YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

3.5.2018 klo 09:14
Uutinen

Yrityskauppoja tehdään ennätystahtiin – ohjelmistotalot erityisen aktiivisia

Ostajan kannalta yrityskauppa on hyvä tapa ryhtyä yrittäjäksi tai laajentaa toimintaa kansainväliseksi.

Pienet ja keskisuuret yritykset ovat toteuttamassa yrityskauppoja tänä vuonna hyvin aktiivisesti, kertoo Nordea arviossaan.

Yrityskauppojen määrä on ollut korkealla tasolla useamman vuoden. Kuluvasta vuodesta näyttää tulevan Nordean mukaan hyvin vilkas. Erityisen aktiivisia ovat olleet sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yritykset sekä ohjelmistotalot.

– Vaikka viime vuosi oli ennätyksellinen pk-yritysten yrityskaupparintamalla, niin tällä hetkellä hankkeita on vireillä viime vuoden vastaavaa aikaa runsaammin, kertoo Nordean yrityspankeista vastaava liiketoimintajohtaja Aleksi Lehtonen.

Yrityksen omistajalla on yhä enemmän toteuttamiskelpoisia vaihtoehtoja yrityksen myyntiin tai yrityksen uudistamiseen. Yhteistyö pääomasijoittajien, bisnesenkeleiden, juniorrahoittajien tai muiden yritysten kanssa voi tuoda kaivattuja kasvumahdollisuuksia. Tällaisia kasvua tukevia verkostoja toimii Suomessakin useita.

– Yhä useammat suomalaisyritykset, niin suuremmat kuin pk-yritykset ovat toteuttaneet myös listautumisia. Pohjoismaisesta näkökulmasta katsottuna aktiivisuus on toki vielä vähäisempää kuin esimerkiksi Ruotsissa, Lehtonen toteaa.

Uudelle yrittäjälle yrityskauppa tarjoaa hyvän keinon saada jo markkinoilla toimivan yrityksen, jolla voi olla valmiina toimivat verkostot ja hyvä henkilökunta.

Mallia suuryrityksistä

Nordea uudisti huhtikuun alussa pienten ja keskisuurten yritysasiakkaiden palvelumalliaan. Se toimii nyt yhtenäisellä tavalla kaikissa Pohjoismaissa. Lehtosen mukaan yrityskauppojen rahoittaminen on muuttumassa pienissä ja keskisuurissa yrityksissä suuryritysten mallin suuntaan.

– Taselainojen osuus on pienenemässä ja pankit auttavat yrityksiä löytämään uusia rahoitusratkaisuja yhä useammin joukkovelkakirjalainoista, syndikoiduista lainoista tai juniorlainoista. Näiden osuudet ovat vielä pk-yrityksillä selvästi pienemmät kuin suuryrityksissä, mutta muutoksen suunta on selvä, Lehtonen jatkaa.

Kuva: iStockPhoto

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi