YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

30.3.2021 klo 09:11
Uutinen

Yrittäjätarinoita Espoosta: Espoo Mending antaa vanhoille vaatteille uuden elämän

Vaateteollisuus on yksi maailman eniten saastuttavista teollisuudenhaaroista, ja sen päästöt ovat maailmanlaajuisesti valtavat. Jokaisen uuden vaatteen valmistamiseen tarvitaan materiaalin lisäksi energiaa ja vettä. Tämän sisäistäminen sai Tuuli Solhagenin jättämään työnsä vaateteollisuudessa ja perustamaan oman yrityksen.

Tuuli on opiskellut kielitieteitä ja markkinointia yliopistolla. Aiemmin hän työskenteli markkinointitehtävissä perinteisellä vaatetoimialalla eli suomeksi sanottuna hän yritti saada ihmiset ostamaan lisää vaatteita. Vähitellen hän tutustui kuitenkin paremmin vaatteiden tuotantoon ja siihen, miten paljon se kuormittaa ympäristöä. Ja ymmärsi, että hän oikeastaan haluaisi saada ihmiset ostamaan vähemmän, ei enemmän.

Espoo Mending liikeidea

Mitä enemmän Tuuli luki vaateteollisuudesta ja sen ympäristövaikutuksista, sitä enemmän hän halusi itse tehdä asialle joitain. Hän kertoo suunnitelleensa omaa yritystä jo jonkin aikaa ennen kuin hän syksyllä 2019 päätti perustaa oman ompelimon, Espoo Mending. Tuuli oli itse aiemmin useamman kerran huomannut, ettei ole aivan helppoa löytää korjaajaa vanhoille vaatteille. Liikeideallaan hän voisi sekä tarjota korjauspalveluita että auttaa vähentämään ympäristökuormitusta.

Koska Tuuli on opiskellut markkinointia ja työskennellyt myynnin parissa, hän ei juurikaan tarvinnut apua yrittämisen käytännön asioissa. Ennen toiminnan käynnistämistä hän tapasi kuitenkin YritysEspoon yritysneuvojan voidakseen keskustella suunnitelmistaan asiantuntijan kanssa.

Espoo Mendingin liikeidea on tehdä korjausompelua ja näin pidentää vanhojen vaatteiden käyttöikää. Kun korjautamme vanhat vaatteemme pois heittämisen sijaan, voimme vähentää maailmanlaajuisen vaateteollisuuden aiheuttamaa valtavaa ympäristökuormaa.

Toiminnan käynnistäminen

Kun Tuuli oli päättänyt perustaa korjausompelimon, hän ryhtyi opiskelemaan ompelijaksi Axxellissa. Hänen mukaansa koulussa oppii kuitenkin vain perusasiat. Vanhojen vaatteiden korjaamisessa ei ole olemassa valmiita vastauksia tai ohjeita vaan tehdessä oppii vähitellen, mikä toimii ja mikä sopii yhteen.

Tuulin ompelimo sijaitsee Kauklahdessa, joka on viime aikoina tullut tunnetuksi luovista yrittäjistään. Ompelimo on lähellä Kauklahden asemaa, ja se on avoinna iltaisin ja viikonloppuisin ajanvarauksella. Tuuli on aktiivisesti mukana kauklahtelaisten yrittäjien verkostossa.

Tuuli Solhagenin ei ole tarvinnut ottaa lainaa yritystään varten, sillä hän on investoinut oikeastaan vain ompelukoneisiin. Markkinoinnissa hän on keskittynyt digitaaliseen markkinointiin eli someen. Tuulin mukaan on tärkeää, että yrityksellä on hyvännäköiset ja hyvin toimivat kotisivut ja Instagram-tili. Hän oli työskennellyt some-markkinoinnin parissa aiemminkin eikä tarvinnut apua omien kotisivujen tekemiseen. Myös Google-optimointi oli tuttua Tuulille jo ennestään.

Eniten Tuuli on kuitenkin panostanut yrityksen Instagram-tiliin. Hänen mukaansa tilin tulee olla houkutteleva ja mielenkiintoinen, jos sen avulla aikoo saada uusia asiakkaita. Siinä Tuuli onkin onnistunut.

Osa-aikayrittäjyyttä ja idealismia

Tuulin mukaan toiminta on käynnistynyt paremmin kuin hän osasi odottaa, mutta vielä hän ei tule toimeen pelkällä yrittäjyydellä. Hän on kuitenkin onnistunut yhdistämään yrittäjyyden osa-aikatyöhön tavalla, joka on hänelle juuri sopiva. Päivisin Tuuli tekee etätöitä ja iltaisin hän ompelee. Näin hänellä on vakituisia tuloja ja työtovereita, eikä hän omien sanojensa mukaan väsy, vaikka työpäivät venähtävät pitkiksi, kun ne on selkeästi jaettu kahteen osaan. – Yksinyrittäminen on, no, aika yksinäistä, Tuuli toteaa. – Nyt voin olla yksinyrittäjä ja toteuttaa itseäni, mutta siitä huolimatta minulla on työyhteisö.

Yrityksen kotisivuilla www.espoomending.fi on tietoa vaateteollisuudesta ja sen ympäristövaikutuksista.

Tiesitkö esimerkiksi, että farkkujen valmistukseen kuluu vähintään 6 200 litraa makeaa juomavettä?
Tuuli toteaa, että hän saattaa vaikuttaa idealistilta, mutta hän haluaa omalla toiminnallaan olla muuttamassa ihmisten kulutustottumuksia. Voimme kaikki muuttaa omaa käytöstämme, jos vain haluamme. Jos emme tee mitään, mikään ei ikinä muutu. ”Pienistä puroista syntyy suuri joki.”

Teksti: Marianne Sundblad
Kuva: Espoo Mending