YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Yrittäjätarina: Pään kovalevy pitää välillä putsata
Elämänmuutosvalmennuksessa tehdään oivalluksia elämästä. Metodeja voi soveltaa myös kotioloissa.
Mervi Lindström halusi 20 vuotta sitten oppia yhdistämään jaksamisensa kannalta pehmeät arvot vaativaan työelämäänsä, ja kouluttautui elämäntaidon valmentajaksi. Viimeisten kymmenen vuoden ajan hän on tarjonnut Kannustamo-yrityksessään valmennusta elämän muutostarpeisiin yksityisille ja yrittäjille.
Elämänmuutosvalmennus alkaa rentoutumisesta: huonolla fiiliksellä ihminen ei tee parhaita mahdollisia päätöksiä. Sen jälkeen Lindström selvittää, millainen muutostarve asiakkaalla on, mitä hän valmennukselta haluaa ja kuinka tavoitteen voisi saavuttaa. Pohdinnan ja keskustelun apuna ovat käytännön harjoitukset, esimerkiksi piirtäminen tai kirjoittaminen.
– Valmennus on kuin mielen uudelleenohjelmointia: pää on kuin tietokone, jonka kovalevy pitää välillä putsata. Kaikkea ei voi muuttaa kerralla.
Elämää tavataan suorittaa
Mervi Lindström toimii myös yrityskummina, ja kokee, että yrittäjät ovat tarvinneet henkiseen hyvinvointiin keskittyvää valmennusta erityisesti koronapandemian alettua. Hyvinvointiin pitäisikin kiinnittää huomiota ennen esimerkiksi stressin aiheuttamia sairauspoissaoloja.
– Jokaisen pitäisi muistaa, että on ihan itse elämänsä tärkein ihminen. Kun elämän eri osa-alueet ovat tasapainossa, pystyy loistamaan töissäkin, Lindström painottaa.
Hän neuvoo pysähtymään päivittäin tai vähintään viikoittain kysymään itseltään, kuinka voi ja elääkö arvojensa mukaista elämää.
– Jos elämänarvona on esimerkiksi perhe, niin jääkö perheelle riittävästi aikaa? Jos ei, otetaan tavoitteeksi muuttaa tilanne. Tavoitteesta tehdään selkeä ja realistinen. Valmentajan tehtävä on auttaa asiakasta kohti onnellisempaa elämää.
Puhumalla parempi olo
Mervi Lindström suosittelee puhumaan esimerkiksi perheenjäsenen, ystävän tai ulkopuolisen ihmisen kanssa, jos stressi uhkaa saada liikaa valtaa elämästä.
– Moni asia voi selvitä jo ääneen puhumalla, tai ainakin tulla ajatus siitä, mitä kannattaisi tehdä.
Lindström painottaa valmennuksessa positiivisen ajattelun tärkeyttä.
– On helppo sanoa, mitä ei halua, mutta se ei vie eteenpäin. Sen sijaan pitäisi ajatella mitä haluaa ja kuinka sen voisi saavuttaa, hän selventää.
Hyvinvointia luonnosta
Mervi Lindström vinkkaa, että hyvinvointia voi lisätä vaikkapa metsässä tai kaupunkipuistossa tietoisesti hengittämällä: luonto tuo hyvää oloa, laskee verenpainetta ja rauhoittaa sykettä.
Omia tuntemuksiaan voi sanoittaa vertaamalla niitä esimerkiksi kasviin tai kiveen ja pohtimalla, miksi juuri se muistuttaa omaa oloa.
– Sitten keskitytään hengittämään sisään itseä energisoivia positiivisia asioita ja huokaisemaan ulos raskaat ajatukset. Samalla uskotellaan itselle, että kaikki järjestyy. Näin aivoille viestitään, että tästä selvitään, ja kehon stressitila helpottaa, Lindström päättää.
Vinkkejä hyvinvointiin
- Pura ajatuksiasi puhumalla tai kirjoittamalla
- Keskity positiiviseen ilmaisuun ja hengittämiseen
- Nauti luonnosta ja keskity yksityiskohtiin tai vain olemiseen
- Kuuntele kuulumisiasi tasaisin väliajoin
Teksti ja kuvat: Susanna Eriksson