23.8.2021 klo 12:54
Uutinen

Pertti Mattila on etsinyt kolme vuotta kokkia thairavintolaan, tuloksetta: ”Yritäpä laittaa ABC:n Veijo tekemään Tom Yam -keittoa”

Riihimäellä sijaitseva thaimaalainen ravintola ei ole ongelmansa kanssa yksin. Alan ammattilaisia ei tunnu löytyvän koko Euroopasta.

Riihimäen keskustassa toimivan thaimaalaisen ravintolan Naa’s Thai Cuisinen ovi ei aukea haastatteluhetkellä asiakkaille. Ravintola on ollut suljettuna viime päivät, koska keittiössä ei ole kokkia.

Yrittäjä Pertti Mattila on vähintäänkin harmissaan. Ravintolassa 2,5 vuoden ajan työskennellyt thaimaalainen ammattikokki karkotettiin maaliskuussa Suomesta, koska hänelle ei myönnetty työntekijän oleskelulupaa.

– Tuli soitto virkamieheltä, että tiedänkö, ettei kyseinen henkilö saa tästä päivästä eteenpäin tehdä töitä. Siinä vaiheessa tuli järkytys, ei vähiten työntekijälle itselleen.

Työntekijä oli ehtinyt asua ja tehdä töitä Suomessa 14 vuoden ajan. Mattilalle on edelleen epäselvää, miksi lupa hylättiin. Rikosrekisteriä hänellä ei ole. Tapahtumaan liittyy paljon inhimillistä tragediaa, sillä työntekijän thaimaalainen puoliso jäi Suomeen ja pari on nyt erossa toisistaan.

Kokin lähdön jälkeen kokkina on häärinyt kuukausien ajan Mattilan puoliso Chanthana Srisongmuang. Kuutena päivänä viikossa 15-tuntisiksi venyvät työpäivät ovat olleet liikaa naisen kädelle.

– Kun yksin vääntää ruokaa, riskillä mennään. Etenkään lounasaikaan pannu ei ole kevyt, kun ruokaa tehdään noutopöytään kaukalo kerralla. Hänen kätensä, olkapäät ja selkä ovat finaalissa.

Ravintolan ovet oli kuitenkin pakko avata viiden päivän sulun jälkeen viime lauantaina. Mattila toivoo, että lepo on auttanut sen verran, että puoliso voi palata keittiöön. Apuna on yksi henkilö, joka leikkaa vihannekset ja kuutioi lihat. Kokkaukseen apuri ei kuitenkaan saa puuttua.

– Se viisi päivää tuli kalliiksi. Nyt katsotaan, mitä käy. Jos puolisoni käsi prakaa, sitten on pakko siirtyä eläkkeelle, 69-vuotias Mattila sanoo.

Migrin kysymys ihmetytti

Mattila on metsästänyt thaimaalaista kokkia Euroopan alueelta kolmen vuoden ajan, tuloksetta.

– Kaikenlaisia veijareita ja onnenetsijöitä on ollut. Eri kansallisuuksia, joilla ei ole hajuakaan siitä, miten tehdään thaimaalalsta ruokaa. Irlantilaista baarimikkoa, italialaista pitsanpaistajaa ja espanjalaista kalastajaa, Mattila luettelee.

Moni suomalainen thairavintola kamppailee saman ongelman kanssa. Kyse on erikoisosaamisalasta, sillä Mattilan ravintola valmistaa autenttista thaimaalaista ruokaa.

Maahanmuuttovirasto Migri hämmästytti Mattilan kysymällä, miksi kokin pitää olla thaimaalainen, kun suomalaisista kokeista on ylitarjontaa. Virastossa ei tunnettu alan suurinta ongelmaa, työntekijäpulaa.

– Suomalaisiakaan kokkeja ei löydy ravintoloihin. Ravintoloilla on pilvin pimein työpaikkailmoituksia. Ja koitapa laittaa Veijo ABC:lta kokkaamaan Tom Yam -keitto kymmenessä minuutissa. Siinä vaiheessa Veijo sanoo täh.

On mahdollista, että Mattilan palveluksessa ollut thaimaalaistyöntekijä palaa vielä Suomeen, mutta se vie aikaa. Työperäisen oleskeluluvan uusiminen vie vajaan vuoden. Siksi olisi parempi, jos työntekijä löytyisi Suomesta.

Sekä Mattilan että hänen puolisonsa työpaine on kova, mutta periksi ei ainakaan vielä anneta.

– Ei voi muuta kun jatkaa työntekijän metsästämistä, kaikki väylät ovat käytössä mitä keksitään. Yritimme lisätä houkuttelevuutta poistamalla sanan ”Tes” työpaikkailmoituksesta. Palkka on siis neuvoteltavissa, mutta katsotaan nyt saammeko työntekijää edes rahalla. Suomessa sosiaalietuudet ovat liian korkeita. Ihmiset saavat liikaa rahaa käteen tekemättä mitään. Keittiössä joutuu todella tekemään töitä.

Yrittäjät: Työntekijän pystyttävä valitsemaan työntekijänsä

Suomen Yrittäjien verkostopäällikkö Aicha Manai on pahoillaan kuullessaan riihimäkeläisyrityksen tilanteesta.

– Naa’s Thai Cuisinen tapaus on klassinen esimerkki siitä, että työnantajien tulisi saada itse valita omat työntekijänsä eikä työvoiman saatavuuden tule olla virkavallan harkinnanvaran alla. Kyseessä on selkeästi erityisosaamista vaativa kokin työ, jota ei voi kuka tahansa ammattikokki suorittaa. Juuri näitä työnkuvien erityispiirteitä ei tunneta muualla kuin itse yrityksissä ja siellä kentällä, missä töitä tehdään.

Suomen Yrittäjät on ehdottanut kokonaisvaltaista luopumista saatavuusharkinnasta sekä oleskelulupaprosessien nopeuttamista, jatkoluvan saamisen helpottamista ja oleskelulupien hylkäämisten tarkempaa harkintaa. Järjestö käy aktiivista keskustelua aiheesta sekä Migrin että päättäjien kanssa.

– Muutoksia on saatava aikaan ennen kuin on liian myöhäistä, Manai sanoo.

Teksti ja kuva: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi