Kaupparekisteri ja huijaus
Vastikään perustettu yritys kaapattiin yhdellä kaupparekisteri-ilmoituksella. Kuva: Getty Images
15.9.2022 klo 08:01
Uutinen

Yritys ehti olla toiminnassa neljä viikkoa, kunnes se kaapattiin – Yrittäjä epäuskoinen: ”En olisi voinut kuvitella, että se on ilmoitusluontoinen asia”

Yrittäjä ihmettelee, miten hallituksen kaappaus onnistuu vain yhdellä rekisteri-ilmoituksella.

Fixonomi Oy:n yrittäjä Miika Jokelainen ehti hädin tuskin perustaa yrityksensä ennen kun se joutui huijauksen kohteeksi.

Iltalehti uutisoi tapauksesta, jossa huijari sai yhdellä sähköisellä asiakirjalla vaihdettua Fixonomin hallituksen kolme jäsentä ja kaappasi yrityksen. Hallituksen kokoonpanon meni mutkitta läpi PRH:ssa.

Ilmiö ei ole uusi. Olemme aikaisemmin uutisoineet vastaavasta tapauksesta.

Onnekseen Jokelainen sai tietää asiasta pian, vaikka viranomaiselta ei tullut hänelle mitään ilmoitusta hallituksen muutoksesta.

– PRH sai palautettua aiemman hallituksen kokoonpanon tunnissa siitä, kun otin yhteyttä, Jokelainen kertoo.

Hän on kiitollinen siitä, ettei ainakaan tähän mennessä ole tullut esille väärinkäytöksiä.

– Yllätyin siitä, ettei huijari yrittänyt esimerkiksi tilata maksukortteja tai verkkopankkitunnuksia pankista, mikä olisi kaiken järjen mukaan ollut mahdollista. Olemme odottaneet, tuleeko jostain laskuja, mutta ainakaan toistaiseksi ei ole tullut.

Vielä viime perjantaina Finder-palvelussa näkyivät väärän hallituksen tiedot. Ne korjaantuivat päivän viiveellä.

”Systeemi rakennettu väärin”

Jokelainen ei osaa sanoa, onko huijari todellinen vai keksitty henkilö. Hallitukseen oli nimetty kolme henkilöä, joista ainakin yksi asuu tiettävästi Espoossa. Yksi heistä oli tunnistautunut PRH:n järjestelmään omilla verkkopankkitunnuksillaan.

Huijari oli käyttänyt väärennettyä asiakirjaa, jonka mukaan Fixonomin yhtiökokous oli päättänyt uudesta hallituksesta. Liitteenä oli kauppakirja, jonka mukaan uudet jäsenet olivat ostaneet yhtiön osakkeita. Alla oli väärennetty Jokelaisen allekirjoitus.

Jokelainen on äimistynyt siitä, miten huijaus onnistui näin helposti.

– Ei voi kuin ihmetellä, miten helppoa yrityksen kaappaaminen on. En olisi voinut kuvitella, että se on vain ilmoitusluontoinen asia. Kun yrityksemme perustettiin, ilmoituksen käsittelyaika oli neljä kuukautta. Se oli kaikkea muuta kuin nopeaa.

Yrittäjä toivoo, että PRH:n järjestelmää kehitetään niin, ettei huijaus onnistu näin helposti.

– Systeemin pitäisi olla sellainen, että jos uusia hallituksen jäseniä nimetään, aiemman hallituksen edustajan pitäisi vahvistaa nimitys. Siitä pitäisi heti lähteä tarkistuspyyntö hallituksen jäsenille. Se olisi täysin sähköisesti hoidettavissa. Nykyisellään systeemi on rakennettu väärällä tavalla.

Fixonomi on kehittänyt kodin huoltoon liittyvien palveluiden verkkokaupan, joka avautui neljä viikkoa sitten. Verkkokaupasta voi ostaa kodin huoltoon liittyviä palveluita kiinteällä hinnalla. Jokelainen on toinen yrityksen perustajista.

PRH: Ajamme lakiin muutoksia

PRH on ajamassa muutoksia kaupparekisterilakiin, jonka uudistaminen on parhaillaan lausuntokierroksella.

PRH:n lakimies Sami Sihvosen mukaan nykyisessä lainsäädännössä on rajoitteita sen suhteen, millaisia selvityksiä kaupparekisteri-ilmoituksiin voi liittää mukaan ja millaisia selvityksiä PRH voi pyytää liittyen ilmoituksiin.

– Lakimuutoksen kautta pyrimme saamaan lakiin keinoja, joilla pystyisimme estämään huijauksia. 

Nykyisin PRH on pyrkinyt ehkäisemään väärinkäytöksiä tiedottamalla asiasta nettisivuillaan ja sosiaalisessa mediassa.

PRH on ajanut lakiin muutosta, joka mahdollistaisi suostumuksen saamisen kaikilta niiltä, joita ollaan ilmoittamassa hallituksen jäseniksi. Sihvosen mukaan suostumuksen pyytämisessäkin on riskinsä.

– Kun yhtiökokous on valinnut uuden hallituksen, ongelmana on, miten voimme edellyttää suostumusta henkilöltä, jolla ei ole kenties enää mitään tekemistä yhtiön kanssa. Hallituksen vanha jäsen voisi tässä tapauksessa hidastaa hallituksen kokoonpanon nimittämistä.

Joissain tapauksissa henkilö on saatettu ilmoittaa yrityksen hallitukseen vasten hänen tahtoaan. Tässä tapauksessa suostumuksen pyytäminen olisi toivottava muutos. PRH esittää lisäksi, että se voisi edellyttää aikaisemmin rekisteriin merkityltä hallituksen jäseneltä jonkinlaista kuittausta hallituksen kokoonpanon muutokselle.

Sihvosen mukaan huijaukset ovat toisiaan niin taitavasti tehty, että asiaa käsittelevän PRH:n työntekijän on lähes mahdotonta huomata niitä. 

– Jos henkilö on valmis tekemään rikoksen ja käyttää omia pankkitunnuksiaan vahvaan tunnistautumiseen, valvonta on vaikeaa.

PRH:lle tulee vuosittain yli 200 000 rekisteri-ilmoitusta. Sihvonen huomauttaa, että huijausten määrä suhteessa kokonaismäärään on hyvin pieni.

Pauli Reinikainen