Naa's Thai -ravintolan yrittäjä Pertti Mattila etsi pitkään kokkia.
13.12.2021 klo 09:35
Uutinen

Ravintolayrittäjä etsi kokkia kolme vuotta, kunnes yllättäen tärppäsi: ”Takaperin volttia heitettiin”

Pertti Mattila mietti jo ravintolan sulkemista työvoimapulan takia. Yllättävä soitto käänsi tilanteen parempaan suuntaan.

Kerroimme viime elokuussa riihimäkeläisen ravintolayrittäjä Pertti Mattilan haastavasta tilanteesta, jossa hänen thaimaalainen kokkinsa karkotettiin Suomesta eikä uutta työntekijää ole löytynyt. Mattila on vain yksi esimerkki ravintola-alaa koettelevasta työvoimapulasta. Mattila pyörittää Naa’s Thai -ravintolaa, jolla on ollut vaikeuksia löytää ammattitaitoista kokkia.

Yli kolmen vuoden ajan jatkunut kokin haku kantoi lopulta hedelmää viime syksynä, kun Mattila sai soiton Porista.

– Langan päässä oli thaimaalainen kokki, joka oli nähnyt ilmoituksemme. Hän ei ollut tyytyväinen silloiseen työhönsä, oli katsonut ravintolamme arvostelut netistä ja ilmoitti, että hän tulee meille töihin, Mattila kertoo.

Suorasukainen yhteydenotto johti pian tapaamiseen Riihimäellä.

– Hän tuli esittäytymään meille. Kymmenen minuuttia myöhemmin kaverilla oli työvaatteet päällä ja hän ryhtyi opettelemaan talon tavoille. Näin heti, että hän on oikea henkilö meille, siitä ei ollut mitään epäselvyyttä, Mattila jatkaa.

Uusi ongelma loppumetreillä

Naa’s Thain palveluksessa 2,5 vuoden ajan työskennellyt edellinen thaimaalainen ammattikokki karkotettiin viime maaliskuussa Suomesta, koska hänelle ei myönnetty työntekijän oleskelulupaa. Mattila ihmetteli tuolloin Migrin toimintaa.

– Tuli soitto virkamieheltä, että tiedänkö, ettei kyseinen henkilö saa tästä päivästä eteenpäin tehdä töitä. Siinä vaiheessa tuli järkytys, ei vähiten työntekijälle itselleen, hän kertoi Yrittäjämedioille elokuussa.

Karkotuksen jälkeen ravintolassa ei ollut kuin yksi kokki, Mattilan puoliso Chanthana Srisongmuang, joka on kärsinyt pahoista käsiongelmista. Loppukesästä ravintolan ovet piti sulkea viideksi päiväksi, koska naisen käsi kipeytyi niin pahasti, ettei hän voinut tehdä töitä.

Käytännössä meillä ei ollut minkäänlaista vaihtoehtoa.

Pertti Mattila

– Riski oli valtava. Jos käsi olisi hajonnut uudestaan, peli olisi ollut pelattu. Yhtälö olisi ollut mahdoton.

Mattila pitääkin uuden kokin löytymistä onnenpotkuna.

– Suurin piirtein takaperin volttia heitettiin. Käytännössä meillä ei ollut minkäänlaista vaihtoehtoa. Meidän olisi ollut pakko ottaa lähes kuka tahansa. Tässä tapauksessa onni oli, että kyseessä on ammattilainen ja vieläpä varsin miellyttävä persoona. Asiakkaatkaan eivät ole huomanneet ruuan tasossa mitään eroa aikaisempaan, hän kiittelee.

Työntekijän palkkkaaminen ei sujunut kuitenkaan aivan ilman ongelmia. Mattila oli luvannut etsiä työntekijälle asunnon Riihimäeltä, mutta sopivan kokoista huoneistoa ei meinannut löytyä.

– Hän tarvitsi vähintään kolmion, koska perhe on viisihenkinen. Pian selvisi, ettei Riihimäellä ole kolmioita tarjolla. Onneksi löysimme lopulta yhden vapaan asunnon kanta-asiakkkaani avustuksella. Siinä meillä kävi toinen lottovoitto.

Ravintolan osaajapulaa ei ole kuitenkaan päihitetty. Tällä hetkellä Mattila hakee ravintolaan tarjoilijaa sekä keittiöapulaista tai vaihtoehtoisesti toista kokkia.

Pauli Reinikainen