YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

6.4.2017 klo 17:38
Uutinen

Yrittäjät selvitti sote-yhtiöittämisen aikataulun – palvelut pyörimään 8 kuukaudessa

Selvitys osoittaa, että maakunnat ehtivät yhtiöittää sote-keskuksensa, mikäli halua riittää, sanoo elinkeinoasioiden päällikkö Susanna Kallama.

Maakunnan sosiaali- ja terveyspalveluyhtiön luomiseen menee selvityksen mukaan kahdeksan kuukautta.

Selvitys on Suomen Yrittäjien, Lääkäripalveluyritykset ry:n ja Hyvinvointialan liiton konsulttiyhtiö Nordic Healthcare Group Oy:llä ja tilintarkastusyhteisö BDO Oy:llä teettämä.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden eli sote-uudistuksessa palvelut siirtyvät kunnilta maakuntien vastuulle. Uudistus linjaa myös, että julkisen sektorin sosiaali- ja terveyspalvelujen tarjoaja on yhtiöitettävä.

Aikaa pitäisi olla riittävästi

– Ammattilaisten tekemä selvitys osoittaa, että maakunnat ehtivät yhtiöittää tarvittavat sote-keskukset annetussa ajassa. Kyse on enemmän halusta tarttua toimeen, kommentoi selvitystulosta elinkeinoasioiden päällikkö Susanna Kallama Suomen Yrittäjistä.

– Työterveyspalveluja tarjoavat julkiset toimijat ovat saaneet monta vuotta aikaa yhtiöittää toimintansa, mutta siitä huolimatta kaikki eivät ole sitä tehneet. Kysymys ei ole ajasta, Kallama lisää.

Kahdeksan kuukautta kestävä yhtiöittäminen on kahdeksanvaiheinen [kuva].

Siihen kuuluvat osat ovat osittain tavanomaisia asioita yritystoimintaa käynnistettäessä: toimintaympäristön kartoitus, liiketoimintasuunnitelman luominen, yhtiöitettävän toiminnan määrittely, operatiivisen toimintamallin valmistelu, taloudellinen valmistelu, oikeudellinen valmistelu, organisoituminen ja nimitykset sekä toiminnan ja omaisuuden siirron valmistelu.

Julkinen ja yksityinen toimija samanarvoiseen asemaan

Sote-uudistuksen rakennuspaloina ovat peruspalveluiden valinnanvapaus, palvelusetelit sekä henkilökohtainen budjetti.

Keskeinen tavoite on se, että julkinen ja yksityinen sektori tarjoavat palveluitaan samanarvoisessa asemassa.

– Yhtiöittämisessä ei ole mitään pelättävää. Se on vain keino saattaa kaikki toimijat samanarvoiseen asemaan. Kun puhutaan tuoton maksimoinnista, niin pitää muistaa, että osakeyhtiössä omistaja määrittelee tuottotavoitteen. Osakeyhtiömuoto takaa vastuullisen verorahojen käytön, sillä tulojen pitää kattaa menot, Kallama sanoo.

*Uutista täsmennetty 10.4. klo 9:35 – BDO Oy:n määritelmä.

Juhani Ojalehto

juhani.ojalehto@yrittajat.fi