YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

18.8.2017 klo 11:13
Uutinen

Yrittäjän työkyky -opas antaa käytännöllisiä ohjeita yrittäjille itsestä huolehtimiseen

Työterveyslaitos tiedottaa 14.8.2017, tiedote 35/2017

Työterveyslaitos on julkaissut yrittäjien ja heidän tukijoukkojensa avuksi uuden käytännönläheisen vinkkikirjan, joka sisältää konkreettisia keinoja ja niksejä oman työkyvyn edistämiseen yrityksen pyörittämisen ohella. Vinkkikirja on hyvä työkalu myös työterveyshuolloille ja yrittäjäyhdistyksille sekä yritysneuvonnalle. Työterveyslaitos kampanjoi syksyn aikana monin tavoin yrittäjien jaksamisen puolesta.

– Yrittäjän hyvä työkyky on yrityksen kivijalka. Joskus työhön sitoutuminen voi kuitenkin olla niin voimakasta, että itsestä huolehtiminen unohtuu. Myös taloudellinen tilanne ja mahdollisuudet työstä irrottautumiseen voivat vaikuttaa mahdollisuuksiin huolehtia työkyvystä, työterveyspsykologi Heli Hannonen Työterveyslaitoksesta toteaa.

Työterveyslaitoksen tuoreessa vinkkikirjassa tarjotaan ohjeita muun muassa siihen, miten stressiä tai stressisyömistä voi vähentää tai kuinka elintapamuutoksesta saisi pysyvän. Esimerkiksi turhan syömisen mielihalun voi välttää, kun keksii jotain muuta tekemistä: soittaa kaverille, purkaa huolet paperille, kutoo, tekee saunapuut tai lukee hyvää kirjaa. Herkkuja ei pidä varastoida, vaikka joskus herkutteluhetken voi itselleen suodakin.

Vinkkikirja herättää pohtimaan työkyvyn eri osa-alueita, yrittämiseen liittyvää osaamista ja uniasioita. Kirjassa muistutetaan esimerkiksi siitä, että stressaavien asioiden käsittelyä ja työntekoa pitää välttää ennen nukkumaanmenoa. Töitä ei pidä vielä vuoteeseen, vaan makuuhuone kannattaa pyhittää nukkumiselle ja rakastelulle. Lisäksi pienetkin alkoholimäärät heikentävät unen laatua.

Mukana pieniä aktivoivia tehtäviä

Yhdelle yrittäjälle stressiä voi vähentää vuosibudjetin ylös kirjaaminen, toiselle apua on eniten ajankäytön kriittisestä tarkastelusta ja työn tauottamisen arvioinnista. Yrittäjän työkyky -vinkkikirjassa on lukuisia käytännön tehtäviä yrittäjän itsensä pohdittavaksi. Osa tehtävistä on suunnattu työterveyshuollon ammattilaisille auttamaan yrittäjien kanssa käytäviä keskusteluita.

– Yrittäjillä on usein paljon tietoa siitä miten pitäisi toimia, mutta harvempi on ehkä ajatellut oman työkykynsä ja yrityksen menestyksen välistä yhteyttä. Tai sitä, mitä kaikkea muutoksen tekemisen prosessiin sisältyy, jos ryhtyy pistämään työnteon tapojaan tai muita tottumuksiaan uuteen uskoon, pohtii erityisasiantuntija Eija Mäenpää-Moilanen Työterveyslaitoksesta.

Kevyt työkalu auttaa pohtimaan työkykyasioita jo yrittäjyyttä suunniteltaessa

Yhä useampi uusi työpaikka syntyy pieneen yritykseen ja yhä useammalle nuorelle yrityksen perustaminen on urahaave. Kestävän yritystoiminnan ja jaksamisen näkökulmasta vinkkikirjan kaltaisille kevyille ja käytännöllisille työkaluille on tarvetta.

– Yrittäjällä on työn imua ja työ tempaa varsin helposti mukaansa – aina ei tunnu olevan vaihtoehtojakaan. Vinkkikirjassa on huomioitu yrittämisen reunaehdot eli luvassa ei ole ainakaan paasausta tai käskyjä, sanoo Heli Hannonen.

Tutustu Yrittäjän työkyky -vinkkikirjaan

Yrittäjän työkyky – Menestyvän yrityksen kivijalka: https://www.ttl.fi/yrittajan-tyokyky-menestyvan-yrityksen-kivijalka/

Maksutonta painettua versiota voi tilata osoitteesta anne.salmi[at]ttl.fi

Yrittäjän työkyky – Menestyvän yrityksen kivijalka -vinkkikirja on kehitetty Työterveyslaitoksen Naiset työssä – Yrittäjinä toimivien naisten työkyvyn ja terveyden edistäminen työpaikoilla yhdessä heidän kanssaan -ESR-kehittämishankkeessa. Vinkkikirjaan on koottu ideoita siihen, miten voit edistää työkykyäsi ja jaksamistasi yrittäjänä. Vinkkikirja sisältää pieniä tehtäviä ja ajatuksen aihetta myös työterveyshuolloille ja yrittäjän tukijoukoille. Mukana on myös Naiset työssä -hankkeeseen osallistuneiden yrittäjien keinoja edistää omaa hyvinvointiaan ja jaksamistaan.

Lisätietoja

työterveyspsykologi Heli Hannonen, Työterveyslaitos, puh. 030 474 6114, heli.hannonen[at]ttl.fi

erityisasiantuntija Eija Mäenpää-Moilanen, Työterveyslaitos, puh. 030 474 6011, eija.maenpaa-moilanen[at]ttl.fi

vanhempi asiantuntija Anne Salmi, Työterveyslaitos, puh. 030 474 6013, anne.salmi[at]ttl.fi

Naiset työssä -verkkosivut: www.ttl.fi/naisettyossa

Asiaa yrittäjälle: https://www.ttl.fi/yrittaja/

Suomi100 –juhlavuoden kunniaksi Työterveyslaitos tarjoaa pienyrittäjille (alle 50 hlöä työllistäville) mahdollisuuden ostaa asiantuntijapalveluitaan kampanjan ajan (5.-8.9.2017) vain 100 € (+alv). https://www.ttl.fi/satasellamukaan/

Tule kuuntelemaan tosielämän yrittäjätarinoita Oulussa 21.11.2017. Omansa jakaa mm. Saimi Hoyer. Ilmoittautumiset: https://koulutus.ttl.fi/Default.aspx?tabid=686&id=4224&language=fi-FI