YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

6.11.2019 klo 08:04
Uutinen

Yritysten jatkajiksi kaivataan lisää nuoria yrittäjiä – Emilia Vuorenmaa sai perheyrityksen jatkaakseen 26-vuotiaana yhdessä yössä

Usein yritysten jatkajat ovat kokeneita, mutta eivät suunnittele kansainvälistymistä. Emilia Vuorenmaasta tuli toimitusjohtaja yhdessä yössä, mutta ei koskaan epäillyt, etteikö selviäisi.

Teknisen tukkukaupan toimija Vuorenmaa Yhtiöiden Emilia Vuorenmaa oli 26-vuotias, kun hänen isänsä Timo Vuorenmaa menehtyi äkillisesti 13 vuotta sitten.

– Isä ehti sairastaa vajaa pari vuotta, mutta hänen menehtymisensä tuli yllättäen. Emme ehtineet puhua jatkosta käytännössä ollenkaan lyhyttä keskustelua autossa lukuun ottamatta, toimitusjohtaja Emilia Vuorenmaa sanoo

Perheyrityksestä luopuminen ei ollut vaihtoehto.

– Vaikeampi vaihtoehto olisi ollut olla jatkamatta, hän jatkaa.

Emilia ja pikkuveli Ville Vuorenmaa saivat yrityksen jatkaakseen yhdessä yössä. Ville oli jo valmiiksi töissä Vuorenmaa Yhtiöillä myynnissä, mutta Emilialla jäivät prosessitekniikan opinnot Oulun yliopistossa kesken. Hänestä tuli toimitusjohtaja. Roolien jako sisarusten kesken oli luontevaa.

– Meni varmaan 10 vuotta siihen, että opin ajattelemaan yritystä minun ja meidän yrityksenä, enkä isän firmana, Vuorenmaa sanoo.

Suuriin mutta omiin saappaisiin

Muutostilanteessa edettiin päivä kerrallaan. Emilia aloitti soittamalla tilitoimistoon ja kirjanpitäjälle.

– Paras apu tuli omasta organisaatiosta. Kaikki hoitivat oman tonttinsa ja tekninen tukkukauppa pyöri. Yritys oli myös hyvässä kunnossa. Verenperintönä on varmaan tullut se, etten kertaakaan ajatellut, ettemme selviäisi. Silloin ei varmasti oltaisi selvitty, Vuorenmaa naurahtaa.

Vuorenmaa Yhtiöt oli vahvasti Timo Vuorenmaan yritys, joten saappaat olivat suuret. Samalla tavalla Emilia ei ole kuitenkaan halunnut yritystä hoitaa.

– Ajattelin, että olen haudassa ennen eläkeikää, jos jatkan isän mallilla. Ympärillä täytyy olla ihmisiä, jotka osaavat ja ovat parempia kuin itse, kun itse ei voi kaikkea kuitenkaan hoitaa. Ihmiset arvostavat sitä, että on läsnä, mutta tietävät, että minun puoleeni ei tarvitse kaikessa kääntyä, hän sanoo.

Vuorenmaa Yhtiöiden liikevaihto on reilu 10 miljoonaa ja se työllistää noin 50 työntekijää.

Valmistautuminen auttaa yrityskaupassa

Usein puhutaan siitä, miten yrityskauppaan tulisi valmistautua huolellisesti, jopa vuosia. Myyjän täytyy miettiä, miten aikansa käyttää, kun ei enää ole yrittäjä. Yrittäjän täytyy miettiä itselleen haluttava tulevaisuus ja lähteä pyrkimään sitä kohti. Kaupan tai sukupolvenvaihdoksen jälkeen on uskallettava päästää irti ja antaa seuraajan jatkaa.

Valmistautumiseen kuuluu myös se, että yritys on siirtokuntoinen. Yrittäjän osaaminen on muutettu yrityksen osaamiseksi. Yrityksen taseesta on siivottu pois kaikki liiketoimintaan kuulumattomat omaisuuserät, kassa on kevennetty ja tehty tarvittavat järjestelyt, kuten jaettu yritys osiin. Yritys voi jatkossa olla liiketoimintayhtiö, kiinteistöyhtiö ja tarvittaiessa sijoitusyhtiö. Yrittäjä voi myydä esimerkiksi vain liiketoiminnan ja pitää loput itsellään.

Joskus valmistautuminen ei ole mahdollista. Omasta kokemuksestaan Vuorenmaa suhtautuu asiaan rennosti.

– Perheyrittäjien ja sukupolvenvaihdoksen läpikäyneiden keskusteluryhmissä käy usein ilmi, että on yrittäjiä, joilla on aikaa valmistautua, mutta silti voi olla, että väistyvä sukupolvi ei malta väistyä toiminnasta ja se kiristää hermoja. Minusta olisi ollut monta kertaa kiva kysyä isältä, mutta en voinut. Asiat ovat olleet järjestettävissä, hän toteaa.

Toinen näkökulma yritysjärjestelyyn

Sittemmin Vuorenmaa Yhtiöt on kasvanut yrityskaupoin, joten Vuorenmaa on nähnyt omistajanvaihdosta myös toisesta näkökulmasta. Hänellä on myyjille ja ostajille tärkeä neuvo.

– Henkinen luopuminen on vaikeinta. Ajatus siitä, että joku muu omistaa minun yritykseni voi olla iso kysymys. Asioista keskusteleminen on tärkeää, hän sanoo.

Vuorenmaa Yhtiöt on parin vuoden sisään tehnyt kaksi yrityskauppaa Turussa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Toisessa omistajat kokivat vielä työn imua ja halusivat nähdä isomman organisaation, joten he jäivät yritykseen töihin. Toisessa nuorempi omistaja etsi kasvun tueksi isompia hartioita.

Molemmissa tapauksessa arki jatkuu ja prosesseja yhdistetään ja muokataan hiljalleen. Jo byrokratia vie kuusi kuukautta.

Tärkeää on, että sukset liukuvat samaan suuntaan.

– Täytyy puhua selvästi siitä, mitä tulevaisuus tuo tulleessaan, jotta mahdutaan jatkossakin samalle ladulle. Se heijastuu organisaatioonkin.

Yritykset eivät saa jäädä ilman jatkajaa

Yrityskauppa tai sukupolvenvaihdos yrityksessä on tärkeää, jotta työpaikat ja toiminnan jatkuvuus säilyy. Yhtä tärkeää on myös se, että yritykset uudistuvat ja löytävät uutta kasvuvirtaa eikä hankittua osaamista ja omaisuutta hukattaisi.

Suomessa 85 000 työnantajayrityksestä 15 000 suunnittelee tai toteuttaa parhaillaan omistajanvaihdosta tällä hetkellä.

Tänään keskiviikkona julkistettava Jatkajaprofiilit suomalaisissa omistajavaihdoksissa -tutkimus kertoo, että useimmiten yritysten jatkajat ovat kokeneita yrittäjiä, joilla on takanaan kokemusta yrityskaupasta. He toimivat usein jatkossakin kotimarkkinalla, eivätkä ne suunnittele kansainvälistymistä tai osaaminen siinä on heikkoa. Tutkimuksen tilasi Omistajanvaihdosfoorumi, ja sen teki Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto.

Tutkijat suosittelevat, että nuorille tulisi tarjota lisää tietoa omistajanvaihdosten mahdollisuuksista. Nuorten kiinnostus aloittaa yrittäjänä omistuksenvaihdoksen kautta näyttää melko vähäiseltä.

Omistajanvaihdos täytyisi tehdä tunnistettavammaksi reitiksi ryhtyä yrittäjäksi. Nuoret ja nälkäiset startup-henkiset yrittäjät näyttäisi puuttuvan tai ainakaan tutkimuskysely ei heitä tavoittanut.

– Tarvitsemme lisää kansainväliseen kasvuun tähtääviä nuoria jatkajia. Osa startup-innostuksesta olisikin tärkeää saada suunnattua olemassa olevien yritysten jatkamiseen. Kun asiakkaat, markkina-asema ja tiimit ovat valmiina, voivat kasvunnälkäiset nuoret saavuttaa nopeammin tavoitteensa, Suomen Yrittäjien projektipäällikkö ja Omistajanvaihdosfoorumin sihteeri Mika Haavisto kertoo.

Tutkijat suosittelevat, että erilaisia jatkajaryhmiä kannattaisi tunnistaa huolellisemmin, jotta tukitoimia voitaisiin kohdentaa tarkemmin. Myös rahoitusmuotoja tulisi tarkastella kasvu- ja kannattavuustavoitteiden keskinäiset suhteet huomioiden.

Lopuksi tutkijat ehdottavat, että portfolio- ja sarjayrittäjien tavoista johtaa, integroida ja kasvattaa liiketoimintojaan omistajanvaihdosten kautta tarvitaan lisää tietoa.

Jatkajan kokemus ei ole heikkous, vaan se auttaa liiketoiminnan haltuunotossa ja jatkokehittämisessä, muistuttaa Omistajanvaihdosfoorumin puheenjohtaja Jari Huovinen Elinkeinoelämän keskusliitosta.

–Uuden yrittäjän ja hänen edeltäjänsä samankaltaiset profiilit vahvistavat bisneksen jatkuvuutta, mikä on elintärkeää myös monen paikkakunnan työpaikkojen säilyvyyden kannalta, hän sanoo.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi