13.3.2017 klo 10:48
Uutinen

Yrittäjät: Yleinen palkka-ale ei tarpeen

Suomen Yrittäjät ei kaipaa Suomeen yleistä palkka-alea vaan laajaa paikallista sopimista, joka sallii mahdollisimman monipuolisesti sopimisen työehdoista työpaikoilla, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen sanoo.

– Jokaisella yrityksellä on ainutlaatuinen kilpailutilanne, joka vaatii reagointia, jotta yritys voi menestyä ja luoda työpaikkoja. Ratkaisu ei ole yleinen palkka-ale vaan se, että yritykset ja henkilökunta voivat halutessaan sopia oman työpaikkansa kilpailukyvyn turvaavista työehdoista mahdollisimman laajasti, myös työehtosopimuksista poiketen, Mäkynen toteaa.

Elinkeinoelämän keskusliiton puheenjohtaja Veli-Matti Mattila esitti sunnuntaina Helsingin Sanomissa, että suomalaisten palkat ovat 10–15 prosenttia liian korkeat ja että ”tarvitsemme Suomessa vielä useita kikyjä”.

Mäkysen mukaan Suomessa ei tarvita yhtään viime vuoden kaltaista kilpailukykysopimusta, joka ei ollut joustavuutta ja paikallista sopimista lisäävä rakenteellinen uudistus.

– Yhdyn täysin Mattilan näkemykseen, että keväällä solmittu kilpailukykysopimus ei alkuunkaan riitä nostamaan Suomea. Kikyjen sijaan tarvitaan paikallista sopimista lisäävä rakenteellinen uudistus. Mattila on oikeassa siinä, että Suomella on suuri kilpailukykyongelma. Ratkaisu siihen on rohkea järjestelmäuudistus, joka siirtää valtaa työpaikoille ja antaa yrityksille mahdollisuuksia menestyä, Mäkynen toteaa.

Lue lisää >>