YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Yrittäjyys, palkkatyö vai molemmat?
Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien Yksinyrittäjien verkoston johtoryhmä pitää ensiarvoisen tärkeänä, että nyt käynnissä oleva yhdistelmävakuutuksen valmisteluprosessi etenee ripeää vauhtia.
Talouden ajankohtaiset haasteet ovat vaikuttaneet monen yksinyrittäjän liiketoimintaan ja yhä useampi yrittäjä pohtii erilaisia keinoja tilanteen parantamiseksi. Yksi yleinen ratkaisu on osa-aikaisen palkkatyön etsiminen yritystoiminnan rinnalle. Yhdistelmävakuutuksen käyttöönoton myötä tarve valtion kautta ohjautuviin taloudellisiin tukiin vähenee, kun ihmiset uskaltavat ja pystyvät itse vaikuttamaan aktiivisesti omaan työllistymiseen.
Yhdistelmävakuutuksella voidaan edistää myös ikääntyvien ammattilaisten työllistymistä työsuhteisiin ja yrittäjyyden kautta. Ikäsyrjintään työmarkkinoilla törmännyt voi löytää yrittäjyyden tai osa-aikayrittäjyyden kautta uusia mahdollisuuksia, kun ei tarvitse miettiä työntekemisen muodon vaikutuksia työttömyysturvaan. Sama koskee nuoria, jotka ovat siirtymässä työmarkkinoille ja kokevat työsuhteeseen työllistymisensä haasteelliseksi vähäisen työkokemuksensa tai oman ammattialansa heikon työllisyystilanteen vuoksi. Tällöin yrittäjyys voi olla hyvä vaihtoehto itsensä työllistämiseen.
Pohjois-Pohjanmaan Yksinyrittäjien verkoston johtoryhmä kannattaa Suomen Yrittäjien esitystä, jonka mukaan sosiaaliturvajärjestelmän on kohdeltava ihmisiä yhdenvertaisesti riippumatta siitä, työskentelevätkö he työntekijöinä vai yrittäjinä vai molempina.
Suomen Yrittäjät esittää:
- Samanaikainen yrittäjätyön ja palkkatyön vakuuttaminen mahdollistaisi työttömyysturvan kerryttämisen rinnakkain sekä työntekijänä että yrittäjänä tehdystä työstä. Yhä useampi henkilö tekee töitä vuoroin yrittäjänä ja vuoroin työntekijänä, limittäin, lomittain ja peräkkäin. Työttömyysturva on ainoa sosiaalivakuutuksen laji, jossa eri statuksilla tehtyä työtä ei voi yhtäaikaisesti vakuuttaa. Tällä hetkellä ansiosidonnaista työttömyysturvaa voi kerryttää joko työntekijänä tai yrittäjänä, mutta rooleja ei voi yhdistää.
- Yrittäjän ja työntekijän erillisistä työssäoloehdoista olisi syytä luopua ja siirtyä yhteen työssäoloehtoon, jossa huomioitaisiin molemmissa rooleissa työskentely. Viime vuosina sivutoiminen yrittäminen on lisääntynyt ja on tärkeää, että myös sivutoimiset yrittäjät pääsevät samalle viivalle muiden kanssa.
- Yrittäjän ja työntekijän työssäoloehdot tulee yhdistää siten, että molemmista työnteon tavoista voi kerryttää turvaa yhdessä. Järjestelmää tulee muuttaa niin, että palkkatyössä ja yrittäjänä työllistyvä henkilö saisi kaikki tulonsa huomioitavaksi, kun päätetään henkilön oikeudesta ansiopäivärahaan sekä päivärahan suuruudesta. Työssäoloehdon kertymisen tulee perustua vakuutettuun työtuloon ja työskentelyn kestoon.
- Yrittäjän työssäoloehtoon sairastumistilanteissakin tulee lukea kalenterikuukausi, jonka aikana henkilö on saanut sairauspäivärahaa enintään puolet ajasta ja eläkemaksu on maksettu ko. ajalta. Palkansaajille palkallinen sairausaika luetaan työssäoloehtoon. Yrittäjille sairausaikaa sen sijaa ei lueta työssäoloehtoon, vaikka hän maksaa kaikki vakuutusmaksut myös sairausajalta.
Lisätietoja kannanotosta: Pekka Kantola, puheenjohtaja, Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien yksinyrittäjien verkosto, p. 044 7777 585 Lisätietoja Suomen Yrittäjien esityksistä: Harri Héllsten, työmarkkina-asioiden päällikkö, Suomen Yrittäjät, p. 050 502 0111