Henri Laine kehittää teollisuuden sivuvirroille kiertotalousratkaisuja Redono-yrityksessään.
15.6.2022 klo 15:39
Uutinen

Yritysten kiertotalousratkaisuja: Redonon Henri Laine kehittää yhteistyön kautta teollisuuden sivuvirroille käyttöä ruuan tuotannossa

Katso Uudenmaan Yrittäjien kiertotalouswebinaarista, miten Henri Laine eteni teknologian kehityksessä käyttäen erilaisia julkisia rahoitusinstrumentteja vaihe vaiheelta. Henrin puheenvuoro alkaa kohdasta 46.50

Henri Laineen yritysidea ja oma motivaatio on lähtenyt liikkeelle huolesta puhtaan veden ja puhtaan ruuan saatavuudesta kaikille.

– Kiertotalous on nyt kuuma aihe, miten voidaan tehdä asioita kestävämmällä tavalla, jotta voidaan ylläpitää maapallon resursseja vielä monta sukupolvea eteenpäin, Laine sanoo.

– Onneksi meillä on isojakin sateenvarjotukijärjestelmiä ja kestävän kehityksen tavoitteita, kuten Euroopan komission EU:n pellosta pöytään -strategia.

– Kiertotalous on yhtä kuin yhteistyötä. Kukaan ei mielestäni voi tehdä kiertotaloutta yksin. Jonkun jäte tai sivuvirta voi olla jonkun raaka-aine. Tätä ajatustapaa ja filosofiaa yritän yritykseni kautta viedä eteenpäin, Laine kertoo.

Biofeed on ratkaisu paikalliseen ruuantuotantoon teollisuuden kiertotalouden avulla

Henri Laineen kehittämässä kiertotalousratkaisussa kytketään viljelyteknologia, eli maanviljelyä, teollisuuden kiertotalousmalliksi.

Esimerkiksi Gasumin biokaasulaitos Lohjalla kerää biojätettä ruokakaupoista, ravintoloista ja kuntien biojätteet. Niistä tuotetaan pääasiassa biokaasua, joka käytetään polttoaineena. Siitä jäljelle jäävä biomassa on hyvin rakennerikasta ja kelpaa lannoitteeksi vaikka pellolle.

– Tässä tulemme mukaan meidän Biofeed-ratkaisulla, joka on oma patentoitu menetelmä, jossa teollisuuden eri sivuvirtoja voidaan käsitellä ja tuottaa niistä uusia kasvualustoja ruuan tuotannolle. Tuomme ruuantuotantoteknologiat teollisuuden kylkeen, jolloin sivuvirrat voidaan hyödyntää paikan päällä, Laine kertoo.

– Sama menetelmä voidaan tehdä esimerkiksi panimoiden kylkeen, missä oluttuotannon sivuvirtana syntyy ravinnerikasta mäskiä. Se voidaan kierrättää ruuan tuotannossa, esimerkiksi humalan viljelyssä. Menetelmä voidaan rakentaa ympärivuotiseksi sisäviljelyratkaisulla, Laine kertoo.

Hankerahoituksen kautta voi luoda uskottavuutta ja löytää kumppaneita

Henri Laine lähti aikanaan liikkeelle Maa- ja metsätalousministeriön Ravinteiden kierrätykseen kokeiluohjelman kautta. Sen jälkeen hän on käyttänyt teknologian kehityksessä erilaisia julkisia rahoitusinstrumentteja vaihe vaiheelta.

– Alkutaival oli tiukkaa ja jokaista penniä myöten piti miettiä, mihin rahaa voi käyttää. Julkisten tahojen myötämielinen suhtautuminen on rohkaissut ja auttanut sillä tapaa, että on ollut helpompi löytää muita tahoja ja rahoitusratkaisuja projektien ympärille.

– Hankerahoituksen kautta on syntynyt hyvää verkostoa ja nyt pyörii yritys toimii enemmän tulorahoituksella, Laine kertoo.

Lue Business Finlandin kiertotalouden kehittämiseen soveltuvista rahoitusinstrumenteista täältä

Katso Sitran Kiertotalouden kiinnostavimmat 2.1 -listaus täältä

Sitran Kiertotalouden käsikirja