YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

9.10.2024
Nina-Mari Turpela

Tiedolla johtamista parannettava hyvinvointialueella

Satakunnan hyvinvointialue on viime viikkoina saanut kritiikkiä niin sisältä kuin ulkoa. Otin myös itse kantaa erityisesti sote-yrittäjien kohtelusta Satakunnan Kansa Länsi-Suomen yliökirjoituksessani (1.10.). Huomionarvoista ja kysymyksiä herättävää on se, miksi hyvinvointialueen luottamushenkilöt ovat olleet hyvin hiljaa. Vaalit ja ehdokashankinta ovat nurkan takana ja siksi erityisesti juuri nyt kaivataan mielestäni esimerkillistä päätöksentekoa ja näkemyksiä luottamushenkilöiltä.

Tiedolla johtaminen ja vaikutusten arviointi ovat ainoat keinot tavoitella todellisia säästöjä sekä julkisen sektorin ja yksityisen sektorin välistä järkevää työnjakoa. Päätöksenteko omilla vajavaisilla laskelmilla on vaarallista. Myös hyvinvointiala Hali ry julkaisi laskelmansa Sata-alueella ikäihmisten ympärivuorikautisen asumisen osalta. Näissä laskelmissa omatkin johtopäätökset saivat vahvistusta, sillä julkisen tuotannon hinta oli viidenneksen yksityistä kalliimpi. Hyvinvointialueenkin toimesta on todettu, että laadullisia eroja palveluissa ei ole tiukkojen laatuvaatimusten takia.

Olen peräänkuuluttanut elinvoimalupausta hyvinvointialueelta. Sen olennaisia osa-alueita ovat hyvä vuoropuhelu ja ennakoitavat valmisteluprosessit. Kuten olemme saaneet nyt paikallislehdestä lukea, vuoropuhelun laadusta on osapuolilla eriävät näkemykset. Tämä nyt ainakin on ensimmäinen asia, joka pitää saada kuntoon. Seuraavaksi valmisteluun pitää saada avoimempaa tietoa ja vaihtoehtojen tarkastelua sekä ostopalvelujen tarkempaa avaamista.

Kaikkein tärkeintä on, että saamme päätöksentekoon lisää osaamista ja hallintaa. Näennäisten säästöjen etsimisen tulee loppua, sillä se aiheuttaa vain hallitsemattoman kierteen. Hyvinvointialueelta on jyrkästi julkisuudessa kielletty, että ostopalvelukieltoa ei ole. Olen itse ollut palaverissa, jossa hyvinvointialueen edustajat ovat kertoneet ostokiellosta. Voimassa vai ei? Päätöstä ostokiellosta ei ole nähty, sen sijaan palveluntuottajat ovat – ja itsekin sen olen kuullut. Mitä päätöksentekijöille asiasta on kerrottu?

Niin tai näin, ihmisiä makuutetaan väärillä paikoilla jopa siinä määrin, että sairaalaleikkauksia ei pystytä tekemään ja leikkausjonot pitenevät. Omituisen kustannuskierteen lisäksi tämä on kaksinkertaisesti epäinhimillistä. Asioilla on muunlaisiakin seurauksia. Jaksavatko erikoislääkärit, joiden saanti Satakuntaan on muutenkin vaikeaa, odotella, että töitä saisi tehdä? Jälleen ostopalvelujen osuus nousee, kun näitäkin joudutaan ostamaan oman tuotannon tarpeisiin.

Hoitajamitoitusta ollaan muuttamassa ja sen perusteella neuvotellaan hinnanalennuksista. Jätelakiinkin ollaan valmistelemassa muutosta kunnan velvoitteiden vähentämiseksi, mutta Satakunnassa sitäkin jotkut tahot haluavat silti muuttaa muutoksen vastaisesti – toimivaa pk-yritysten tuottamaa sekajätteenkuljetusjärjestelmää kunnalliseksi. Kyllä; asiasta ihan toiseen – mutta nämäkin toimet ovat päätöksentekijöille annettavan tiedon varassa. Jos yrityksiä johdettaisiin asiakkaita ja kustannuksia huomioon ottamatta, meillä ei niitäkään – edellä mainittujen kaltaisten toimien jälkeen olisi jäljellä.

Nina-Mari Turpela