22.6.2021 klo 10:42
Uutinen

Kun matkailuyrittäjän pahin ahdinko helpottaa, edessä on uusi ongelma – Ravintoloihin iski kokkipula

Kokkien huono saatavuus askarruttaa matkailuyrittäjää. Pulaa oli jo ennen koronaa, mutta nyt tilanne on pahentunut.

Höyrylaiva s/s Ukkopekka matkaa jälleen päivisin Turun ja Naantalin väliä. Kyydissä on yhä enemmän matkustajia, vaikka täyttä kapasiteettia ei voida vielä koronarajoitusten takia hyödyntää.

Ukkopekan kausi alkaa normaalivuonna äitienpäivänä, mutta tänä vuonna rajoitusten takia laiva starttasi reitilleen vasta viime viikonloppuna. Tällä hetkellä laivan toiminta on kotimaisten asiakkaiden varassa.

– Normaalisti nyt olisi vuoden kiireisin sesonki, mutta vielä on melko rauhallista. Varovasti käynnistelemme toimintaa, Ukkopekan vastaava päällikkö ja yrittäjä Karioskari Kangas kertoo.

Hän kiittelee sitä, että tiukimmat rajoitukset ovat poistuneet.

– Anniskelu on nyt helpompaa, mutta jäljellä on yleinen epävarmuus.

Kokkeja vaikea löytää

Ukkopekka kuuluu samaan yritysryppääseen yritysten kokouspaikaksi profiloituneen Herrankukkaro Oy:n kanssa. Molempien omistajina on Kankaan perhe. Yritys työllistää noin 20 henkilöä, joista noin puolet on kausityöntekijöitä.

Viime aikoina haasteita on ollut paitsi koronarajoitusten kanssa, myös uuden työvoiman rekrytoimisessa. Herrankukkaroon tarvitaan etenkin keittiötyöntekijöitä, kun yritykset alkavat jälleen tehdä varauksia.

– Työntekijöiden löytäminen on haastavaa, etenkin kokkien kohdalla. Moni heistä on vaihtanut alaa koronan takia, kun töitä ei ole ollut, Herrankukkaron operatiivisena johtajana häärivä Kangas sanoo.

– Jos syksystä tulee superkiireinen, olemme tiukilla kokkien kanssa. Onneksi meillä on myös ympärivuotisia työntekijöitä, jotka olemme onnistuneet pitämään.

Kokkien löytämisessä oli haasteita jo ennen koronaa, mutta epidemian aikana tilanne on pahentunut selvästi.

– Haasteellista on normaalin hyvän kokin löytäminen, mutta myös ravintolahenkilökunnan saaminen. Tilanne on yleinen ravintola-alalla. Olemme etsineet työntekijöitä esimerkiksi lehti-ilmoituksilla, Kangas kertoo.

Riskillä uutta majoitustilaa

Kankaan mukaan yrityksissä on juuri nyt paljon patoutunutta tarvetta järjestää erilaisia tilaisuuksia. Vielä ei ole kuitenkaan tiedossa, millainen syksy on tulossa. Kesällä Herrankukkarossa on melko hiljaista, sillä yrityksissä lomaillaan. Yksittäisiä ryhmiä otetaan vastaan lyhyelläkin varoitusajalla.

Herrankukkaron perustivat vuonna 1979 Pentti-Oskari ja Marja Kangas. Nykyisin Pentti-Oskarin ja Marjan kolme lasta ovat siirtyneet Herrankukkaro Oy:n omistajiksi. Kaikki kolme lasta istuvat myös Herrankukkaron hallituksessa. Normaalina vuonna Herrankukkarossa vierailee 8000 kävijää, joista 90 prosenttia on yritysasiakkaita. Paikka tunnetaan muun muassa maailman suurimmasta savusaunastaan.

Korona-aikana yritys on saanut valtion tukea, mutta se ei ole kattanut läheskään kaikkia kuluja.

– Niin paljon ollaan nipistetty kuin mahdollista. Kiinteät kulut Herrankukkaron kaltaisessa paikassa ovat merkittävät. Otimme vähän riskiäkin viime keväänä ja rakensimme uutta majoitustilaa, Kangas kertoo ja viittaa neljän hengen erikoiseen linnunpönttömajoitukseen.

– Kustannustukea olemme saaneet ja siitä kiitokset, mutta kokonaisuutta se ei ole pelastanut.

Kuva: Höyrylaivaosakeyhtiö s/s Ukkopekka

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Muita kiinnostavia aiheita