YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

21.6.2021 klo 08:11
Uutinen

Yrittäjägallup: Lähes neljännes yrittäjistä ylirasittunut – Kosmetologi: ”Päivät venyvät pitkiksi”

Vaikka koronatilanne on helpottanut, yrittäjillä on paljon jaksamisongelmia. Yrittäjägallupin mukaan lähes neljännes kokee olevansa ylirasittunut tai lähellä loppuun palamista.

Kauneushoitola HBG:n yksinyrittäjä Henna Ylikoski tunnistaa jaksamisongelman.

− Olen ylirasittunut, koska töitä vain on liikaa. Töitä taas on pakko tehdä paljon, koska niin suuri osa tuloista menee kaikkiin pakollisiin maksuihin ja itselle pitää saada palkka maksettua, Ylikoski sanoo.

Ylikoski tekee Kurikan Jurvassa sijaitsevassaan kauneushoitolassaan muun muassa ripsipidennyksiä, volyymiripsiä, sokerointeja ja rakennekynsiä.

− Työ itsessään ei ole kovin stressaavaa. Hankalinta on päivien ja asiakkaiden aikatauluttaminen. Päivät venyvät usein pitkiksi.

Ylikoski laskee, että tekee hoitolassa töitä 45−50 tuntia viikossa. Tavoitteena on vähentää työtunteja.

− Koko tämän vuoden olen pyrkinyt vähentämään töitä. Ainut keino on, että en ota uusia asiakkaita jo olemassa olevien lisäksi.

Apua jaksamiseen Ylikoski sanoo saavansa muilta kosmetologeilta.

− Tällä hetkellä saan vertaistukea kollegoilta, jotka ovat pitkälti samassa tilanteessa kuin minä. Työterveyttä minulla ei ole, hän kertoo.

Pienet työnantajayrittäjät uupuneimpia

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kertoo, että yrittäjägallupin mukaan uupuneimpia ovat pienet työnantajayrittäjät.

− Erityisen ahtaalla ovat pienet työnantajayrittäjät. Yrittäjien jaksamiseen pitää panostaa. Korona-aikana on annettu taloudellista tukea, nyt on henkisen tuen vuoro. Monen voimat ovat loppumassa, Pentikäinen sanoo.

Yrittäjägallupin mukaan lähes neljännes kokee olevansa ylirasittunut tai lähellä loppuun palamista. Yrittäjiä on noin 300 000, joten jaksamisongelmissa on noin 65 000−70 000 yrittäjää. Parhaiten jaksavat yli 10 henkilöä työllistävät yrittäjät.

Kun samaa kysyttiin ennen koronakriisiä lokakuussa 2017, jatkuvasti ylirasittuneita oli yhdeksän ja lähellä loppuun palamista kolme prosenttia yrittäjistä. Tiedot käyvät ilmi Kantarin Suomen Yrittäjien pyynnöstä tekemästä kyselystä, johon vastasi 1013 yrittäjää.

Harva hakee jaksamiseen apua

Yrittäjistä vain noin joka kymmenes on hakenut apua jaksamisongelmiin. Alle 40-vuotiaista yrittäjistä kuitenkin joka viides on turvautunut apuun.

− Moni jaksamisensa äärirajoilla kamppaileva ei ole hakenut apua. Ei pidä epäröidä hakea apua, kun kokee, että voimat ovat vähissä. Tilanne näyttää olevan kuitenkin muuttumassa, sillä nuoret hakevat aktiivisemmin apua, Pentikäinen toteaa.

Tärkein avun lähde on puoliso, toisena tulevat yrittäjäkollegat ja kolmantena ystävät. Työterveyshuollon merkitys on hieman kasvanut.

− Puoliso, kollegat ja ystävät ovat yrittäjien tärkein turvaverkko. Näitä suhteita kannattaa vaalia, vaikka olisi kiireitä, Pentikäinen muistuttaa.

Eniten yrittäjiä stressaa korona

Eniten yrittäjiä stressaa koronapandemia (39 %), toiseksi eniten kiire (37 %) ja kolmanneksi eniten tulospaineet (30 %). Viime vuoden maaliskuussa tulospaine oli merkittävin stressitekijä. Se korostuu edelleen kaupan alalla.

Yrittäjät tekevät tunnetusti pitkää päivää. Koronakriisi on – ilmeisesti asiakaskadon vuoksi – kuitenkin lyhentänyt sitä: Nyt yli 50-tuntista työviikkoa tekee 37 prosenttia yrittäjistä, kun ennen kriisiä niin pitkää työviikkoa teki 44 prosenttia yrittäjistä.

Mitä enemmän työntekijöitä, sitä pidempi työviikko: yksinyrittäjistä yli 50 tuntia viikossa työskentelee 25 prosenttia, kun yli 10 henkilöä työllistävistä 50 prosenttia.

Yksinyrittäjät ilman työterveyttä

Vain 58 prosentilla yrittäjistä on käytössään työterveyshuoltopalvelut: 41 prosentilla sekä ennaltaehkäisevä että sairaanhoito ja 17 prosentilla vain ennaltaehkäisevä. Osuudet ovat pudonneet hieman koronakriisin alusta.

Yksinyrittäjistä vain 26 prosentilla on käytössään työterveyshuoltopalvelut. Yksinyrittäjiä on noin 70 prosenttia yrittäjistä. Yli 10 henkilöä työllistävistä työterveys on lähes kaikilla (96 %).

− Yksinyrittäjille ei ole tarjolla kohtuuhintaisia työterveyspalveluita. Heitä väheksytään asiakkaina. Tämä ei ole terve tilanne, Pentikäinen sanoo.

Näin kysyttiin

Yrittäjägallupin toteutti Kantar TNS Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta. Kyselyyn vastasi 1013 pk-yrityksen edustajaa. Tutkimus toteutettiin monimenetelmätutkimuksena, jolloin osa vastaajista osallistui tiedonkeruuseen sähköpostikyselyllä ja osa Gallup Forum -internetpaneelin kautta. Yrittäjägallup ei ole Suomen Yrittäjien jäsenkysely, vaan otos pyritään rakentamaan niin, että Yrittäjägallup kuvaisi edustavasti Suomen yrityksiä. Tutkimuksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa. Tiedot kerättiin 6.5.–14.5.2021.

Lue lisää: Yrittäjägallupin tulokset yrittäjien työmäärästä ja jaksamisesta

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kuva: Tiina Rantakoski