YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Vastuullinen liiketoiminta
22.5.2024
Heli Kinnunen

Erotutko yritysvastuullisuudella vai -vastuuttomuudella?

”Vihreä siirtymä”, ”vihreät arvot”, ”vihreä energia”, ”vihreä sitä” ja ”vihreä tätä”. Vastuullisuus käsitteenä luo mielikuvan puhtaasta vedestä ja vihreästä luonnosta, vaikka tosiasiassa vastuullisuus (ja erityisesti yritysvastuullisuus) on paljon muutakin. Mutta mitä se todellisuudessa tarkoittaa? Ja miksi sen pitäisi kiinnostaa yrityksiä, jotka tavoittelevat toiminnallaan voittoa?

Lyhyesti yritysvastuullisuus tarkoittaa, että yrityksen toiminnassa otetaan huomioon sen vaikutukset ympäristön lisäksi ympäröivään yhteiskuntaan ja ihmisiin. Vastuullisuutta sekä sen tuloksia on tarkasteltava pidemmällä aikavälillä; vuosikvartaalit ovat malttamattoman mittareita, joten ne eivät sovi kuvaamaan vastuullisuusvalintojen ja -tekojen vaikuttavuutta ja tuloksia. Parasta vastuullisuutta on ottaa vastuullisuuden eri näkökulmat osaksi liiketoimintastrategiaa, toteuttaa strategiaa johdonmukaisesti ja tarkastella tuloksia tässä viitekehyksessä pidemmällä aikavälillä.

Mutta miksi? Vastuullisuus on mahdollisuus parantaa yrityksen mainetta, mutta tosi asiassa ja yksinkertaistettuna: se on oikein. Yrityksillä on velvollisuus toimia vastuullisesti ja minimoida toimintansa negatiiviset vaikutukset. Vastuullisella toiminnalla voi aidosti lisätä kilpailukykyä, kehittää omaa liiketoimintaa sekä vastata kestävän kehityksen haasteisiin. Yritys, joka tunnetaan vastuullisuudestaan, houkuttelee parhaita työntekijöitä, asiakkaita ja sijoittajia.

Välttämätöntä vastuullisuus on myös planeettamme tulevaisuudelle. Vastuuta yritysvastuullisuudesta kantavat yritykset ympäri maailman. YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030 tarjoaa yrityksille selkeän kehyksen vastuullisuustoiminnalle. Se sisältää 17 tavoitetta, jotka pyrkivät muun muassa poistamaan äärimmäisen köyhyyden, suojelemaan ympäristöä ja edistämään rauhaa ja oikeudenmukaisuutta. Yritysvastuun kantaminen ei ole aina helppoa, mutta se on välttämätöntä. Se vaatii yrityksiltä sitoutumista, aikaa ja resursseja. Mutta sen hyödyt ovat selkeitä: parempi maailma, parempi yhteiskunta ja parempi liiketoiminta. Tukea yritysvastuullisuusasioissa on saatavilla muun muassa Etelä-Savon aluejärjestöltä. Tässäkään tapauksessa ei kysyvä tieltä eksy. Yritysvastuu on älykästä liiketoimintaa, ja erityisesti se on investointi tulevaisuuteen.

Kirjoittaja toimii Etelä-Savon Yrittäjien ES TYKY hankkeessa yritysyhteistyönkehittäjänä. Hankesivustolle pääset tästä linkistä.

Heli Kinnunen