on omistuksessaan myös läheisellä Virttaan kylällä sijaitseva maatila, jonka hän osti vuonna 2004. Siellä on 1200-paikkainen lihasikala, jossa olisi tilaa laajentaa nykyistä toimintaa.

Viime vuosina Horna on ottanut keväisin noin 100 sikaa, joilla tähdätään joulukinkkumarkkinoille. Yrittäjä keskittyy ”vapaan possun tuotantoon”, jossa eläimet liikkuvat vapaasti sikalassa, eikä lukittuja karsinoita ole.

– Tavoitteena olisi tehdä tästä vapaan possun tuotannosta laajempaa liiketoimintaa ja saada lihat kaupan tiskille ympärivuotisesti, Horna kertoo. Hän käy parhaillaan neuvotteluja yhteistyökumppaneiden kanssa. Mielessä on toiminnan selkeä laajentaminen jopa 10-kertaiseksi nykyisestä.

”Luomutuotanto ei kiinnosta”

Vapaan sianlihan tuotantoon ei ole olemassa samanlaisia sääntöjä kuin luomutuotantoon, jossa esimerkiksi eläinten sisä- ja ulkotilojen koko on tarkkaan määritelty. Horna itse suhtautuu luomuun ristiriitaisesti.

– Luomu ei ole minua kiinnostanut. En hyväksy sitä, että eläimiä ruokitaan rehulla, josta ne eivät yleensä saa riittävästi energiaa. Huomasin aikanaan, että luomurehu vaikutti kanojen käyttäytymiseen, kun ne eivät saaneet rehusta tarvitsemaansa ravintosisältöä. 

Vampulalaistilalla siat pääsevät vapaasti ulos ja niillä on yrittäjän mukaan vähintään 10-kertainen tila normaaliin sikalaan verrattuna.

– Pilttuita on noin 600 neliön alalla, mutta yhtäkään porttia ei ole. Sika pääsee kulkemaan hallissa sinne mihin haluaa.

Nyt Hornalla on menossa kymmenes vuosi vapaan possun tuotantoa. Hänen mukaansa liha on tavallista kinkkua laadukkaampaa.

– Mitään tutkittua tietoa asiasta ei ole, mutta lihanleikkaajalta olen kuullut, että sikojen kassler on marinoituneempaa ja liha pehmeämpää. Se saattaa olla seurausta siitä, että eläin pääsee tonkimaan vapaasti maata ulkona. Siitä sika luontaisesti tykkää. Eläimet voivat hyvin, koska ruokaa ja vettä on aina saatavilla. Niiden ei koskaan tarvitse tapella ruuasta.

Noin puolet kalliimpaa

Tiukasta taloustilanteesta huolimatta kuluttajat ovat Hornan mukaan halukkaita maksamaan lisähintaa laadukkaammasta lihasta. Hornan kasvattaman joulukinkun kilohinta on 18,90 euroa.

– Hintaa nostaa se, että kyseessä on pieni tuottaja, jolle kuljetukset ja lihanleikkuu maksaa enemmän. Lisäksi eräkoot ovat pieniä, mikä osaltaan nostaa hintaa.

Yrittäjä myy joulukinkkuja omassa verkkokaupassa ja jakaa lihat tietyissä paikoissa Pirkanmaalla ja Uudellamaalla.

– Ainakaan meillä ei ole näkynyt, että ihmiset eivät olisi valmiita maksamaan hieman enemmän. Kinkut ovat loppuneet joka vuosi kesken. Aina ei ole riittänyt kinkkua edes omaan joulupöytään. Asiakkaat menevät edelle.

Vinkkaa meille juttuaihe!

Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus saa olla minuun yhteydessä mahdollista haastattelua varten
Pauli Reinikainen
Kysy tai etsi hakusanoilla tekoälyavustetulta hakukoneeltamme.