YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Osinkoverotus
Kuva: Getty Images
23.11.2022 klo 13:11
Uutinen

Yrittäjägallup: Verot, eläkemaksut ja byrokratia yritysten kasvun tulppina 

Verotus on tärkein yritysten kasvua vauhdittava tai jarruttava tekijä, kertoo tuore Yrittäjägallup.

Yrittäjägallupissa yritykset listasivat parhaita keinoja edistää niiden kasvua.

– Viesti on selvä. Yritysten ja yrittäjien verotus on tärkein tekijä, jolla yritysten kasvua voidaan joko vauhdittaa tai jarruttaa. On varmistettava, että yritysten verotus pysyy ennakoitavana ja vakaana, sanoo toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä. 

Tutkimukseen haastateltiin lokakuussa yli tuhatta pk-yrityksen edustajaa.  

Yritysten ja yrittäjien verotuksen keventämisen potentiaalisen kasvun edistäjänä mainitsi 57 prosenttia yrityksistä, eläkevakuutusmaksujen alentamisen 40 prosenttia ja yritysten hallinnollisen taakan keventämisen 30 prosenttia. 

–  Kannustava verotus houkuttelee yhä useampaa valitsemaan yrittäjyyden sekä yrityksiä työllistämään ja investoimaan. Tuloksena on vahvempi talouskasvu. Poukkoileva tai kiristyvä verotus olisi myrkkyä taloudelle ja työllisyydelle, Pentikäinen sanoo. 

Erityisesti kaupan alalla sekä 2–4 työllistävissä yrityksissä verotuksen keventämisestä pidetään merkittävänä toimena. 

Paikallinen sopiminen toisi kasvua

Yli kymmenen hengen yrityksissä eniten mainintoja sai verotuksen lisäksi paikallisen sopimisen lisääminen, jonka nosti esiin 43 prosenttia vastaajista. Lisäksi yli kymmenen hengen yritykset esittävät kasvulääkkeinä työmarkkinoiden uudistamista (38 %) ja sairausajan omavastuun lyhentämistä (37 %). 

–  Paikalliseen sopimiseen on valtava tarve, kun maailma muuttuu ja yritysten tarpeet eriytyvät. Työpaikkasopimista pitää edistää työehtosopimusten ja lakimuutosten kautta. Tuleva eduskunta on lakimuutosten osalta paljon vartija, Mikael Pentikäinen sanoo.  

Toimialoista rakentamisessa (41 %) pidettiin eniten paikallista sopimista potentiaalisena kasvun edistäjänä. 

Nyt jokainen työntekijä voi sairastumispäivänsä lisäksi sairastaa kotona vähintään yhdeksän päivää täydellä palkalla työnantajan kustantamana. 

– On selvää, että sairastuneesta pitää kantaa huolta. Systeemin pitää olla kuitenkin sellainen, että taakka sairastumisesta ei kaadu yksin työnantajayrittäjän niskaan. 

Byrokratiaa raivattava

Tutkimuksesta selviää myös, että liika byrokratiaa on kasvun este. 

– Yrittäjän on voitava hoitaa velvoitteitaan mahdollisimman sujuvasti. Hallinnollisen taakan on oltava minimissä. Suomalaisille yrityksille ei pidä asettaa kilpailijamaista ja EU-sääntelystä poikkeavia velvoitteita. 

– Pienimmät yritykset pitää jättää hallinnollisten velvoitteiden ulkopuolelle, kun se on mahdollista ja siihen on perusteita.  

Yrittäjägallupin toteutti Suomen Yrittäjien pyynnöstä tutkimuslaitos Kantar. Tiedonkeruu tehtiin 7.–17.10.2022. Tutkimukseen vastasi 1 091 pk-yrityksen edustajaa. Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta 3,1 prosenttiyksikköä. 

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus