15.3.2021 klo 09:02
Uutinen

Yrittäjägallup: Taloustilanne vaikea, mutta hieman parantunut syksystä

63 prosenttia yrittäjistä kertoo yrityksensä kärsivän edelleen koronakriisistä. Tilanne on parantunut syksystä vain vähän. Viime päivien kiristyneet rajoitustoimet tosin pahentavat odotuksia ja synkentävät mielialoja.

53 prosentilla yrityksistä myynti on vähentynyt ja 22 prosentilla yli 30 prosenttia. Tilanne on parantunut syksystä hieman. Maksuvaikeuksissa on 13 prosenttia, lopettamista pohtii kymmenen prosenttia ja konkurssiuhkaa kokee viisi prosenttia. Koronakriisi on kohdellut eri toimialoja vaihtelevasti – joitakin pehmeästi ja joihinkin iskenyt kuin painava moukari. Tilanteessa ovat toistuvasti kärsineet etenkin ravintola-ala, majoitus, taiteet, viihde, virkistys, henkilöliikenne, koulutus ja osa kaupasta.

Rajoitustoimien vuoksi yrittäjien mielialat ovat tartuntalukemien huolestuttavassa nousussa synkentyneet. Sulkutoimet ja epäselvät ohjeet suututtavat. Luottamus päättäjiin ja hallituspuolueisiin rakoilee.

Tekijöistä haluttaisiin pitää kiinni

Lomautuksia on toteuttanut 18 prosenttia yrityksistä. Irtisanomisia kertoo aloittaneensa kuitenkin vain kuusi prosenttia yrittäjistä. Yrittäjät haluavat pitää väkensä töissä, jos vain se on mahdollista.

Jotta yrityksiä voidaan pelastaa ja työpaikkoja säilyttää, pitää nopeuttaa lomautus- ja yt-neuvotteluprosessia viime vuoden tapaan. On kohtuutonta, jos pikaisesti voimaan tuleviin sulkutoimiin reagointimahdollisuus on riittämätön.

Tilapäisiä palkanalennuksia on tehty 18 prosentissa yrityksistä. Tilanne on ollut kipein yksinyrittäjillä ja 2–4 henkilön yrityksissä.

Kustannustuki III tulossa – kaipaa korjausliikkeitä

Suoraa julkista tukea kertoo tarvitsevansa 32 prosenttia vastaajista. Luku on pienentynyt syksystä hieman, mutta sulkutila uhkaa muuttaa suuntaa. Tämä on huomioitava myös yritystukien linjauksessa ja lainsäädännössä.

Eduskunnan käsittelyssä olevan kustannustuen kolmannen kierroksen haku on tarkoitus käynnistää huhtikuun loppupuolella. Esitys ja hakuehdot ovat saaneet Yrittäjiltä kritiikkiä. Esimerkiksi helmikuussa päättyneen kustannustuen toisella kierroksella budjetoidusta tukikiintiöstä jäi kaksi kolmasosaa jakamatta tiukkojen hakukriteerien tähden.

Yrittäjät ovat esittäneet, että tukikauden pituutta pitää lyhentää, jotta tuen saa ripeämmin. Toimialarajaus pitää poistaa ja kustannustuen minimi pudottaa aikaisemmasta kahdesta tuhannesta eurosta pienemmäksi. Tukikelpoisuuteen pitää riittää 20 prosentin liikevaihdon lasku. Kustannustuen määrää pitää nostaa 90 prosenttiin korvattavista kuluista.

Työttömyysturvamuutoksen jatko tärkeä

Yrittäjän työttömyysturvaa on hakenut tai hakemassa 15 prosenttia vastaajista. Osuus on vaihdellut kriisin aikana 15 ja 22 prosentin välillä. Työttömyysturvan pidennys on paraikaa eduskunnan käsittelyssä. Väliaikaiset ehdot yrittäjän työttömyysturvassa ovat tällä hetkellä voimassa 31.3.2021 asti.

Näin kysyttiin
Yrittäjägallupin toteutti Kantar TNS Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta helmikuussa 2021. Kyselyyn vastasi 1114 pk-yrityksen edustajaa.