YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

24.2.2021 klo 10:30
Uutinen

Yrityskauppamarkkinoilla on hurjasti tarjontaa – ”Yrityskaupat täytyy saada yhtä arkisiksi kuin asunto- ja autokaupat”

Omistajanvaihdosten edistäminen on oltava vahvempi osa elinkeinopolitiikka kaikilla tasoilla, kunnista kansalliselle tasolle, Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala sanoo.

Pk-yrityksistä lähes 40 prosenttia suunnittelee toteuttavansa omistajanvaihdoksen seuraavan kymmenen vuoden aikana. Kahden seuraavan vuoden aikana omistajanvaihdos on suunnitelmien mukaan edessä 12 prosentilla yrityksistä. Yleistettynä tämä tarkoittaa karkeasti arvioiden sitä, että noin 30 000 pientä ja keskisuurta yritystä suunnittelee omistajanvaihdosta seuraavan kahden vuoden aikana.

Tieto käy ilmi Suomen Yrittäjien, Temin ja Finnveran teettämästä Pk-yritysbarometristä, joka on alueellisesti ja toimialarakenteeltaan Suomen kattavin elinkeinoelämän kysely.

Lukemissa on alueellisia eroja: valtakunnallisesti 17 prosenttia yrittäjistä suunnittelee omistajanvaihdosta seuraavan 3-5 vuoden aikana, mutta esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla tämä luku on peräti 23 prosenttia.

– Määrät ovat hätkähdyttävän suuria ja tämä on lukujen valossa signaali siitä, että yrittäjien – kuten suomalaisten muutenkin – ikärakenne on haastava. Mutta tämä on vahva viesti myös siitä, että omistajanvaihdosten edistäminen on oltava vahvempi osa elinkeinopolitiikka kaikilla tasoilla, kunnista kansalliselle tasolle. Siksi julkistimme alkuvuonna 15-kohtaisen toimenpideohjelman omistajanvaihdosten edistämisestä, Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala sanoo.

Elämänyö ja työpaikat vaarassa kadota

Suhteellisesti eniten omistajanvaihdoksia harkitaan kaupan alalla, jossa omistajanvaihdos on odotettavissa kymmenen vuoden aikana lähes puolessa yrityksistä.

Kasvuhalukkuuden mukaan tarkasteltuna omistajanvaihdoksia suunnitellaan eniten voimakkaasti kasvuhalukkaissa yrityksissä: niistä 46 prosenttia suunnittelee omistajanvaihdosta seuraavan 10 vuoden sisällä. Vaikka ikääntymisestä johtuen suunnitellaan omistajanvaihdoksia, tämä kertoo siitä, että monilla yrityksillä on kasvuaikeita ja näin myös halua menestyä.

Omistajanvaihdosten sujuvuus on tärkeää, sillä liiketoiminnan siirtäminen yrityskaupalla, sukupolvenvaihdoksella tai muulla omistajanvaihdoksella luo yritystoiminnalle mahdollisuuden jatkua ja kehittyä.

Yrityksen laajentamista tai perustamista harkitsevalle yrityksen tai liiketoiminnan ostaminen on varteenotettava vaihtoehto.

Valtakunnallisesti pk-yrityksistä 11 prosenttia on kiinnostunut ostamaan yrityksen tai liiketoiminnan seuraavan kahden vuoden aikana. Ostohalukkaista yrityksistä ulkopuolista rahoitusta tarvitsee 78 prosenttia, mikä tarkoittaa, että rahoituskanavia ja -keinoja tulee myös kehittää.

– Omistajanvaihdoksissa on mitä suurimmissa määrin kyse työpaikkojen jatkosta, Kujala huomauttaa.

Suomen Yrittäjät esittää, että kokeneille liikkeenjohdon ammattilaisille luodaan Yrittäjäksi yritysostolla- valmennus.

Lisäksi oppilaitoksiin tarvitaan lisää jatkajakouluja, jotta yrittäjiksi haluavat nuoret hoksaavat, että yritystä ei aina tarvitse perustaa, vaan voi ostaa jo olemassa olevan yrityksen.

– Yrityskaupat täytyy saada yhtä arkisiksi kuin asunto- ja autokaupat, Kujala sanoo.

Kujalan mukaan on suorastaan kummallista, että yrityksien arvonkehittämiseen ja myyntiin ei suhtauduta samalla vakavuudella kuin asuntoon vaikka siinä yrityksessä on kiinni koko elämäntyö sekä valtavasti panostusta ja osaamista.

Apua omasta aluejärjestöstä

Pk-yritysbarometrin mukaan oman alueen maksuttomat omistajanvaihdospalvelut ovat yrittäjille houkuttelevin vaihtoehto, mistä hakea apua omistajanvaihdoksissa. Myös tilitoimistojen puoleen käännyttäisiin useasti. Konsultteja ja asianajajatoimistoja käyttäisivät laajemmin suurimmat pk-yritykset.

Useassa Suomen Yrittäjien aluejärjestössä on omistajanvaihdosasiantuntija jäsenyrittäjien apuna.

Suomen Yrittäjien aluejärjestöt panostavat nyt omistajanvaihdoksiin erilaisten hankkeiden ja palveluiden myötä.

– Aluejärjestömme ovat ottaneet teemasta hienosti koppia. Toimistomme eri puolilla maata auttavat konkreettisesti yrittäjiä heidän elämäntyönsä jatkamisessa. Omistajanvaihdosten edistäminen on tärkeimpiä elinkeinopoliittisia painopisteitä tällä vuosikymmenellä, Kujala toteaa.

Suunnitellut omistajanvaihdokset alueellisesti:

1. Etelä-Karjala 37 %

2. Kainuu 36 %

3. Keski-Pohjanmaa ja Keski-Suomi 35 %

5. Häme, Lappi, Etelä-Savo ja Kymenlaakso 33 %

9. Etelä-Pohjanmaa 31 %

10. Savo ja Varsinais-Suomi 30 %

12. Pohjois-Pohjanmaa 29 %

13. Helsinki ja Satakunta 28 %

15. Päijät-Häme ja pääkaupunkiseutu (Espoo, Kauniainen, Vantaa) 26 %

17. Rannikko-Pohjanmaa 24 %

18. Pirkanmaa 23 %

19. Uusimaa (pl. Espoo, Helsinki, Kauniainen, Vantaa) 22 %

20. Pohjois-Karjala 20 %

Suomen Yrittäjät, työ- ja elinkeinoministeriö ja Finnvera julkistavat Pk-yritysbarometrin kaksi kertaa vuodessa, helmikuussa ja syyskuussa.

Suomen Yrittäjät julkisti tammikuussa 15 toimenpidettä omistajanvaihdosten vauhdittamiseksi -ohjelman. Pääset lukemaan sen täältä.

Kuva Getty Images

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi