2.6.2017 klo 07:02
Uutinen

Yrittäjät selvitti: Kiky ei juuri auttanut työpaikkasopimista

Suomen Yrittäjät tutki kuuden yksityisen sektorin toimialan työehtosopimukset, jotka kattavat noin 460 000 palkansaajaa.

Kilpailukykysopimus ei ole huomattavasti lisännyt paikallista sopimista, paljastaa Suomen Yrittäjien tekemä selvitys.

Hallitus edellytti sopimisen mahdollisuuksia lisättäväksi kikyä seuranneella liittokierroksella vuosi sitten.

Yrittäjäjärjestö tarkasteli kuuden keskeisimmän yksityisen sektorin työehtosopimuksia, jotka kattavat noin 460 000 palkansaajaa.

”Ei mitään paikallista sopimista”

Yrittäjien selvityksen puolesta puhuvat myös Yrittäjäsanomille asiaa kommentoineet pk-yrittäjät.

– Eihän meillä liittoon kuulumattomana yrityksenä ole mitään paikallista sopimista. Töitä olisi enemmällekin porukalle, mutta lisäväkeä ei vaan voida ottaa, kertoo kainuulainen yrittäjä Yrittäjäsanomille.

– Meidän tessissä pekkaspäivien määrä vuotta kohden väheni kolme päivää. Tämä on hyvä asia, hän toteaa.

Pienet palkat – isot bonukset

– Kiky ei näy meillä mitenkään. Emme lisänneet työaikaakaan, koska uskon, että aika olisi mennyt harmitukseen kuuluvaan päivittelyyn, kertoo naisyrittäjä Pohjois-Pohjanmaalta.

– Meillä on aina sovittu asioista paikallisesti. Meillä on kaikilla pienet kuukausipalkat – toimitusjohtajalla pienin. Loppuvuodesta maksamme bonuksia niin paljon kuin suinkin mahdollista. Meitä on kahdeksan ja viime vuonna käytimme bonuksiin 50 000 euroa.

Yrityksessä toimitaan myös sairauslomissa omalla tavalla. Työnantaja maksaa jokaiselle työntekijälle nettiyhteyden kotiin siltä varalta, että taudin iskiessä on jäätävä kotiin.

– Jos tuntuu, ettei ole niin huono, että sairastaa pitäisi, voi töitä tehdä kotoa käsin oman jaksamisen mukaan.

Yrittäjät: Sopimisen mahdollisuudet merkitykseltään pieniä

Hallitus edellytti, että työajoista, palkoista, palkanlisistä ja muista korvauksista sopiminen työpaikoilla piti tulla osaksi liittojen työehtoraameja.

Lisäksi hallitus vaati kriisilausekkeen määrittelyä sellaisia tilanteita varten, jolloin yritys kohtaa erityisen vaikeita haasteita. Sen perusteella yrityksessä voitaisiin palkka- ja muiden työehtojen tilapäisestä sopeuttamisesta.

– Kaikkiin työehtosopimuksiin ei tullut edes niitä paikallisen sopimuksen mahdollisuuksia, joita kilpailukykysopimuksessa edellytettiin. Kilpailukykysopimuksen vaikutusta paikallisen sopimisen edistämisessä ei siten tulisi liioitella. Muut uudet paikallisen sopimisen mahdollisuudet ovat merkitykseltään pieniä, sanoo Suomen Yrittäjien lainopillinen asiamies Albert Mäkelä.

Hallitus on kirjannut paikallisen sopimisen edistämisen hallitusohjelmaansa.

Yrittäjäsanomat kirjoitti aiemmin toukokuussa työ- ja elinkeinoministeriön selvityksestä, jonka mukaan kikyn jälkeinen liittokierros edisti työehtojen sopimista työpaikoilla.

Juhani Ojalehto

juhani.ojalehto@yrittajat.fi