Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.
Yrittäjä Tony Terho romahti hellan ääreen ja joutui sairaalaan – ”Stressi kulminoitui, kun tajusin, että emme saa ketään keittiöön minun lisäkseni”
Yrittäjä ja toimitusjohtaja Tony Terho on toiminut itse kokkina koko kesän 10–12 tuntia päivässä ilman taukoa, kun ulkopuolista työntekijää ei ole löytynyt. Heinäkuussa tuli romahdus.
– Emme ole löytäneet ravintolaamme ulkopuolista kokkia kesäksi, vaikka olemme etsineet tammikuusta alkaen, Punkaharjun Wanha Koulu -ravintolan yrittäjä Tony Terho kertoo.
Punkaharjun Wanha Koulu on Muotikuu Oy:n tytäryhtiö, jota Terho pyörittää yhdessä vaimonsa Jaana Varkki-Terhon kanssa. Muotikuulla on kahdeksan vaateliikettä ympäri Suomea, joista yksi on Wanhassa Koulussa.
Ulkopuolisen kokin puuttuminen on vaatinut yrittäjältä pitkiä rupeamia hellan ääressä, koko kesän 10–12-tuntisia päiviä ilman taukoa. Pari viikkoa sitten hellan ääressä Terho menetti yhtäkkiä tasapainonsa.
– Ensin ajattelin, että vähän heittää päässä, mutta sitten mietin, että onko tämä sydänkohtaus ja tässäkö tämä sitten oli. Oksetti ja pyörrytti, mutta olin tajuissani koko ajan. Vaimo ajatteli, että tässä on lämpöhalvaus kyseessä ja laittoi jäitä niskaan.
Terho vietiin sairaalaan, ja ruumiinlämpö oli laskenut 33 asteeseen.
– Tiputukseen joutuminen pysäytti. Stressi kulminoitui, kun tajusin, että emme oikeasti saa ketään keittiöön minun lisäkseni. Kaikki asiat piti tehdä siinä yhtä aikaa.
Terho on sitä mieltä, että tilanne tuli päälle, kun pitkään jatkunut ylikuormitus vei hänet yli sietorajan.
– Olen stressannut tammikuusta lähtien, että saammeko kokkia tänne. Kahden edellisen kesän kokki ilmoitti toukokuun lopulla, että ei tulekaan. Ymmärrän toki, koska hän sai vakituisen työpaikan, mutta meille se oli shokki.
Lääkärin diagnoosi Terholle oli tasapainoelinten tulehdus korvien takana. Sitä hoidetaan kortisolilla.
– Edelleen on tunne kuin olisi veneessä koko ajan, Terho kertoo.
Nyt hän jo vitsailee parin viikon takaisesta tilanteesta.
– Tästä jäi nyt perheeseen legenda siitä, kuinka vaimo yritti laittaa miehensä kylmäksi.
Työvoimapula on vaikea
Kolmatta kesää toimivan Wanhan Koulun liiketoiminta Punkaharjulla on vahvasti omistajien Tony Terhon ja hänen vaimonsa Jaana Varkki-Terhon harteilla. Wanhassa Koulussa on omistajien lisäksi viisi työntekijää, mutta ei erityistä keittiöhenkilökuntaa. Wanhassa Koulussa toimii myös yksi Muotikuun kahdeksasta vaateliikkeestä.
Vaikka Terholla on taustalla kokin koulutus, yhdelle hengelle keittiöurakka on suuri. Kesäisin avoinna olevassa ravintolassa käy kymmeniä, välillä useampi sata asiakasta päivässä. Terho on tehnyt vakituisesti ravintolakokin töitä aiemmin 1990-luvun alussa ennen yrittäjäksi ryhtymistä.
– Työntekijöiden saaminen on äärimmäisen vaikeaa. Tästä ei tule mitään. Jos on ilman työtä, työpaikka pitäisi kyllä ottaa vastaan, Terho sanoo.
Punkaharjun ja Savonlinnan alueella on paljon ravintoloita ja kaikista puuttuu henkilökuntaa, Terho kertoo.
– Tälläkin alueella on varmasti nelisenkymmentä ravintolaa, ja kaikilta puuttuu työntekijöitä. Suomessa on satoja tuhansia työttömiä ja veikkaan, että sieltä löytyy ainakin 5 000 ravintola-alan työntekijää. Tarvetta ravintoloilla olisi kuorimaan vaikka perunoita tai lakaisemaan lattioita, tämä ei ole rakettitiedettä, Terho sanoo.
Lue ravintola-alan työvoimapulasta lisää tästä.
Haaveet ravintolasta Helsinkiin karisivat
Työpäivä keittiössä tarkoittaa, että Terho tekee illalla leipä- ja pullataikinan valmiiksi. Aamulla hän leipoo ja keittää perunat ja tekee kastikkeet. Kaiken pitää olla kymmeneen mennessä valmista.
Wanhassa Koulussa tarjotaan perinteisiä suomalaisia ruokia kuten kuhakeittoa ja kaalilaatikkoa.
Terho sanoo, että vielä viime kesänä hän haaveili yrittäjäpuolisonsa kanssa upeasta ravintolasta Helsinkiin, mutta ei enää.
– Ei kiitos. Työvoimapula on kauhea, Terho toteaa.
Nyt keittiössä on yhtenä apukokkina joku salihenkilökunnasta sekä Terhon ja Jaana Varkki-Terhon poika toisena apukokkina.
– Tämä menee nyt rutiinilla. Pärjään hyvin. Olen nyt hiljentänyt tahtia. Paineita on edelleen, mutta prosessoin ne ajatuksissani eri tavalla. Teen samat asiat, mutta eri järjestyksessä, enkä ota niin paljoa paineita.
Terho haluaa lähettää terveisiä alan yrittäjille ja työntekijöille.
– Arvostan kaikkia, jotka ovat ravintoloissa töissä. He ovat paikasta riippumatta hyvin kuormitettuja. Ja ne yrittäjät ja kokit, jotka ovat samassa tilanteessa kuin me, toivon heille voimia, Terho sanoo.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Eeva Pesonen
eeva.pesonen@yrittajat.fi